Кавуни: насіння кращі сорти, їх характеристика та особливості вирощування

Користь кавунів давно відома і незаперечна. Ароматна соковита м’якоть містить безліч корисних мікроелементів, що уповільнюють старіння, підвищують опірність до інфекцій у людини. Доведено наукою, в баштанної ягоді є речовини, що сприяють профілактиці злоякісних утворень. Людство схиляється перед ними за неповторний освіжаючий смак, здатний втамувати спрагу і апетит в самий жаркий день.

Завдяки багаторічним селекційним відкриттів і продуктам, можна виростити кавун на будь-який вимогливий смак:

  • по солодощі;
  • по розміру;
  • за кольором;
  • по терміну дозрівання.

Щоб виростити смачні, соковиті, солодкі кавуни насіння кращі сорти вибирати слід за терміном дозрівання, так як в різних кліматичних широтах країни запаси літніх сонячних днів різняться.

городні фаворити

За формою нагадує м’яч для гандболу, кавун Шапка імператора довгий і овальний. Сорт середньостиглий, від сходів до зрілого стану проходить близько 100 днів. Від появи зав’язі до готового кавуна – близько місяця. Досягає 8, рідко 10 кілограмів. Колір плоду світло-зелений з темними, майже чорними, більш вузькими смужками. М’якоть розсипчаста, ароматна. Цукор – 12%. Відмінна транспортабельність, лежкість. Підходить для відкритого грунту і теплиці.

Безсумнівним фаворитом в районах середньої смуги Росії вважається кавун Романза, здатний навіть в цьому кліматі дати урожай плодів, масою до 10 кг. Забарвлення смугастий, неяскраво виражений, м’якоть червона, насіння дрібні строкаті. Відсоток вмісту цукру – 12%. Зав’язь утворюється при невисокій температурі, плодоношення рясне, в польових умовах до 120 тонн з гектара. У приватних володіннях, при дотриманні схеми посадки не менше 3 квадратних метрів на одну рослину, отримують більше 30 кг з одного. Позитивні відгуки про кавуні Романза F1 містять відомості, що він стійкий до антракнозу, фузаріозу. Сорт середньоранній, досить 82 днів до зрілості. Через свою плетистими кавун Романза F1 примхливий до агротехніки, займає велику площу на ділянці. До появи 3-5 листочків потребує дотримання стабільного температурного режиму середньодобово не нижче 15 градусів, тому краще спочатку прикривати плівкою або покривним матеріалом. Грядка краще піднесена, в основі якої закладається гній. Це добриво служить не тільки кладезью мікроелементів, але і додатковим джерелом тепла знизу. Подивіться статтю про цукровий кавун Вогник.

Вишнева бомба

Гарний колір стиглої вишні має кавун Бомба, за сприятливих умов виростає до 15 кг. Виведений в Ізраїлі, але добре зарекомендував себе в теплому кліматі Краснодарського краю. Форма плоду – округла, поверхня виражено смугаста, м’якоть розсипчаста, солодка, насіння великі. Відрізняється великою кількістю листя, що необхідно в спеку для порятунку плодів від сонячних опіків. Не любить частих поливів. Від перших сходів до технічної зрілості проходить 72 дня, вважається середньоранніх.

кавунове різноманіття

Ранньостиглий кавун Соренто досягає максимальної величини за 66-75 днів. Зовнішні ознаки: яскрава глянсова поверхня смугаста, темні смуги вже світлих. Найбільші плоди близько 6 кг. Батога довгі, листя середньої величини. М’якоть середньої щільності, темно-червона, вміст цукру – 5-8%. Більш скоростиглим є кавун Соренто F1, це гібрид. Для найкращого зав’язування необхідна температура не менше 18 градусів.

Існують різні відгуки про кавуні Соренто F1, позитивні і негативні. До плюсів сорти відносять високу врожайність і якість ягід. У той же час, примхливий до підвищення вологості. При збереженні дощової погоди протягом декількох днів опірність до хвороб значно знижується. Світловий день повинен тривати не менше 10 годин.

східні солодощі

Багатий і дружний урожай ягід сорту Рахат-Лукум збирають вже через 55-60 днів. Найбільш позитивні відгуки про кавуні Рахат-Лукум завдяки його ультраскоростиглий. Ягоди трохи витягнуті, в масі до 5 кг. Колір шкірки – ніжний світло-зелений, з темними прожилками. Серцевина – яскраво-червона. Віддає перевагу піщаним і супіщані грунти. Не любить надмірної вологи, любить високу, добре освітлене, місце. Краще на невеликій височині. Посів насіння при середньодобовій температурі не нижче 15 градусів. Для більш високої врожайності насіння знезаражують в розчині марганцівки.

Переможний хід по грядках

Невеликий за розміром кавун Вікторія починає свою подорож з грядки на стіл через 80 днів, що вважається середньоранніми показниками. Форма – широкий еліпс. Забарвлення – смугастий, шкірка глянцева, товста. М’якоть темна, щільна, цукор – близько 7%. Гібрид кавун Вікторія F1 відрізняється хорошими смаковими якостями, добре зберігається. Плоди від 5 до 8 кг з соковитою, без прожилок і пустот, м’якоттю. Для отримання раннього врожаю посів роблять під плівковим укриттям. Через 52-57 днів – перший урожай солодких ягід.

Степовий гігант

Для спекотного клімату незамінний сорт кавун Тамерлан, відмінно плодоносить навіть в посушливе літо. Справжні велетні серед побратимів – до 15 і навіть більше кг. Шкірка блискуча, смугаста. Щільна, малинового кольору однорідна м’якоть пікантного смаку, насичено-солодка. Сорт гібридний, середньоранній, високоврожайний. Підходить для відкритого грунту. У більш холодному кліматі рекомендується утеплення плівкою і покривним матеріалом до встановлення стійко-теплої погоди.

Сонечко в шкірці

Унікальний за своїм зовнішнім виглядом кавун Зелібобой, перш за все, відрізняється незвичайним сонячно-жовтим кольором м’якоті. Опис сорту: термін дозрівання – 90 діб. Маса ягід – до 5, 5 кг. Плід зеленого з більш темними смугами, округлий. Насіння дрібне, темні. Всі відгуки про кавуні Зелібобой говорять про екзотичному медовому відтінку смаку. На думку більшості відгукуються, сорт сильно виснажує грунт, не рекомендується повторювати вирощування на одному і тому ж місці поспіль.

Його високість принц Датський

Принц данський – гібридний рано дозріває сорт, від 80 днів до технічної зрілості. Підходить для будь-якого типу вирощування: в теплицях, під плівкою, на грядках. Опис плодів: подовжена округла форма, масою до 6 кг. Покритий тонкою шкіркою світлого кольору з розпливчастими смужками більш темного відтінку. Позитивні відгуки про кавуні Принц данський говорять про високий вміст цукру (8%), красивому малиновий колір м’якоті, незначній кількості насіння. Добре переносить транспортування. Стійкий до інфекцій.

З глибини часів

Чемпіони серед довгожителів астраханські сорти кавунів відомі з давніх часів.

Сорт кавун «Астраханський» виведений в 1977 році. Класична форма куляста трохи витягнута. Кірка товста, зовні темно-зелена зі світлими поздовжніми розлученнями. М’якоть яскраво-червоного кольору, сахаристая, розсипчаста, солодка. В середньому виростає до 8-10 кг.

Невеликі коричневі насіння кавуна Астраханського розташовані локально, ближче до шкірці. Кількість насіння середнє. Кавун класифікується, як среднеранний. Мабуть, один із самих невибагливих як до грунту, так і способу вирощування.

Темно-червоною солодкою м’якоттю славиться кавун Кімерія. Вміст цукру більше 8%. Дрібні коричневі насіння кавуна Кімерія в невеликій кількості. Рослина середньостигла, до дозрівання 90 діб. Плоди вирівняні, в середньому до 7 кг, еліпсоїдної форми. Зустрічаються окремі екземпляри до 12 кг. Плетистими середня, довга головна батіг. Листя розсічені, великі. Чи не хворіє фузаріозом. Віддає перевагу теплий клімат.

Швидше не буває

Ранній кавун Одіссей належить до великих гібридним сортам, технічна зрілість через 75-83 діб. Кліматичне перевагу – південь країни. У середній смузі потрібен ретельний догляд, для отримання стабільного врожаю. Характеристика плодів: довгасто-овальні, толстокорие, до 14 кг. Чи не розтріскується. Вміст – червоне, соковите. Надійний, невибагливий сорт, плоди приблизно однакові за розміром, багато листя захищають їх від прямих сонячних променів. Вирощування через розсаду починають в квітні, в грунт пересаджують в травні.

Ранній гібридний кавун Талісман F1 дружно дозріває через 60 днів після появи сходів. Форма звичайна – овально-округла, маса до 12 кг в ідеалі. Особливість сорту – м’якоть практично без прожилок, рожево-червона. Рослина не схильне до більшості захворювань, стійке до коливань температури, тому відмінно підходить для більшості кліматичних зон країни.

Рясний урожай на піщаних і супіщаних грунтах дарує кавун Спринтер, назва дано завдяки супершвидкісних дозріванню (55-60 днів). Кулясті плоди, масою 6-8 кг, зелені, поздовжньо смугасті більш темним кольором. Більше за інших любить вологу, під плівкою дає стабільно ранній збір. М’якоть дуже щільна, без пустот, червона.

Один з найбільш ранніх гібридних сортів вимогливий до довжини світлового дня і тепла. Для отримання врожаю в кінці червня-початку липня насіння кавуна Стетсон вимочують у теплій воді до наклевиванія. У момент висаджування насіння у відкритий грунт температура повітря повинна прогрітися до 15-17 градусів. Ідеальний для вирощування під плівкою. Гібрид не любить багату вологу, надає перевагу простір. З моменту висадки пройде 60-65 днів і соковиті ягоди з високим вмістом цукру готові для вживання. Маса найбільших – 8-10 кг. Форма куляста, кірка товста, на зрізі цукрово-біла.

Краще пізно ніж ніколи

Довгий овальний кавун Кароліна Гросс класифікується як середньопізній сорт. Один з найбільших різновидів, можливо виростання до 18 кг. Шкірка смугаста, досить тонка, але досить міцна для далекої перевезення. Насіння коричневі, великі. М’якоть рожево-червона, хороших смакових якостей. Сприятливий теплий клімат південних районів для максимальної врожайності. Стійкий до хвороб, стійко переносить посуху, вдячно відгукується на догляд і регулярний полив.

Зберегти до зими

Для того щоб ласувати смачними ягодами якомога довше, на одній ділянці висаджують різні сорти: скоростиглі і середньопізні.

Правда, якщо вони будуть рости занадто близько, можуть переопиліться, тоді сорт втратить свої якості. Місце під посадку необхідно планувати так, щоб дотримуватися чергування культур. Кавуни виснажують грунт настільки, що знову на цьому місці їх можливо буде посадити лише через 3-4 роки.

Ранні кавуни їдять в міру дозрівання, вони довго не лежать, а ось кілька пізніх можна зберегти до середини зими в певних умовах. Щоб не допустити загнивання і псування плодів, збирати врожай слід в суху погоду. Кавуни вживають в їжу в свіжому вигляді, варять варення, роблять цукати. Неперевершений смак у солоних або маринованих ягід, справжня знахідка для гурманів. Радимо подивитися статтю: Насіння кавунів: ранні сорти і особливості їх вирощування на ділянці.