Карликові підщепи для груші

Сенс вирощування слаборослих дерев груші аналогічно яблуні полягає в більш ранньому початку плодоношення, невисокою компактної крони, за нею простіше доглядати, і легше знімати плоди. Крім того, у слаборослих дерев, особливо на тих, що клонових підщепах, розвивається менша за глибиною проникнення в грунт коренева система. Це дозволяє висаджувати такі саджанці на місцях з близьким розташуванням грунтових вод.

підщепа груш

Слаборослій дерева бувають як за рахунок щеплення на слаборослиє, в тому числі карликові підщепи, так і при використанні природно слаборослих сортів, включаючи карликові.

види підщеп

айва звичайна

Як слаборослих підщеп для груші зазвичай використовуються такі породи, як айва звичайна, Анжерська і прованська, ірга, кизильник, аронія (чорноплідна горобина). В якості тимчасових підщеп – через брак відповідних, а також в якості експерименту використовують глід і горобину звичайну.

При виборі виду підщепи слід враховувати:

  • природно-кліматичну зону, в якій розташований ваш сад,
  • силу росту сорту,
  • бажану висоту дерева,
  • сумісність сорту з підщепою.

Так, наприклад, для південної (чорноземної) зони садівництва найкращим карликовим подвоем вважається айва звичайна (за її низький зріст). Однак для північної зони вона не досить зимостійкі, тому в середніх і північних широтах їх ніхто не використовує.

горобина

Глід і горобина як підщепи мало знижують силу зростання прищеплений на них сортів груші, тому вважати їх карликовими не варто. Оскільки до сьогоднішнього дня офіційно ніхто не відносив ті чи інші підщепи до напівкарликовий, автор пропонує віднести глід і горобину в розряд полукарліков.

Досвід деяких садівників дозволяє вважати кращими карликовими підщеп в умовах «зони ризикованого землеробства» для груші іргу, кизильник і аронию. Однак у кожного є свої плюси і мінуси.

Так, наприклад, ірга помітно знижує силу зростання прищеплений сортів і прискорює початок плодоношення. Однак зростання в товщину ірги, використаної в якості підщепи, відстає від швидкості росту багатьох сортів груші. Тому дорослі дерева виявляються як би на тонкій ніжці, що знижує механічну міцність дерева на злам і трохи псує зовнішній вигляд штамба.

Кизильник зазвичай добре проявляє себе, як підщепу, але на погляд автора є занадто рідкісною породою, щоб рекомендувати для широкого використання.

плюси

плюси

Перевагами обох порід в якості підщепи є різке зниження висоти дерева, помітне прискорення початку плодоношення, підвищення зимостійкості сумісних з ними сортів за рахунок більш раннього закінчення росту пагонів і кращого їх визрівання до зими.

Недоліки обох культур як підщеп

мінуси

Полягають в недостатній сумісності їх з сортами груші. Треба визнати, що деяким садівникам вдавалося компенсувати її шляхом залишення кількох пагонів на підщепах. За рахунок цього забезпечувалося додаткове надходження продуктів фотосинтезу до коріння. Його (фотосинтезу) зазвичай не вистачало при повному видаленні підщепних порослі через деякого невідповідності провідних тканин між цими породами.

До недоліків кизильника також можна віднести несумісність з ним сортів: Бере жовта, Тихонівка, Вереснева забава, Лісова красуня та інших.

Тому найперспективнішим подвоем представляється аронія, більш відома як чорноплідна горобина.

Способи використання слаборослих підщеп

підщепа

Сучасні пітомніководческіе технології та досвід садівників, що спеціалізуються на плодівництві, дозволив створювати різні види сорто-підщепних комбінацій.

Тому в останні 10-15 років придуманий такий компонент щеплення як проміжна вставка або інтеркаляр, інакше званий також штамбообразователь.

Він являє собою держак підщепи довжиною від 10 до 20 см (в залежності від сили росту і дії на щепу), щеплений між кореневою системою першого підщепи, наприклад сеянца, і держаком прищепи, зрізаного з маточника потрібного сорту.

Саджанці з таким держаком вважаються саджанцями на інтеркалярний (вставні) підщепі

Другий вид слаборослих підщеп за способом використання – клонових або вегетативні. Це підщепи, одержувані шляхом вкорінення пагонів підщепи через отримання відводків або живцювання.

Загалом якщо ви хочете, щоб у вашому саду з’явилася груша на карликовій підщепі власного виробництва, то пагони обраного вами підщепи можна або прищеплювати вигляді вставки або укоренити їх, зробивши з них відведення.

слаборослі груші

груша

На відміну від яблунь слаборослиє сорти груші не мають чіткого поділу на карликові і напівкарликові.

Хочеться зауважити, що автори деяких статей, готові видавати деякі середньорослі і навіть сильнорослі (Россошанская красива, Парижанка, Гранд Чемпіон, Велеса, Бере Арданпон, Гвидон) сорти, що володіють підвищеною сприйнятливістю до впливу карликових підщеп за карликові сорти, вводячи, тим самим, читачів в оману.

Тобто перераховані вище сорти НЕ є карликовими! Дерева дійсно слаборослих сортів проявляють свою Слаборослій навіть будучи щепленими на сіянці звичайних сильнорослих сортів груші.

Так ось власної слаборослій мають карликові груші сорту Мічурінська красуня і Марія.

груша Марія

Груша Марія – Є пізньозимовий видом. Деревам властива компактна крона. Може давати високі і стабільні врожаї. Морозостійкість висока, має підвищену стійкість до плодової гнилі. Плоди з соковитою м’якоттю солодкого смаку масою від 220 до 358 грам.

Недоліком сорту є самобесплодни – потребує сортах запильниках: Гранд Чемпіон, якимівська, Жанна Д’Арк. Сорт пропонувався для випробування в Північно-Кавказькому регіоні.

Груша Мичуринская красуня

Груша Мичуринская красуня – осінній вид. Урожай починає дозрівати у вересні. Смак плодів солодко-кислуватий без терпкості, а маса 100-115 грам, порівняно стійкий до хвороб. Володіє середньою зимостійкістю. Пропонується для центрально-чорноземного району.

Груші для Підмосков’я

У Московській області рекомендовані для вирощування наступні сорти груш: Лада, Видна, Чіжовская, Ніжність, Кафедральна, Москвичка, Улюблениця Яковлєва, Казкова. Розглянемо деякі з них докладніше.

груша Лада

Лада. Раннелетний сорт, відносно стійкий до морозів і посух. Дерева груші Лада середньорослі за габаритами, з кроною пірамідальної форми. Дерева порівняно стійкі до грибкових захворювань. Плоди мають кисло-солодкий смак, але м’якоть жестковатая. Плодоносити починає на 3-4 рік після посадки.

груша Чіжовская

Груша Чіжовская – середньоросла і досягає у висоту 2,5 метрів, а по терміну дозрівання – середньостигла. Маса плодів становить 110-140 грам. Сорт володіє деякою самоплодностью, проте для досягнення максимального врожаю бажано наявність сортів запилювачів: Лада, Рогнеда і Сварник.

Плодоношення у дерев цього сорту починається на 3-ий – 4-ий рік після щеплення. Володіє високою зимостійкістю і стійкістю до парші.

Можливість вирощування їх на слаборослих підщепах

Що стосується можливості і доцільності вирощування перерахованих вище сортів на слаборослих підщепах, то це залежить від обраного вами підщепи. Точніше сумісності конкретного сорту з конкретним подвоем.

Справа в тому, що рекомендації по доцільності вирощування в тій чи іншій області даються за результатами Державних сортовипробування конкретних сортів.

Випробування зазвичай проводяться окремо, тобто окремо відбувається районування підщеп і окремо сортів. При цьому випробуванню зазвичай піддаються сорто-підщепних комбінації, які можна виробляти в промислових масштабах.

Оскільки для більшості описаних вище порід, розглянутих в якості підщеп, характерна обмежена сумісність з багатьма сортами груші, то на плодових сортодільницях найчастіше випробовуються сорти на насіннєвих підщепах, точніше на сіянцях груш.

У той же час якщо сорт пройшов районування для Московської або іншій області, то його можна рекомендувати і для вирощування на підщепах карликів і полукарліков, оскільки при використанні багатьох з них зимостійкість ще підвищувалася.

висновок

Для отримання карликових дерев груші підходять всі сорти, які перевірені у вашій області і сумісні з обраним подвоем. А якщо вам потрібні просто низькорослі груші, і ваш сад знаходиться в чорноземної смузі або поруч з Кавказом, то можете пошукати саджанці груші Марія або Мичуринская красуня.

автор статті: агроном Олександр Жаравін