фацелієвий мед: корисні властивості та протипоказання

Мед фацелієвий часто порівнюють за своїми смаковими характеристиками з липовим, але цінний він і по ряду інших причин, наприклад, через повільну кристалізації, що дозволяє без проблем застосовувати його для зимової підгодівлі бджіл. Завдяки своїй високій цінності цей сорт є одним з улюблених у бджолярів – вони навіть називають фацелію королевою медоносів. Розберемося, чому ж такий хороший мед, що збирається за цього конкретного рослини.

Про рослину

Даний сорт меду видобувається бджолами з квіток медоносної фацелії, невисокого рослини із сімейства водолістнікових, яке характерно своїми синюватими суцвіттями. Цей медонос літнього хабар по праву вважається одним з найкращих медоносних рослин – нектару виділяє багато, до грунту невимогливий, цвіте довго, добре переносить заморозки.

Висаджується рослина зазвичай спеціально, до чотирьох разів за рік, починаючи з ранньої весни. Природним чином рослина найчастіше росте в Сибіру і на Кавказі в Росії, а також в Карпатах і на Західній Україні.

Через велику кількість квіток медонос фацелія дуже продуктивна – з одного гектара бджоли можуть зібрати від 500 до 1000 кілограм меду. Унікальність рослини полягає ще й в тому, що, з-за того, що воно виділяє особливі речовини, фітонциди, на ньому практично ніколи не буває паразитів. Фітонциди одночасно відлякують їх – і привертають бджіл.

характеристики меду

Меду даного сорту притаманні такі відмітні характеристики:

  1. Смак тонкий, приємний, трохи терпкий.
  2. Аромат слабкий, ніжний, квітковий.
  3. В’язкість досить сильна, мед густий, після кристалізації починає по консистенції нагадувати тісто.
  4. Колір прозорий, при застиганні набуває трохи білий відтінок. Іноді може бути світло-зеленого або світло-синього кольору, це також нормально.
  5. Калорійність в середньому становить 304 ккал на 100 грам. Тобто, в одному стандартному склянці буде міститися близько 1000 ккал, а в чайній ложці – трохи більше 35 ккал.
  6. Період збору – найчастіше все літо, коли посіви були поетапними, але основна частина припадає на період між збиранням липи і соняшнику.
  7. Кристалізація повільна, осідання відбувається до зими.

склад

У складі даного продукту містяться:

  • фруктоза / глюкоза / дисахариди (80% від складу);
  • вітаміни (групи В, Е, К і РР);
  • кислоти (аскорбінова і фолієва);
  • різні мікроелементи, включаючи магній, кальцій, фосфор, цинк і залізо.

Це лише частина компонентів, які входять до складу бджолиного продукту. За деякими оцінками всього їх є не менше трьох сотень, за рахунок чого і досягається настільки широкий спектр позитивних властивостей, що виявляються на людський організм.

Корисні властивості

У меду даного сорту, через його багатого складу, є цілий ряд позитивних ефектів. Розглянемо, які фацелія-медонос має корисні властивості:

  1. Заспокійливу дію. При депресії, безсоння і легкому неврозі цей мед допомагає розслабитися, стимулювати відновлення нервової системи. Його дуже часто прописують нарівні з різними заспокійливими трав’яними зборами.
  2. Вплив на шкіру. У чистому своєму вигляді мед з фацелії застосовується для корекції різних дефектів шкіри. Наприклад, вікових змін шкіри, пігментних плям, мікротріщин, вугрової висипки (акне) і так далі. Для цього рекомендується проводити регулярні процедури з застосуванням фацелієвий меду. Не дарма спа-процедури дуже часто поєднують з медовим масажем.
  3. Сприятливий вплив на шлунково-кишкового тракту. Якщо зі шлунком виникли проблеми, наприклад, розвиваються виразки або гастрит на тлі зниженої кислотності, даний бджолиний продукт дозволяє цю саму кислотність нормалізувати, забезпечити протизапальну дію, нормалізувати стан мікрофлори і зняти біль. Також у нього є легкий послаблюючий ефект. Для досягнення кращого лікувального результату рекомендується приймати мед з соком алое або каланхое, а також з подрібненими волоськими горіхами.
  4. Лікування простудних захворювань. Через протизапального, відхаркувальний і знеболюючого ефекту препарат відмінно допомагає при пневмонії, бронхіті, ларингіті, ангіні та інших проблемах верхніх дихальних шляхів. Для досягнення максимально позитивного результату настійно рекомендується з’єднувати мед з молоком або теплими трав’яними чаями.
  5. Швидке насичення організму. Після важких хвороб, при розумовому і нервовому напруженні, при реабілітації в післяопераційний період і в інших ситуаціях, коли організму для відновлення потрібно добре і швидко насититися, цей мед буде якраз до речі. Справа в тому, що його склад насичений вуглеводами, які швидко і легко надходять в кров і реактивно розподіляються по організму.

Врахуйте, що, хоча отриманий з фацелії мед і корисний при багатьох захворюваннях, це не означає, що він дозволяє обійтися без основної терапії. Не сподівайтеся тільки на властивості даного бджолиного продукту, якщо ви хворієте – обов’язково зверніться до лікаря, щоб він призначив основний курс лікування. Втім, це не заважає застосовувати фацелієвий мед в якості підтримуючого засобу – якщо до нього немає жодних протипоказань.

Протипоказання

Хоча фацелія як медонос дуже хороша і її мед є одним з найбільш корисних сортів, це не означає, що у нього не є протипоказання, які необхідно враховувати перед застосуванням. До них відносяться:

  • цукровий діабет. Хоча в фацелієвий меді і переважає фруктоза, все ж при цьому захворюванні необхідно обмежувати споживання вуглеводів. Вживання меду допустимо, але тільки в обмежених кількостях і після попередньої консультації з ендокринологом;
  • індивідуальна непереносимість. Вона зустрічається у будь-яких сортів меду, через наявність великої кількості активних речовин серед компоментов. Якщо раніше були випадки алергічної чи іншої негативної реакції на цей продукт, від його вживання варто утриматися;
  • вагітність / період грудного годування. Через наявність фітоестрогенів в складі, рекомендується уникати вживання меду жінкам, які перебувають у процесі перебудови гормонального фону.

Також не рекомендується в надмірно великих кількостях вживати цей продукт людям, що страждають від проблем із зайвими кілограмами, так як його висока поживна цінність буде лише перешкоджати стабілізації ваги. І навіть якщо ніяких проблем немає, рекомендується помірне вживання. Мед – це продукт, який дуже цінний в невеликих кількостях, але в надмірно великих може надати на організм людини не дуже позитивний ефект.

Відео: медонос фацелія.

Правила зберігання

Зберігати даний мед необхідно протягом року при кімнатній температурі, після цього періоду він почне потихеньку втрачати свої цінні властивості – пропадає ряд вітамінів, кількість глюкози і фруктози знижується на одну п’яту і так далі. Якщо є можливість, то краще за все здійснювати зберігання в дерев’яних бочках з вільхи або липи при температурі десь близько 5-10 градусів.

Дуб або хвойні породи не рекомендуються. Вони вбирають запахи, а також швидко темніють. Якщо бочок немає, то добре підійде алюмінієва, скляна або емальований посуд. Посуд із заліза або з оцинкованої поверхнею не підійде, при контакті з нею можуть утворюватися токсичні з’єднання.

Після того як мед кристалізувався, для його зберігання можуть підійти звичайні целофанові пакети.