Брага з варення для самогону. Рецепт і пропорції

Якщо проводячи ревізію в погребі, виявили багато заготовок варення, які ні за що не з’їсти, не поспішайте викидати запаси, навіть незважаючи на те, що деяким закачування кілька років. У домашніх умовах з варення можна отримати міцний і ароматний самогон, добре заощадивши при цьому.

Рецепт приготування браги для фруктового самогону


Наступний рецепт.

Складові:

  1. Вода очищена – 40 літрів;
  2. Варення (будь-яке, можна декількох видів) – 8 літрів;
  3. Дріжджі пресовані – 400 г (або 65 г сухих);
  4. Цукор пісок – 4 кг.

Для приготування самогону потрібно дотримуватися ці пропорції, а цукор допоможе зробити на 30% більше продукту.

Також вважається, що приготування на Заброда варення дріжджі будуть зайвими, але рекомендуємо все ж включити їх в рецепт, щоб бути впевненим в результаті.

етапи приготування

Воду підігріти до 30 градусів, додати в неї варення і перемішати. В однорідну масу ввести дріжджі і цукор. Добре розмішати суміш перелити в ємність для бродіння, закрити гідрозатворів. На 5 діб визначити брагу в темне і тепле місце (температура 18-25 градусів).

Коли процес бродіння закінчиться (рідина перестане пузиритися, стане гіркою і світлою), суміш треба процідити. Брагу без твердого осаду можна переганяти.

У підсумку вийде близько 12 літрів самогону, фортецею приблизно 40 градусів.

При бажанні можна зробити повторну перегонку – тоді вийде високоякісна сировина, яке підійде для приготування настоянок або лікерів в домашніх умовах.

Рецепт приготування самогону з джему на пиві

Дуже простий також наступний рецепт. Цей варіант підходить для варення, яке забраковано з яких-небудь критеріями: вийшло не смачним, зацукрувався або заграє. Важливий пункт – відсутність цвілі в сировину, вона завадить поставити брагу.

Інгредієнти для фруктового самогону (без дріжджів) в домашніх умовах:

  1. Варення (будь-яке, але без цвілі) – 1 л;
  2. Вода очищена – 4,5 л;
  3. Цукор – 200 г;
  4. Пиво – 200 г.

Етапи та технологія приготування:

У 5-6 літрову ємність перекласти варення, цукор, пиво, дотримуючись пропорції. Підігріту до 30 градусів воду (відстояну і перекип’яченої) влити до інгредієнтів, все ретельно перемішати.

Закриту гідрозатворів ємність помістити в тепле і темне приміщення на період бродіння (10-12 діб).

Не можна допускати перепадів температури, рекомендований діапазон – від 18 до 25 градусів. Рецепт розроблений з урахуванням того, що пиво допоможе в процесі бродіння замість дріжджів. Після того, як брага переграє, її треба процідити і рідина готова для перегонки в домашніх умовах.

Нюанси в способах приготування самогону на варення


Всякий рецепт має свої особливості, знаючи їх можна отримати якісний продукт і заощадити на сировину:

  1. щоб брага вийшла, потрібно дотримуватися зазначені пропорції;
  2. магазинний джем не підійде для готування самогону в домашніх умовах – в ньому недостатньо цукру і напевно є консерванти сумнівної якості;
  3. температурний режим для браги дуже важливий – перепад може зупинити бродіння;
  4. якщо варення складається з великих шматочків фруктів, їх треба розім’яти;
  5. запліснілий джем не підходить для приготування браги в домашніх умовах;
  6. зробити спиртне без допомоги дріжджів можна, але важко передбачити результат; щоб не зіпсувати продукти, краще прискорити бродіння сухими, пивними або пресованими дріжджами, як того вимагає рецепт.

Як в домашніх умовах визначити, що брага переграла?

Переганяти продукт можна, якщо:

  1. суміш перестала пузиритися;
  2. колір став світлішим;
  3. на смак рідина не солодкувата, а з помітною гірчинкою;
  4. палаючий сірник над ємністю для бродіння буде горіти – значить перестав виділятися вуглекислий газ і варення перебродило;
  5. випадає осад.

Кожен рецепт самогону перевірений на ділі – продукт виходить з тонким ароматом фруктів і порадує справжніх гурманів. А отримавши самогон подвійний перегонки, можна бути впевненим в якості сировини – сивушних масел в ньому буде дуже мало. Як бачите поставити брагу з варення для самогону не так вже й складно.

Рецепт в відео