Характеристика і властивості коньяку: колір, смак, запах і фортеця

Коньяк поступово стає одним із символів святкового столу. Все частіше наші співвітчизники віддають перевагу благородному напою перед горілкою і самогоном. А все завдяки тому, що коньяк володіє дуже приємним, «чоловічим» смаком і відповідним запахом. Колір коньяку теж дуже шляхетний і виділяється серед решти алкогольної продукції. Але потрібно розуміти, що це відноситься тільки до якісних напоїв, а не тому, що розливають в «сусідньому підвалі». Далі ми будемо вести мову про властивості саме таких напоїв.

Cognac і коньяк

Для того щоб хоч щось говорити про смак, запах і властивості обговорюваного напою, нам доведеться зробити невеликий екскурс, що проходить через всі етапи створення справжнього коньяку.

Для початку давайте розберемося, що ж таке коньяк. Вперше він з’явився у Франції в регіоні Шарант. Протягом майже 90 років ця провінція була монополістом на напій з назвою “cognac”. Так було до тих пір, поки туди не приїхав Борис Єльцин. Він домовився з французами, які дозволили називати коньяком напої, що виготовляються в Молдавії, Вірменії та Грузії. Правда, писати цю назву дозволялось тільки кирилицею.

Історія однієї пляшки

Спочатку винороби збирають виноград і проводять купаж. Дуже важливо відібрати тільки найстигліший виноград, адже від цього залежить смак цього напою, а заодно його колір, запах і корисні властивості. Після цього потрібно зробити вино і змішати різні його сорти. Цей процес схожий на створення парфумерних ароматів – тут помилка на 1 краплю може коштувати дуже дорого.

Тепер перегонка. Після неї обсяг напою зменшується приблизно в 9 разів! Причому, перегонка повторюється двічі. Після другого разу виходить спирт фортецею в 70%. Фортеця коньяку в його кінцевому вигляді приблизно дорівнює 40-56 градусів.

Перетворення винного спирту в благородний напій. Це самий нехитрий процес – розлили в дубові бочки, де напій настоюється і вбирає в себе смак, колір і запах дуба. Термін витримки – поняття дуже широке. Він може настоюватися від 2 тижнів до 100 років. Зрозуміло, що і якість напоїв буде різним.

Розлив у пляшки. Останній етап – розлив у пляшки та наклеювання етикеток. У домашніх майстрів, які дотримуються всієї технології ці папірці з написами дуже прості і нехитрі. Те ж, що ми бачимо в магазинах – напій, виготовлений на великих заводах, де етикетки друкуються на принтерах. Залежно від часу витримки, кількості виноградних сортів, які увійшли до складу і якості спирту, коньяку присвоюється марка: від 2 до 10 зірок. Кожна з них означає 1 рік, який коньяк настоювався в дубових бочках. Причому якщо 3-зіркові коньяки доступні всім і кожному, то напій з 8 зірками коштує дуже дорого, а 10-зірковий коньяк доступний лише обраним. Ціна зростає в геометричній прогресії, а то і ще різкіше.

хороший коньяк

Смак коньяку – поняття дуже широке. Він може коливатися від відверто-спиртового до цілого букета ароматів, в яких алкогольного запаху і не відчувається.

Для того щоб відчути справжній смак і запах коньяку, потрібно виконати нескладні дії. Для початку налийте в келих трохи напою і погрійте його в руках. Через пару хвилин понюхайте коньячні пари. У ньому має бути присутнім, як мінімум, 3-4 аромату різних вин.

Тепер переходимо до дегустації – наберіть напій в рот. Не потрібно відразу ковтати його. Поганяйте рідину в роті, відчуйте всі відтінки смаку, після чого ковтайте його. Як правило, це дуже приємні відчуття, які хочеться повернути. Але застерігаємо любителів поекспериментувати: з дешевими аналогами такий фокус не пройде. Якщо в пляшці підфарбований спирт, то цілком можна заробити опік смакових рецепторів. Хворіти нічого не буде, але певні смаки ви перестанете відчувати надовго.

Ще один момент, який ми упустили – це післясмак. Воно не повинно бути занадто коротким. Причому смак і післясмак у хорошого коньяку сильно розрізняються. Але в одному вони схожі – це вишуканий букет різних смаків. Вони змінюють один одного з плином часу. Іноді буває так, що у коньяку післясмак набагато цікавіше і багатше самого смаку.

Як відрізнити хороший коньяк

Відразу обмовимося, що до відкриття пляшки відрізнити якісний напій від підробки відрізнити майже неможливо. Хоча і тут є свої правила: хороший коньяк апріорі не може коштувати дешево. Отже, купуємо пляшку, відкриваємо і наливаємо в келих на 2 пальця.

  1. Найперше, що потрібно оцінити – це прозорість рідини. Якісний, витриманий напій, виготовлений за технологією, є прозорим. Якщо глянути на келих з одного боку, то крізь рідину можна легко розгледіти відбитки своїх пальців на протилежній його стінці. Непрозорість відразу говорить про те, що ви придбали підробку. Осад ж – явна ознака крайнього ступеня дешевки.
  2. Жирність і в’язкість. Випивши весь вміст келиха, дайте йому трохи постояти і переверніть його догори дном. Накопичився на дні напій, повинен утворити велику краплю, яка надовго затримається на одному місці і тільки потім повільно стече по стінці вниз. До того ж на стінках повинен бути легкий маслянистий наліт. Якщо ж рідина відразу стікає зі скла, то її навіть коньяком назвати не можна.
  3. Ну і останнє – це обертання келиха. Напевно, всі бачили, як роблять круті хлопці в фільмах. Наливаємо трохи коньяку в келих і починаємо повільно крутити пензлем, щоб рідина рівномірно розподілилася по стінках. Якщо вона стікає рівномірно і плавно, то все добре, і ви купили щось вартісне. Якщо ж стікання відбувається нерівномірно і швидко, то краще це не пити.

властивості коньяку

Коньяк має певні корисними властивостями. Але для того щоб вони себе проявили, не можна пити його келихами. Максимум – половина порції за раз.

Як ліки. Коньяком можна лікувати хворе горло. Для цього в ньому потрібно розчинити мед і додати лимон. П’ємо повільно, щоб горло встигло повністю змочити. Лимон знезаразить горло, мед – пом’якшить, а коньяк – зігріє.

Ще одне застосування цього благородного напою в якості ліків полягає в його позитивну дію на артеріальний тиск. При вживанні невеликих порцій воно стабілізується. В якості приємного бонусу можна позбутися від запаморочення і головного болю.

У вигляді профілактичний засіб додаємо до героя нашої статті чай. Дуже добре допомагає в холодну пору року в якості захисту від застуди.

Засіб від безсоння. Трохи випиваємо перед сном і процес засинання буде проходити набагато швидше і легше.