Коли висаджувати живці винограду на розсаду в землю взимку

Від вибору часу і місця посадки, а також від способу вкорінення живців багато в чому залежить зростання і розвиток майбутньої лози, втім, як і швидкість настання плодоношення. Оптимальним способом розмноження винограду визнано живцювання, так як цей метод дозволяє отримати найбільш стійкі і міцні рослини. До того ж, так як живці зрізають, зазвичай, з кращих лоз, якість плодів майбутніх рослин не викликає сумніву, на відміну від розмноження насінням.


Від способу вкорінення живців багато в чому залежить зростання і розвиток майбутньої лози

заготівля цибухів

Заготовити живці винограду можна взимку, з лютого по березень, якщо сорт, обраний для розмноження морозостійкий, а якщо немає – займатися цим потрібно пізньої осені, не раніше кінця листопада. Щоб не переплутати верхню і нижню частини держака після тривалого зберігання, верхній зріз живця рекомендують робити по косій, а нижній – перпендикулярно осі чубука. При цьому варто робити нижній зріз найближче до вузлової частини рослини, так як саме там знаходяться рослинні клітини, здатні стати майбутніми корінцями рослини. Таким чином, чим ближче під вузлом зроблений нижній зріз, тим швидше рослина зможе пустити коріння.

Найнижчу нирку чубука слід зрізати, «засліпити», а кору, яка знаходиться в нижній частині живця винограду багато радять надрізати (бороздновать) на 2-3 см для більш швидкого вкорінення. Пролежали зиму чубуки необхідно правильно проростити, щоб зусилля по збереженню живців не пропали даром.

пророщування живців


Перед пророщуванням живці необхідно перевірити на ступінь збереження

Перед пророщуванням живці необхідно перевірити на ступінь збереження. На зріз живця потрібно натиснути міцним металевим предметом – ножем або секатором. Якщо з деревини виділяється дуже багато рідини, чубук загнив і не придатний до висадки, втім, якщо рідини не виділяється зовсім, значить чубук пересох і також не пустить коріння. Має виступити кілька крапель вологи, це свідчить про доброму стані заготовленого держака. Якщо Вам потрібна додаткова перевірка збереження держака, можна зробити на ньому новий зріз. Колір готового до пророщування живця на зрізі буде світло-зеленим, без плям і вкраплень, центр повинен мати бежевий колір.

Готові живці поміщають в в воду на кілька діб, щоб поповнити запас вологи, втраченої за час зберігання. Зазвичай буває достатньо 48 годин, при цьому потрібно підміняти воду кожні 24 години. Якщо є можливість, краще всього замочувати живці в проточній воді. Після цього слід занурити чубуки в будь-який доступний стимулятор утворення коренів на добу. Це можуть бути: коренева, Чаркор, гетероауксин, гумат натрію з медом і деякі інші засоби.

Наступним етапом може бути висадка в грунт або укорінення і додаткова підготовка для отримання більш сильних рослин. Висадку для вкорінення можна проводити у вологий пісок, але найкраще підготувати суміш ґрунту з компостом заздалегідь, хоча б за кілька днів. Чубуки висаджують на відстані не менше 20 см один від одного так, щоб над поверхнею виступали тільки верхні оченята живців. Восени наступного року можна буде перенести вкорінені чубуки з цієї «шкілки» на основний виноградник для подальшого зростання.

Укорінення в грунті

Укорінення в грунті можна проводити і в домашніх умовах, підготувавши індивідуальні ємності для кожного чубука. Це можуть бути обрізані пластикові пляшки або склянки великого обсягу. Для наповнення ємностей використовують поживну суміш: підкислений торф з перегноєм, гноєм і сухим піском. Щоб прискорити розвиток кореневої системи потрібно, щоб нижня частина чубука була в теплі, а верхня – в прохолоді, щоб уникнути занадто ранній вегетації, тобто появи перших паростків раніше коренів.

Відразу після розкриття нирок і появи перших паростків слід пересадити чубуки в грунт разом з поживною сумішшю, заздалегідь підготувавши поглиблення в грунті. Зверху їх потрібно трохи присипати землею, сформувавши невисокий горбок. Втім, багато виноградарів в юних регіонах укорінюють живці без попередньої підготовки в суміші, просто «встромивши» вимочені живці в виконану ломом лунку так, щоб верхній вічко черешка знаходився не глибше 5 см під землею.

Після посадки живців в грунт слід поливати не саме держак, а землю навколо нього, не ближче, ніж на 20 см. Це сприяє зміцненню і подовження коренів, заодно не дозволяє лишків вологи «загноїлися» нижню частину чубука. Грунт можна додатково удобрити прямо перед посадкою, додавши трохи гною або перегною, непогані результати дасть добриво спеціальними сумішами, розведеними водою.

Укорінення в воді

Якщо говорити про укоріненні в воді, результат зазвичай набагато краще, ніж від безпосередньої висадки цибухів в грунт, так як є можливість проконтролювати появу мінімальної кореневої системи. Отримані таким способом саджанці отримують сильніший імунітет, а також набагато краще приживаються при посадці. Для вкорінення в воді слід провести невелику попередню підготовку, зате виживання заготовлених живців підвищується багаторазово.


Для вкорінення в воді слід провести невелику попередню підготовку

У скляні банки укладається невеликий шар бавовняної вати, потім наливається відстояна протягом доби або ж тала вода. Можна додати невелику кількість засобу для прискорення росту коренів, деякі виноградарі вважають за краще до того ж внести 1-2 кристалики марганцівки для знезараження. Шар води не повинен перевищувати 3 см, вати слід класти приблизно стільки ж.

Перші корінці повинні з’явитися через кілька тижнів. Для найкращого результату кімната, в якій проводиться укорінення в воді, повинна бути добре освітленій. Можна вирішити проблему недостатнього освітлення за допомогою ламп денного світла, для найкращого пророщування режим дня / ночі повинен становити 12/12 годин. Як мінімум для посилення освітлення можна закріпити шматочки фольги так, щоб примножувати природне світло, що падає на розсаду.

кільчеваніе

Ця методика дозволяє Чубук проростити коріння раніше, ніж пустити перші паростки. Якщо в першу чергу живці випустять паростки і листя, вся енергія піде саме на вегетацію, а коріння або вийдуть досить слабкими, або взагалі толком не розвинуться. Щоб всі сили майбутнього рослини були пущені на формування кореневої системи, застосовують цю невелику хитрість.

Принцип кільчеванія полягає в тому, що нижня частина чубука повинна перебувати в теплі, в той час, як верхня – у відносній прохолоді. Найпростіше встановлювати ємності з живцями на підвіконні біля батареї, при цьому слід продумати систему підведення тепла до низу цибухів. Наприклад, можна встановити безпосередньо над батареєю шматок фанери, на яку ставляться ємності з пророщують живцями. Непоганий ефект дасть прокладений під ємностями шар фольги. Головна умова в тому, щоб не перегріти кореневу зону – температура не повинна перевищувати 30oC.

Як і коли висаджувати живці на ділянці

Після пророщування в воді рекомендують помістити саджанці в окремі ємності з субстратом для підвищення імунітету і стійкості рослин. Їх саджають так, щоб верхня брунька держака була приблизно на рівні кромки «склянки». Зазвичай для додаткового пророщування в субстраті використовують обрізані пляшки 1,5-2 л. Поливати їх слід від одного разу на два дні до рази на день, залежно від особливостей сорту пророщують винограду і сухості приміщення, в якому знаходяться чубуки. Якщо полив проходить в цьому режимі, то використовують талу воду кімнатної температури, яку наливають у піддон.

Режим поливу може бути іншим – один раз в п’ять днів, в такому випадку воду наливають безпосередньо в ємність, не перевищуючи обсяг води в 100 мл за полив. Періодично грунт необхідно рихлити, можна додатково вносити добрива, головне – не перестаратися, щоб не пошкодити ніжну кореневу систему майбутніх лоз, втім, і з підгодівлею слід бути обережним.

Висадку виноградних саджанців проводять навесні, конкретний термін висадки підбирають в залежності від морозостійкості сорту, для більшості виноградних сортів прекрасно підходить початок-середина травня. Природно, багато що залежить і від кліматичних умов, тому завжди варто орієнтуватися в цьому питанні на сорт винограду і середню денну температуру регіону.


Висадку виноградних саджанців проводять навесні

Для того, щоб саджанці краще прижилися і можна було почати висадку раніше, стоїть провести загартовування. Процедура полягає в тому, що ємності з саджанцями виставляють на вулицю, поступово збільшуючи час, яке вони знаходяться зовні. Загартовування зазвичай проводять протягом п’яти і більше днів, після чого пророщені живці висаджують в грунт.

Перед висадкою необхідно провести підготовку грунту:

  • Перекопати грунт на глибину півметра, ретельно розбивши великі грудки землі.
  • Внести 30 л піску, 18 л перегною і 100 грам нітроамофоски на кожен квадратний метр грунту.
  • Знову перекопати грунт, добре перемішавши отриману суміш.
  • Підготувати невеликі горбки, в середині кожного зробити поглиблення для висадки цибухів.
  • Після висадки цибухом варто прикрити грунт теплоізоляційним матеріалом – поліетиленовою плівкою або руберойдом.

Полив слід проводити регулярно, перший час потрібно, щоб грунт навколо живців постійно була зволожена. Полив проводять на відстані 12-20 см від держака, щоб не залити рослину і стимулювати швидке зростання кореневої системи. Між саджанцями зазвичай залишають від 1 до 2 метрів, відстань до стіни або огорожі не може бути менше 70 см.

Глибина посадки виноградних саджанців становить від 30 до 40 см, в залежності від щільності ґрунту. При цьому, чим менше глибина посадки, тим менш сильним і міцним буде доросла рослина. До того ж, від глибини посадки безпосередньо залежить те, як рослина буде переносити заморозки і спеку. У найбільш сонячні весняні дні варто потурбуватися притенением саджанців, щоб молоді і ніжні паростки і листя не отримали опік.