Калорійність свіжої сливи – консультація дієтолога

Слива – поширене на дачних ділянках плодова рослина, яка цінується багатьма садівниками за хорошу врожайність і невибагливість. Залежно від регіону зростання її плоди можуть мати різний смак – солодкий або з кислинкою, але їх калорійність досить низька. Це і визначає високу популярність в дієтології і правильне харчування.

калорійність сливи

Слива є природним гібридом терну і аличі. Поширений цей плодовий чагарник в основному на Кавказі і Алтаї, але культура вирощується і в більш північних регіонах. Слива успадкувала тільки позитивні характеристики від своїх «батьків» – смак і соковитість від аличі, а також здатність переносити навіть сильні холоди – від терну.



Сьогодні вона є практично в кожному саду і присадибній ділянці, при цьому сортів слив величезна кількість. Залежно від різновиду м’якоть плода може варіюватися від білого і жовтого до фіолетового і зеленого. Плоди можуть бути як м’якими, так і жорсткими, на що впливають в основному кліматичні умови зростання.

Слива із зеленою м’якоттю

Свіжої сливи калорійність дуже низька, що зумовлено соковитістю і високим вмістом води. На 100 грам вона має всього 42 Ккал, які в основному складають вуглеводи:

  • протеїни – 0,8 г;
  • жири – 0,4 г;
  • вуглеводи – 9,6 м

Але така низька калорійність тільки у свіжих плодів, у сушеного чорносливу вона істотно вище і становить 240 Ккал. Саме тому дієтологи рекомендують в основному використовувати в харчуванні свіжі плоди, а сухофруктами не зловживати. Норма чорносливу становить 3-4 сушених плода в день.

Склад сливи і корисні властивості

Слива є відомим садовим рослиною, тому вона, як і знайома і незнана черемха, має величезну користь для організму і стану здоров’я. Таку користь обумовлює унікальний склад і велика кількість корисних речовин.

У плодах сливового дерева містяться:

  • аскорбінова кислота;
  • вітаміни групи В, Е, РР і провітамін А;
  • органічні кислоти вільні (яблучна, щавельная, бурштинова і лимонна);
  • грубі харчові волокна;
  • кумарини, пектини, клітковина;
  • мікро- і макроелементи – хром, фосфор, кальцію, фтор, натрій, мідь, калію та інші.

Всі корисні речовини, що містяться в м’якоті плоду, володіють унікальним лікувальним дією. Вони благотворно позначаються на всіх органах і тканинах, саме тому їх обов’язково радять включати в щоденний раціон харчування нарівні з іншими фруктами і овочами багато дієтологів.

Слива, як і салат латук, має низьку калорійність. Тому бажано її вживати в основному в свіжому вигляді. Крім цього зливу володіє іншими корисними властивостями для людського організму:

  1. 1Способствует зниження тиску і зміцнює кровоносні судини завдяки наявності в складі вітаміну РР. Ця речовина зберігається в плодах навіть при термічній обробці.
  2. 2Високое вміст калію до 214 мг / 100 грама в м’якоті благотворно позначається на стані організму. Ця речовина покращує прохідність імпульсів по нервових волокнах, забезпечує правильне скорочення м’язової тканини і підтримання роботи серця і кислотно-лужної рівноваги. Калій сприяє виведенню сечі з організму, надмірної кількості води і солі, а також стимулює відтік жовчі.
  3. 3Оказивает хороше кровотворну дію, призводить до очищення крові і виведенню небезпечних токсичних речовин, радіонуклідів.
  4. 4Сліва, як і чорнослив, має м’який послаблюючу дію, тому використовується для профілактики появи і лікування хронічного запору.
  5. 5Пектіни і клітковина стимулюють роботу перистальтики кишечника, тому вживання плодів сливового дерева регулює травний тракт.
  6. 6Виводіт небезпечний і шкідливий холестерин з організму.
  7. 7Укрепленіе імунної системи, поліпшення зору, тонизирование нервової системи.


знижує тиск

Покращує прохідність імпульсів по нервових волокнах

покращує зір

Виводить зайву рідину

Свіжі плоди сливового дерева володіють не тільки унікальним вітамінним складом, але також допомагають в лікуванні багатьох захворювань. Її рекомендується вживати при гіпертонії, атеросклерозі, хворобах кишечника, подагрі, порушеннях секреції шлункового соку, патологіях нирок, а також серця.

Слива для схуднення

Якщо ви бажаєте схуднути, низька калорійність кавуна вам на допомогу. Але не менш цінним продуктом є звичайна зливу. Вона солодка, м’яка, соковита і ідеально підходить для вживання не лише в свіжому вигляді, але також для приготування різних страв – закусок, салатів, гарячого і десертів.

Низька калорійність обумовлює відсутність надходження зайвих жирів, які можуть позначитися на збільшенні талії і стегон. Але з плодами сливи потрібно теж бути обережними, оскільки вони в своєму складі мають тільки вуглеводи. Вони при надмірному вживанні можуть утворювати в організмі жири і аналогічно приводити до збільшення ваги.

Низька калорійність сливи сприяє схудненню

Тому для дієтичного харчування і схуднення будь-які фрукти бажано вживати в першій половині дня і ретельно розраховувати загальну калорійність раціону.

При цьому зливу може використовуватися для проведення розвантажувальних днів. Але не треба вживати цей плід в великих кількостях пацієнтам з цукровим діабетом або хворобами шлунково-кишкового тракту.

Протипоказання

Слива відноситься до корисних фруктів, що містять безліч вітамінів і мікроелементів. Але м’якоть цих плодів має і велику кількість вуглеводів, в тому числі речовини глюкози, тому їх не рекомендується вживати при захворюваннях:

  • шлунково-кишковий тракт;
  • цукрового діабету.


Протипоказано вживання при захворюваннях шлунково-кишкового тракту

При цукровому діабеті

Регулярне вживання цих плодів може підвищити кислотність шлункового соку, тому при наявності будь-яких хвороб кишечника і шлунка вони можуть привести до несприятливих наслідків. А глюкоза призводить до різкого підвищення рівня цукру в крові, тому зливу заборонена діабетикам.

Маленьким дітям теж не рекомендується вживати цей фрукт, оскільки він може стати причиною підвищеного газоутворення, привести до дискомфорту і метеоризму в кишечнику. Також він може спровокувати діарею, тому використовувати сливу в харчуванні потрібно дуже помірно.

Не можна їсти сливу пацієнтам з камінням в жовчному міхурі, оскільки вони мають жовчогінну дію. Вживання плодів сливового дерева може обумовити загострення захворювання і наявність сильних болючих відчуттів.

Калорійність сливи досить низька, саме тому вона знайшла велике поширення в дієтичному раціоні.

Крім свого важливого значення для схуднення вона сприятливо позначається на стані всього організму, оскільки допомагає впоратися з різними хворобами – печінки, нирок, серця, шлунка і кишечника.