Капуста брокколі – корисний і поживний продукт для повсюдного вжитку

Капуста брокколі – це один з найпоширеніших в Росії дієтичних продуктів. Особливо популярна ця культура серед людей, що намагаються вести здоровий спосіб життя і вегетаріанців. Причиною такого попиту на брокколі є наявність в її складі великої кількості корисних вітамінів і мікроелементів, а також ряд інших її позитивних якостей.

Вибираємо якісну броколі

Відмінною рисою такого овоча є його незвичайна форма, яка дуже нагадує звичну нам кольорову капусту. Брокколі відрізняється від неї тільки більш насиченим і яскравим зеленим кольором.

Відмінною рисою такого овоча є його незвичайна форма

Якісний качан можна визначити як на вигляд, так і на дотик. На хорошій капусті немає чорних плям, жовтуватих засохлих листків, великої кількості отворів, прогризенние шкідниками. На дотик хороша брокколі відрізняється твердістю і щільністю, а бутони на її качані повинні бути закритими.


Якісний качан можна визначити як на вигляд, так і на дотик

На дотик хороша брокколі відрізняється твердістю і щільністю

Слід уникати продуктів з наступними ознаками:

  • Наявність різкого або кислуватого запаху, що виходить від качана. Цей запаху свідчить про те, що в продукті пішов процес гниття.
  • Сліди неодноразової заморозки капусти. Такий качан не принесе особливої ??шкоди при вживанні, але і користі від нього буде зовсім небагато.
  • Чорні або коричневі плями на бутонах. Вони можуть бути ознаками гнилого продукту.
  • Жовтий колір бутонів. Це головна ознака того, що капуста почала засихати і втрачати свої корисні властивості.


Сліди неодноразової заморозки капусти

Капуста почала засихати і втрачати свої корисні властивості

Правильно обрана капуста брокколі, дозволить вам урізноманітнити раціон своєї родини

Правильно обрана капуста брокколі фото якої можна побачити на нашому сайті, дозволить вам не тільки урізноманітнити раціон своєї родини, а й забезпечити близьких набором необхідних корисних вітамінів і елементів.

Переваги капусти брокколі

Цей продукт відрізняється цілим набором позитивних властивостей, за які він так полюбився багатьом споживачам. До таких властивостей можна віднести:

  • Універсальність. Вживати цей вид капусти можна як в сирому вигляді (переважно молоді качани), так і салатах, в запеченому і вареному стані, робити з нього закуски і обсмажування.
  • Поживність. Незважаючи на невелику кількість кілокалорій (всього 34 ккал на 100 г), цей овоч чудово втамовує голод. Причому в відварному вигляді калорійність цього продукту ще нижче і становить 28 ккал на 100 грамів. Саме тому цей овоч так люблять багато дотримують дієту люди.
  • Приємні смакові якості. Брокколі відрізняється трохи незвичним, але досить яскравим і вираженим смаком.
  • Корисні і лікарські властивості. Принести користь може не тільки вживання самої капусти, але і її сік, який допоможе позбутися від бородавок і пом’якшити проблеми з селезінкою або виразкою шлунка.


Вживати цей вид капусти можна в сирому вигляді

Цей овоч так люблять багато дотримують дієту люди

Брокколі відрізняється трохи незвичним, але досить яскравим і вираженим смаком

Сік капусти допоможе позбутися від проблеми з селезінкою або виразкою шлунка

Сьогодні цей овоч в промислових масштабах проводиться не тільки за кордоном, але і в нашій країні, а тому придбати свіжий качан брокколі можна практично в будь-якому місті.

Корисні властивості капусти

Брокколі сьогодні приписуються найнеймовірніші можливості і якості. Наприклад, є думка, що споживання цього продукту здатне вилікувати рак і налагодити роботу сечостатевої системи. Насправді це міфи, але така капуста дійсно має низку цінних якостей, в числі яких:

  • Відсутність жирів. Саме цей показник робить брокколі одним з найбільш поживних і при цьому дієтичних продуктів.
  • Наявність речовин, які сприяють ефективному виведенню з організму солей важких металів. Тому даний продукт рекомендується вживати людям, які регулярно піддаються впливу радіації або були схильні до опромінення раніше.
  • Наявність сульфорафана. Ця речовина активно перешкоджає виникненню ракових клітин і захищає організм від виразки шлунка.


Відсутність жирів, цей показник робить брокколі одним з найбільш поживних і дієтичних продуктів

Рекомендується вживати людям, які регулярно піддаються впливу радіації

Перешкоджає виникненню ракових клітин і захищає організм від виразки шлунка

Крім того, в складі цього продукту є величезна кількість незамінних для організму людини речовин і вітамінів.

Вітаміни в капусті брокколі

Цей вид капусти є справжньою скарбницею, що містить безліч найважливіших вітамінів, в числі яких:

  • E. Вітамін Е – це одна з найважливіших складових здоров’я людини, яка забезпечує надійну цілісність клітинних мембран. Нестача вітаміну Е може призвести до таких наслідків, як порушення статевої функції, слабкість м’язів, в’янення шкіри, ослаблення зору і багато іншого. Особливо в цьому речовині потребують вагітні і недавно народили жінки і люди старше сорока років.
  • B6. Це дуже важливий для роботи імунної системи вітамін, який забезпечує надійний захист організму від інфекцій і захворювань і бере участь у формуванні антитіл. Його недолік може привести до частим застудам і підвищеної вразливості для різних інфекційних захворювань.
  • C. Не дивлячись на те, що фаворитом за змістом цього вітаміну серед овочів і фруктів вважаються цитрусові, брокколі випереджає їх за цим показником. Регулярне вживання цього продукту дозволяє задовольняти добову потребу організму в аскорбінової кислоти. Цей вітамін відіграє важливу роль в обміні речовин, сприяє швидкому засвоєнню заліза, підвищує еластичність сполучних тканин організму. Недолік цієї речовини призводить до підвищеної сонливості, швидкої стомлюваності, зниження працездатності, як фізичної, так і розумової.
  • B2 (рибофлавін). Це вітамін, який бере активну участь у формуванні еритроцитів і стабілізує роботу надниркових залоз. Його недоліків в організмі обертається такими наслідками, як часті головні болі, зниження апетиту, слабкість, втрата ваги. При великому дефіциті рибофлавіну відбувається розлад травлення і ослаблення волосяних цибулин, в результаті чого відбувається активна втрата волосся.
  • B1 (тіамін). Ця речовина сприяє виробленню енергії в організмі і підтримує нормальне функціонування нервової системи. Його нестача призводить до швидкої стомлюваності, зниження розумової працездатності, дратівливості і втрати апетиту.


Особливо цього потребують вагітні і недавно народили жінки

Недолік може привести до частим застудам і уразливості

Регулярне вживання капусти дозволяє задовольняти добову потребу організму в аскорбінової кислоти

Недолік обертається такими наслідками, як часті головні болі, зниження апетиту, слабкість

Регулярне вживання брокколі дозволить забезпечити організм всіма цими вітамінами в достатній кількості.

Корисні речовини в брокколі

Крім перерахованого вище переліку вітамінів, які містяться в цьому унікальному овочі, в складі брокколі є й інші важливі для організму людини речовини і мінерали. До них відносяться:

  • Залізо. Його функції в організмі полягають в транспортуванні кисню по тілу, а також воно відповідає за хорошу роботу внутрішніх залоз. Дефіцит заліза призводить до таких симптомів, як порушення обміну речовин, головні болі і загальна слабкість. Через нестачу заліза можуть виникнути серйозні збої в гормональному фоні організму, а тому людина може різко почати набирати або втрачати вагу. Слід враховувати, що присутність вітаміну С, що сприяє засвоєнню заліза, в капусті, робить брокколі максимально відповідним продуктом для забезпечення організму необхідними речовинами.
  • Клітковина. Достатня присутність цієї речовини в організмі людини сприяє його ефективному очищенню від токсинів. Крім того, клітковина – це одне з небагатьох речовин, здатне швидко виводити з організму надлишок холестерину. При нестачі цього важливого речовини людина може відчувати найрізноманітніші нездужання, пов’язані з діяльністю кровоносної або серцево-судинної системи.
  • Фосфор. Цей важливий мінерал робить значний вплив на підтримку і зміцнення кісткової системи організму, а тому їм не слід нехтувати. Дефіцит фосфору позначається на стані шкіри, нігтів, зубів людини.
  • Кальцій. Це речовина, яка бере участь у формуванні кісток і скелета людини і в їх зміцненні. Стограмова порція приготовленої брокколі містить добову дозу кальцію для дорослої людини, а тому цей продукт рекомендується регулярно давати дітям в період активного формування кісткової системи. Недолік кальцію позначається на волоссі і нігтях, які стають більш ламкими, на кольорі особи, на міцності кісток і зубів.
  • Калій. Цей мінерал активно впливає на роботу мозку, будучи її стимулятором. Недолік калію в організмі характеризується низькою розумовою активністю, підвищеною стомлюваністю, сонливістю.


Дефіцит призводить до таких симптомів, як порушення обміну речовин

При нестачі людина може відчувати найрізноманітніші нездужання, пов’язані з діяльністю серцево-судинної системи

Робить значний вплив на підтримку і зміцнення кісткової системи

Недолік характеризується, підвищеною стомлюваністю, сонливістю

Саме завдяки своїм складом, капуста брокколі корисні властивості якої давно оцінили багато шанувальників здорового харчування, є одним з найпопулярніших дієтичних страв.

Кулінарні можливості використання брокколі

Універсальність цього продукту зробила його дуже популярним не тільки серед поціновувачів здорового способу життя та дієтичного харчування, але і серед простих домогосподарок, які люблять смачно і корисно годувати свої сім’ї. Різноманітні страви, які можна приготувати з брокколі, відрізняються чудовими смаковими якостями і значною користю для організму.

Відрізняється чудовими смаковими якостями і значною користю для організму

Салати з брокколі

Відварну і сиру капусту можна використовувати для різноманітних овочевих салатів. Особливо добре цей продукт поєднується з такими овочами, як:

  • Стручкова квасоля. Салати з наявністю брокколі і квасолі задовольняють добову потребу організму в залозі, калії і інших корисних мінералах і речовинах.
  • Болгарський перець. Поєднання капусти і цього овоча створює не тільки дивовижне смакове поєднання, а й дуже корисне скупчення найважливіших вітамінів, що забезпечують нормальне функціонування організму.
  • Картопля. Картопляні салати з брокколі – це легкі і ситні закуски, які можуть відмінно урізноманітнити щоденне меню. Такі страви забезпечують організм добовою нормою клітковини і деяких інших речовин.
  • Ріпчаста цибуля. Пікантний смак, який цей продукт надає салатам з брокколі, доповнюється такими корисними властивостями цибулі, як антибактеріальну дію на організм і зміцнення імунітету.


Салат з брокколі і квасолею

Поєднання капусти і болгарський перець

Картопляний салат з брокколі

Салат з брокколі і цибулею

Крім того, капуста броколі часто подається в салатах в поєднанні зі спаржею, зеленим горошком і морквою.

Відварені страви з брокколі

У вареному вигляді ця капуста максимально зберігає всі свої корисні якості, а тому для дієтичних і лікарських цілей рекомендується готувати її на пару.

В такому стані брокколі чудово поєднується з наступними продуктами:

  • Морська і річкова риба. Приємний смак капусти вишукано підкреслить смакові нюанси приготовленої на пару риби.
  • Омлети. Відварна капуста стане прекрасним доповненням до пишного омлету, так як її смак чудово поєднується з цією стравою.
  • Крем-супи. Вишукані та ніжні крем-супи придбають додатковий смаковий нюанс при спільному вживанні з такою капустою.
  • Відварене або приготоване на пару куряче м’ясо. Це один з найбільш виграшних варіантів дієтичного страви, так як відрізняється низькою калорійністю і великою поживністю.


Приємний смак капусти вишукано підкреслить смакові нюанси приготовленої риби

Капуста стане прекрасним доповненням до пишного омлету

Крем-супи придбають смакової нюанс при вживанні з капустою

Чудово поєднується з приготованим на пару курячим м’ясом

Для підкреслення смаку цього овочу можна поєднувати його з різними прянощами в помірних кількостях. Особливо вдалими вважаються поєднання брокколі з кмином, чорним перцем, кардамоном.

Можна використовувати цей овоч і в смаженому вигляді, але слід пам’ятати, що при смаженні він втрачає велику частину своїх вітамінів і корисних речовин.

Небезпечні властивості брокколі

Незважаючи на величезну корисність для організму і високу поживність, таку капусту можуть вживати далеко не всі люди. Утриматися від вживання цього продукту слід людям, які:

  • Мають виражені проблеми з шлунково-кишкового тракту. У деяких випадках введення цього овоча в раціон людини, що страждає від захворювань шлунково-кишкового тракту, може призвести до загострення його стану.
  • Мають підвищену кислотність в шлунку. Велика кількість вітамінів і мікроелементів в капусті, може призвести до небезпечних наслідків.
  • Мають індивідуальною непереносимістю продукту.


Мають виражені проблеми шлунково-кишкового тракту

Мають підвищену кислотність в шлунку

Індивідуальна непереносимість продукту

При кулінарних експериментах з цим овочем господині слід пам’ятати, що у відварі, який залишається після брокколі, збираються небезпечні для організму речовини – гуанін і аденін. Їх присутність в організмі може дуже негативно позначитися на здоров’ї, а тому з такою капусти не можна варити супи і бульйони.

Як зберігати капусту

Щоб свіжий качан, придбаний на ринку, не втратив своїх поживних і корисних якостей, йому потрібно створити хороші умови зберігання. Оптимальним варіантом є моментальне приготування продукту, але якщо це неможливо, то зберігати капусту можна трьома способами:

  1. 1Храненіе качана в холодильнику при низькій температурі. У цьому випадку продукт повинен бути упакований в герметичну ємність.
  2. 2Заморозка. Перед тим, як помістити качан в морозильник, необхідно ретельно його вимити і акуратно розібрати на суцвіття. Потім овоч поміщається в поліетиленовий пакет і в морозильник.
  3. 3Просушка. Сушена брокколі може стати справжнім порятунком господині в холодну пору року, коли організм потребує свіжих вітамінах, а хороші овочі на ринку знайти важко. Кочан розбирається на суцвіття, ретельно промивається в проточній воді і вариться в окропі протягом декількох хвилин. Потім суцвіття розкладаються на піддон або деко і просушують в духовці при середній температурі. Для рівномірного просушування продукту рекомендується час від часу помішувати його під час сушіння, а також не закривати дверцята духовки.


1.Продукт повинен бути упакований в герметичну ємність

2.Необходимо ретельно вимити і акуратно розібрати на суцвіття

3.Соцветія розкладаються на деко і просушують в духовці

При правильному виборі качана і грамотному приготуванні страв капуста брокколі може стати приємним і корисним доповненням до щоденного раціону вашої родини. Користь цього продукту неможливо переоцінити, а його приготування займає в більшості своїй не більше години.