Кабачок Спагеті: характеристика і способи приготування незвичайного овоча

Сьогодні вже складно уявити овочеву грядку без кабачка – світло-зеленого овоча, що володіє приємним, ніжним смаком. Перше, чим характеризується кабачок – сімейство гарбузових, до якого він належить. Овоч є яскравим представником даної рослинної культури, який перевершив саму гарбуз по популярності. Яких тільки сортів не вивели селекціонери в ході роботи з кабачком. Чого тільки не виготовили з нього кулінари, використовуючи плоди кабачка навіть для приготування десертів, а квітки – для вишуканих других страв.

Історія мексиканського овочу

Кабачок – культура дуже давня, так як ще за три тисячоліття до нашої ери овоч стали вирощувати на його історичній батьківщині – в Мексиці. У Старий Світ овоч потрапив завдяки Христофору Колумбу, який привіз його, а також багато інших овочевих новинок, зі свого легендарного подорожі в Америку. Правда європейці того часу не відразу стали вживати кабачок в їжу. Спочатку рослина виконувало декоративну функцію, прикрашаючи сади своїми пишними кущами з яскравими, великими, сонячними кольорами. Тільки в XVIII столітті в Італії вперше вирішили випробувати «заморський овоч». З тих пір цукіні (таке ім’я дали італійці кабачки) став невід’ємною частиною рецептів цієї країни. До Росії овоч потрапив ще пізніше – в XIX столітті. Завдяки туркам і грекам, жителі Росії дізналися про існування мексиканського овочу і оцінили його смакові якості. З тих пір кабачки вирощуються повсюдно, а їх смакові якості дозволяють використовувати овочі в різноманітних кулінарних рецептах. Радимо подивитися статтю про вирощування розсади баклажанів в домашніх умовах.

чудеса селекції

Вчені давно зацікавилися таким різновидом гарбуза, як кабачок. Виведена величезна різноманітність сортів кабачків. Овоч тепер має не тільки характерну світло-зелене забарвлення, він може бути жовтим, білим, зеленим, чорним. Форма плодів також радує різноманіттям: овальні, циліндричні і круглі, як куля. Кабачки можуть бути тепличними «неженками», а бувають витривалими, як спартанці, і ростуть під відкритим небом в прохолодних районах північного заходу Росії. По термінах дозрівання вони поділяються на ранньостиглі, середньостиглі та пізні. Є сорти, що представляють інтерес завдяки не колір або формою плоду, а властивостями м’якоті.

макаронний кабачок

Останнім часом все більшу увагу привертає до себе кабачок Спагеті, так як м’якоть його володіє незвичайною здатністю розшаровуватися під час термічної обробки. Якщо відварити кабачок макаронний, то всередині овоча утворюються «кабачкові спагетті». Саме так реагує на високі температури внутрішня частина плода – вона просто розпадається на волокна, схожі на макаронні вироби.

Зовнішній вигляд «макаронника»

Цілком закономірно може виникнути питання: який овочевий плід кабачка у подібного сорту рослини? Відповідь досить проста – такий же, як і у звичайного класичного кабачка, тільки злегка жовтуватого відтінку. І всередині такий овоч не представляє ніякого контрасту з тим, як виглядає кабачок, знятий з будь-якої середньостатистичної грядки.

Прочитавши відгуки про шинку Спагеті, можна зробити висновок, що все, як і завжди, залежить від смаку людини. Деяким дачникам сподобався вигляд і смак такого незвичайного сорту кабачка, а кому-то він не припав до душі. Багато дискутують з приводу способів приготування кабачка – «макаронника», так як не всім зрозуміло, яким чином «дістати» спагетті з овоча. Ті, хто вже спробував приготувати екзотичний кабачок Спагеті фемелі, рекомендують запікати його цілим в духовці, попередньо проколів корочку виделкою в декількох місцях. Витримується кабачок Російські спагетті в духовці близько години при температурі 180 ° С, готовність перевіряється виделкою: якщо кабачок м’який, то він готовий. Потім він охолоджується протягом 2,5 годин, акуратно розрізається навпіл, стежачи за тим, щоб не пошкодилися волокна. Дістаються насіння, видаляється скоринка, а вийшла «локшина» викладається в окремий посуд. З неї можна приготувати безліч страв, підключивши трохи фантазії і кулінарної вправності.

спагеті равіолі

Найбільш відомою різновидом «лапшевідних» сортів є кабачок Спагеті равіолі, м’якоть якого також має гарну волокнистістю.

Спочатку плоди пофарбовані в білий колір, але для того, щоб спрацював «ефект спагетті», потрібно дочекатися, поки овоч не придбає жовте забарвлення. Тоді плід знімають з грядки, цілим опускають в киплячу воду (приблизно на півгодини), розрізають, а потім дістають спагетті – заготовку, яку можна використовувати для приготування вельми вишуканих і незвичайних страв. Плоди даний сорт дає великі – до 1 кілограма. Для отримання повністю доспілих овочів знадобиться близько 130 днів. Потрібно відзначити, що вирощування кабачка Спагеті нічим не відрізняється від агротехніки, використовуваної для отримання звичайних кабачків. Єдина відмінна риса даного сорту – його здатність до сильного розростання, тому бажано регулювати цей процес вчасно.

До позитивних якостей прямуєте віднести вартість, за якою продаються «макаронні» кабачки – ціна за 1 кг не відрізняється від подібних овочів без здатності утворювати волокнисті спагетті з м’якоті.

Крім того, волокнисту м’якоть можна заготовити про запас. Часто господині задаються питанням: чи можна заморожувати кабачки, тим самим роблячи овочеву заготівлю на зиму. Після вивчення всіляких форумів і сайтів, присвячених цій проблемі, напрошується висновок, що кабачки в морозилці – улюблений овоч. Свіжі кабачки заморожують, порізавши кубиками, кружечками, натер на тертці. Єдиним нюансом тут є те, що заморожувати овоч потрібно, розділивши заздалегідь на маленькі порції, так як при розморожуванні водянистий кабачок перетвориться в рідку масу, яка не дуже привабливу на вигляд. Тому додавати кабачок в блюдо слід в НЕ розморожених вигляді, а для цього необхідно розрахувати заздалегідь кількість даного інгредієнта.

У випадку з кабачком – спагетті, його навіть натирати не доведеться. Все, що знадобиться – дістати волокнисту м’якоть з овоча, розкласти на невеликі порції і заморозити, а взимку порадувати друзів і близьких незвичайним для зими блюдом з кабачка.

Кабачок сорти Спагеті здобув популярність завдяки незвичайному властивості м’якоті плоду.

Така здатність розшаровуватися на волокна під впливом високих температур розширює кулінарні можливості кабачка, роблячи його ще більш цінною овочевою культурою. Також дивіться статтю про користь і шкоду червоного перцю.