Як і більшість фруктів, чорнослив – відмінне джерело вітамінів, мінеральних солей та інших корисних речовин.
У чорносливу проблема з іміджем. Ці зморщені темні плоди відомі в основному як домашнє проносне. Чи не занадто надихає репутація для початку рекламної кампанії. Недарма виробники, намагаючись підвищити попит на свій товар, все частіше називають його просто «сушеними сливами».
Звичайно ж у чорносливу багато достоїнств. Лікувальні і корисні властивості чорносливу допомагають боротися з запором, знизити рівень холестерину, а так же чорнослив використовують при профілактиці серцево-судинних хвороб і профілактиці раку.
На жаль, боязнь проносу все ще стримує ажіотажний попит. Але ж цей не найпопулярніший продукт – один з корисних.
похвала слабкості
Аптеки пропонують десятки ліків для профілактики і лікування запору. Однак вони не потрібні тому, хто регулярно ласує чорносливом, та й взагалі сливами. Ці фрукти містять три речовини, які спільними зусиллями допомагають кишечнику звільнитися від вмісту.
По-перше, в чорносливі багато нерозчинної клітковини, можливо, головного засобу від запору. Вона не перетравлюється, зате поглинає величезну кількість води і набухає у нас в животі. Створювані калові маси стають важкими і об’ємними – вони тиснуть на стінки кишечника, а це рефлекторно стимулює його перистальтику. До речі, плоди чорносливу багаті і розчинною клітковиною, яка зв’язує холестерин і в результаті знижує ризик атеросклерозу. У п’яти чорних сливах майже 3 г клітковини – близько 12% добової норми.
Крім того, вони містять солодке сахароподобние речовина сорбіт. Дуже повільно всмоктуючись, воно діє подібно клітковині, притягаючи в просвіт кишечника воду. Сорбітол зустрічається у багатьох фруктах, але в невеликих кількостях (зазвичай менше 1%). У чорносливі ж його до 15%. Ось чому він особливо сильно розріджує і збільшує в обсязі вміст кишечника.
Нарешті, в чорносливі є ще одна речовина – дігідрок-сіфенілізатін. Воно безпосередньо стимулює скорочення кишкової мускулатури, т. Е. Проштовхування калових мас до заднього проходу.
Щоб скористатися всіма цими властивостями чорносливу, об’їдатися їм не обов’язково. Приблизно п’ять плодів щодня, і у більшості людей не виникне проблем з регулярним стільцем.
Багатогранний плід чорносливу
Як і більшість фруктів, чорнослив – відмінне джерело вітамінів, мінеральних солей та інших корисних речовин. Фактично це концентрат енергії, оскільки сушка видаляє з нього воду, зосереджуючи всю решту в зменшеному обсязі. Одне з найцінніших його сполук – бета-каротин.
Подібно вітамінів С і Е, це потужний антиоксидант, що захищає організм від шкідливих окислювачів – вільних радикалів. Крім того, чорнослив багатий калієм, що не дає підніматися артеріального тиску. Дослідження показують, що воно підскакує, як тільки рівень калію в крові хоч ненадовго падає. У п’яти чорносливу 313 мг калію – близько 9% СН.
Господині на замітку
Хоча чорнослив зазвичай їдять на сніданок або варять в компоті, хитрі кухарі часто замінюють їм кулінарний жир. Пюре з чорносливу можна використовувати у випічці замість вершкового, олії та маргарину. Продукт втрачає до 90% жирності, що не втрачаючи таких якостей, як багатий смаковий букет і розсипчаста консистенція.
Щоб використовувати чорнослив в випічці, покладіть приблизно 25 плодів без кісточок в міксер, додайте 6 столових ложок води і перетворите цю суміш в пюре. Спробуйте для початку замінити однією його столовою ложкою така ж кількість жиру в рецепті. Експериментуйте, знижуючи жирність і одночасно домагаючись смаку і консистенції, які вас задовольнять. Пюре можна кілька тижнів тримати в закритому посуді в холодильнику.
Максимум користі від плодів чорносливу
Пийте сік. Сливовий сік біднішими клітковиною, ніж плоди, тому в ньому вище концентрація вітамінів. Наприклад, в п’яти сливах трохи більше 1 г вітаміну С, а в 180 мл соку – майже 8 мг.
Їжте фрукти. Оскільки клітковина дуже важлива для здоров’я травного тракту, лікарі настійно рекомендують регулярно їсти сливи – свіжі, сушені або консервовані. Їх сік теж допомагає від запору, але він менш ефективний.