Батат. Бульба з антиоксидантами.

Батат часто рекомендують як відмінне джерело бета-каротину.

Батат-солодка картопля, який насправді відноситься до сімейства берізка і дуже далекий ботанически від свого несолодкого тезки, не просто ситна їжа.

Бульби батату багаті трьома найпопулярнішими антиоксидантами – вітамінами С, Е і бета-каротином. Це означає хорошу профілактику раку і серцево-судинних захворювань. Зі звичайною картоплею батат зближують велика кількість крохмалю і низька калорійність: всього 117 ккал в 120 р

Тому фахівці рекомендують ці бульби батату як засіб від зайвої ваги і пов’язаних з ним проблем, зокрема діабету, зберегти пам’ять захиститися від діабету, знизити ризик серцево-судинних і ракових захворювань.

Захист з-під землі

Батат часто рекомендують як відмінне джерело бета-каротину. У 120 грамової порції його міститься 14 мг: непогана захист від раку і серцево-судинних хвороб.

Батат, як і інші антиоксиданти, наприклад вітаміни С і Е, бета-каротин нейтралізує небезпечні для нас окислювачі – вільні радикали. В результаті вони не так сильно ушкоджують життєво важливі структури, включаючи очі і кровоносні судини.

Вивчивши майже 1900 чоловіків, д-р Морріс з Медичної школи Північно-Каролінського університету і його колеги прийшли до висновку: в групі з максимальним рівнем в крові каротиноїдів (не тільки бета-каротину, а й близьких до нього речовин – лютеїну і зеаксантину) ризик інфаркту міокарда на 72% нижче, ніж у «мінімалістів». Виграють навіть курці, добровільно травящие себе вільними радикалами тютюнового диму. Серед них «максималісти» за каротиноидам страждають від інфаркту міокарда на 25% рідше «мінімалістів».

Як вже говорилося, в батат багато аскорбінової кислоти: на 120 г цілих 28 мг – майже половина добової норми (СН). У тій же порції ви знайдете 6 ME вітаміну Е – 20% СН. Але ж потрібне нам кількість цієї речовини досить важко отримувати з їжі.

стабілізація цукру

Оскільки бульби батату волокнисті, вони дуже корисні для діабетиків. Харчове волокно допомагає стабілізувати рівень цукру в крові, сповільнюючи переварювання і всмоктування вуглеводів кишечником. А оскільки в батат багато полісахаридів (перш за все крохмалю), це їжа ситна, що не дає набирати вагу, що теж важливо при діабеті.

Зв’язок між ожирінням і рівнем цукру в крові давно відома. Згідно зі статистикою, приблизно 85% хворих інсулінонезалежним діабет (II типу) – це люди із зайвою вагою. Батат, швидко набиваючи живіт низькокалорійної масою, допомагає утримуватися від жирної їжі і зберігати талію.

Зниження ваги при діабеті II типу призводить до дивних результатів. Скинувши всього 2,5 – 5 кг, деякі перестають страждати від стрибків цукру в крові.

Господині на замітку

Оскільки виробники «доводять» бульби батату перед продажем (витримують їх тижні півтори при високій температурі і вологості), цей коренеплід має прекрасну лежкостью і після покупки приблизно місяць практично не змінюється. І все ж зберігати його треба з розумом.

Прохолода. Батат краще тримати в погребі, де стовпчик термометра показує 7-13 ° С. У холодильнику бульби пролежать менше, а при кімнатній температурі – приблизно тиждень.

Сухість. Волога швидко псує будь-які овочі. Закладайте на зберігання сухі бульби і мийте їх тільки безпосередньо перед приготуванням.

Ніжність. Від ударів і порізів псується що завгодно, і батат не виняток. Вибирайте при покупці цілі бульби і звертайтеся з ними акуратно – довше пролежать.

Їжа для розуму

Крім волокна, крохмалю та антиоксидантів батат містить вітаміни групи В. А деякі з них допомагають головному мозку протистояти віковим функціональних змін.

У дослідженні Центру вивчення харчування в літньому віці (Бостон) вчені стежили за рівнями вітамінів В6, В12 і фолату в крові 70 чоловіків, яким було від 54 до 81 року. У вітаміну В12 і фолату спостерігалася зворотна кореляція з рівнем амінокислоти гомоцистеїну. А чим її більше, ніж гірше результати просторових тестів типу копіювання простих малюнків або розрізнення образів.

максимум користі

Орієнтуйтеся за кольором. Купуючи батат, вибирайте самі яскраві помаранчеві бульби. Чим насиченіший колір, тим більше в них бета-каротину.

Не забудьте розчинник. Каротиноїди – речовини жиророзчинні, отже, для їх всмоктування в кишечнику потрібно масло. Втім, солодка картопля, як і звичайний, рідко їдять без усього. Якщо сам він не політ маслом, то необхідні для засвоєння 5-7 г жиру ви напевно отримуєте з іншого, паралельно поглинається їжею.