Фрукт гранат: особливості вирощування, де росте

Фрукт гранат відомий кожному. Плід червоного кольору з такою ж начинкою вважається одним з кращих помічників при підвищенні гемоглобіну в крові. А, між тим, у нього є й інші корисні властивості. Детальніше про те, де росте гранат і як використовується, читайте нижче.

опис

Гранатові дерева.

Родина гранатового дерева – Середня Азія і Північна Африка, Персія (нинішній Іран). На сьогоднішній день гранат культивують у всіх субтропічних країнах. У прилеглих регіонах дерево можна зустріти в Азербайджані, Криму, Середземномор’ї.

Гранатове дерево заввишки може виростати до 5 м, але частіше має форму куща. Відноситься до листопадним видам. Довго і рясно цвіте з травня по серпень. Квіти на деревах великі, яскраво-помаранчеві, в діаметрі досягають 3 см.

Плоди визрівають з вересня по лютий в залежності від сорту. Зовні шкірка має червоно-бурий відтінок, всередині знаходяться численні насіння з соковитою яскравою м’якоттю. Їстівна оболонка насіння становить 50% ваги всього плоду. Вони знаходяться між білими губчастими перегородками. В одному гранаті може бути від 200 до 1400 насіння.

Цвітіння гранатового дерева.

Популярні сорти

Виведено понад 500 культурних сортів цього фрукта. З іранських найбільш солодкими вважаються сорти граната «Асвад», «Ахмар», «Шароді». З індійських: «Дхолка», «Бедана». Є безкісткові сорт граната – «Вандерфул», вирощується в Америці. На ринку часто можна зустріти гранат кримський смугастий, який був виведений в Нікітському ботанічному саду. Це скороплідних сорт з дрібним насінням і кисло-солодкою м’якоттю.

Корисні властивості

Гранат – дивовижний фрукт, оскільки корисні властивості містяться в його м’якоті, насінні, шкірці. З кісточок, кори, шкірки виготовляють різні медичні препарати. У складі фрукта: вітаміни С, Р, В6, В12, кислоти, клітковина, танін.

Сам гранат, завдяки великому вмісту корисних речовин, добре втамовує спрагу, підвищує апетит, сприяє виробленню гемоглобіну, утворення еритроцитів. Фрукт зміцнює стінки судин і нервову систему. Його рекомендують вживати для профілактики простудних захворювань, проблем з щитовидною залозою і серцем.

Всі частини граната містять корисні речовини.

У народній медицині відвари з шкірки і квіток використовують як протизапальний засіб для полоскання горла. Також з шкірки готують різні настої, що володіють протиглистовою і зміцнює шлунок дією. Сік із зерен має сечогінну і жовчогінну діями. З кісточок отримують гранатове масло.

Натуральний гранатовий сік допомагає запобігти раковим захворюванням, підвищує імунітет. У ньому міститься 15 видів амінокислот. Сік сприяє нормалізації кров’яного тиску, має сечогінну і антисептичним ефектом, допомагає нормалізувати роботу шлунка.

Протипоказання

Незважаючи на масу достоїнств, у граната є і протипоказання. Гранатовий сік протипоказаний людям, що страждають хронічними захворюваннями шлунка, такими як гастрит і виразка. Його не рекомендують давати дітям віком до 1 року, а хлопцям до 7 років краще розбавляти гранатовий сік водою.

Свіжовичавлений сік граната може чинити негативний вплив на зубну емаль. Тому його краще розбавляти водою або ретельно полоскати рот після вживання. У шкірці містяться не тільки вітаміни, але і шкідливі речовини (алканоіди, ізопеллетіерін, пеллетіерін), тому слід приймати саморобні лікувальні засоби тільки після консультації з лікарем.

Гранатовий сік слід вживати з обережністю.

Цікаві факти

  • Гранатовий сік корисніше яблучного, ананасового, апельсинового.
  • Плід граната містить 40% добової дози вітамінів для дорослої людини.
  • У гранаті міститься більше антиоксидантів, ніж в зеленому чаї.
  • Сік граната допомагає боротися із зайвою вагою і входить до складу багатьох дієт.
  • Цей фрукт – один з найпоширеніших використовуються в народній медицині.

вживання граната

Часто можна зустріти питання: як правильно їсти гранат: з кісточками або без? Оскільки кісточки є складними вуглеводами і являють собою дієтичну клітковину, вони не перетравлюються в шлунку. Зате розжовані кісточки граната, проходячи по шлунково-кишковому тракту, вбирають в себе шкідливі речовини і виводять назовні.

В кісточках міститься вітамін Е, поліненасичені кислоти і рослинні жири, вони покращують загальний гормональний баланс в організмі. Вживання фрукта з кісточками сприяє нормалізації кров’яного тиску, зменшення головного болю, зниження ПМС у жінок.

Гранатові кісточки обов’язково потрібно розжовувати. Це слід робити з обережністю, оскільки вони можуть мати різну твердість. Вважається, що цільні кісточки при вживанні провокують запалення апендикса, та й шкідливі речовини з тракту вони не вберуть в цьому випадку.

рекомендації

Шкірка стиглого граната не має тріщин і дефектів.

Вибираючи гранат, зверніть увагу на шкірку – вона повинна мати темно-червоний відтінок, бути без дефектів і тріщин. Краще вибирати великий фрукт, оскільки в ньому будуть найбільш соковиті насіння. Чим важче гранат, тим соковитіше його м’якоть.

Про стиглості фрукта можна судити і шляхом постукування. Стиглий гранат буде видавати металевий звук, недозрілий – глухий. Перезрілі плоди видають приглушений звук, на шкірці можуть залишатися вм’ятини. Спробуйте гранат на дотик. Хороший фрукт буде міцним, але трохи пружним. Якщо на шкірці залишаться сліди, такий плід краще не купувати.

Регулярно вживаючи гранат, ви забезпечите свій організм вітамінами. Зверніть увагу на протипоказання, щоб вживання граната принесло тільки користь.