Лимон калорійність

Лимон має неповторний смак і аромат, а користь його незаперечна. Але чи можна його вживати тим, хто бажає схуднути, і який вплив робить цей фрукт на організм? Давайте розберемося.

Незважаючи на те, що батьківщиною лимона вважається Бірма, цей субтропічний фрукт дуже популярний і в наших краях. Це не дивно, адже корисні властивості лимона відомі кожному.

Скільки калорій у фрукті

Часто очевидна користь фруктів не компенсує їх високу калорійність в очах охочих схуднути. Однак з лимоном все навпаки. В яскравих жовтих ароматних плодах міститься досить багато кислот, а ось цукрів зовсім мало. Калорійність цього фрукта рекордно мала – 16 ккал на 100 гр. Тому рослина і його плоди так улюблені дієтологами.

Цей фрукт можна їсти по-різному, Вас, ймовірно, зацікавить, скільки калорій в лимоні з шкіркою. Цей показник становить приблизно 19,2 ккал. Середня вага цілого лимона приблизно 120 гр., Тому навіть якщо Ви за раз з’їсте один фрукт (більше у Вас навряд чи вийде), то шкоди фігурі не буде. Хоча є лимон цілком, ми все ж не рекомендуємо.

Якщо Ви любите їсти лимончик з медом або цукром, варто проявити обережність. Рослина приносить низькокалорійні плоди, проте добавка, з якої Ви вживаєте ці фрукти, може мати високу енергетичну цінність.

Чим гарний лимон для схуднення

Лимон займає вагоме місце у багатьох дієтах. Існує безліч комбінацій продуктів з цим фруктом і дієтичних рецептів з його змістом.

Органічні кислоти, що входять до складу фрукта, мають стримуючим дією по відношенню до ліпогенезу – переходу вуглеводів в жири.

Деякі люди вірять, що випиваючи натще склянку холодної води з додаванням чайної ложки лимона, вони прискорять метаболізм. Хоча, це не підтверджено жодними точними даними, відгуки про такий спосіб схуднути хороші. Проте лікарі попереджають, що не варто використовувати його людям із захворюваннями травної системи.

Точно таке ж засіб радять приймати при весняному авітамінозі, але не натще, а перед сном.

Дієтологи радять заміняти звичні майонез і сметану в салатах на лимонний сік, змішаний з невеликою кількістю рослинного масла. Це зменшить загальну калорійність страви і додасть йому вітамінів.

Якщо Ви хочете привчити себе пити несолодкий чай, то і в цьому питанні Вам допоможе все той же лимончик. Він зробить смак напою більш виразним, тим самим компенсувавши відсутність цукру.

Також можна використовувати замість жирних маринадів суміш: екстракт лимона або сік плоду, сіль і прянощі. За допомогою цього складу можна замаринувати рибу, м’ясо або птицю.

Але пам’ятайте, що саме по собі рослина не зробить Вас стрункими. Правильне харчування і помірні фізичні навантаження – це головні умови успіху.

У чому користь лимона

Незважаючи на низьку калорійність, лимон дуже корисний. Рослина цінують за плоди, багаті вітаміном С. Сік одного плоду – це більше третини добової дози цього вітаміну. А столова ложка цедри – 13%.

Крім того, в лимонах міститься особлива речовина – пектин, а також ефірні масла, біофлавоноідів і терперін. Останній зміцнює кровоносні судини і допомагає підтримувати кровоносне тиск на нормальному рівні. Пектин приводить в норму рівень цукру в крові, що важливо як для тих, хто хоче схуднути, так і для тих, хто просто піклується про своє здоров’я.

Ефірні масла, які містить в рослину (велика їх частина знаходиться в плодах) покращують циркуляцію лімфи. Крім того, лимон благотворно впливає на вироблення ензимів і шлункового соку. За рахунок цього організм краще засвоює залізо і кальцій.

Лимонний сік знижує кислотність в шлунку, що при деяких захворюваннях виявляється тільки до речі.

Речовини, що містяться у фрукті, борються з хвороботворними мікробами і перешкоджають виникненню процесу гниття в кишечнику. За рахунок цього поліпшується його робота. Якщо їсти лимон з цедрою, ви отримаєте приємний бонус у вигляді клітковини, яка також дуже корисна для травної системи.

Гарні не тільки плоди: летючі речовини, які виділяє рослина через листя, вбивають багато видів хвороботворних мікробів в повітрі.

Лимонний сік і цедра також є природними антисептиками.

Якщо рослина «живе» у Вас вдома, Ви можете використовувати його листя для зняття жару.

Чим ще корисно цитрусове

Також фрукт покращує апетит і зменшує холестерин в крові. А розбавивши сік плоду водою, Ви отримаєте рідина для полоскання рота і горла. Однак не варто захоплюватися їй, адже кислота, що міститься у фрукті може завдати шкоди зубній емалі.

Крім того, лимон часто використовується в косметології. Він нерідко служить основою для натуральних пілінгів, а також для масок, покликаних впоратися з зайвою пігментацією. А екстракт лимона в суміші з ромашковим кремом застосовують від втоми ніг.

Часто це ж речовина використовують в комплексі з іншими препаратами при лікуванні грибка і в складі масок для волосся проти лупи.

Плоди і вичавки з них є відмінним засобом для лікування вугрового висипу і зайвої жирності шкіри.

Цікавий ефект лимон надає на тиск. Мікроелементи в складі фрукта благотворно позначаються на стані стінок кровоносних судин, останні стають еластичними і міцними. Кров спокійно проходить по таким судинах і тиск знижується. Також лимон є відмінним засобом для профілактики атеросклерозу. А адже це захворювання теж змінює тиск.

Фрукт особливо корисний людям, що страждають на гіпертонічну хворобу на початковій стадії. Якщо їсти лимон кожен день, то можна знизити тиск приблизно на 10%. При цьому, якщо Ваше тиск нормальний, то таке зниження Вам не загрожує.

Ефірна олія лимона робить благотворний вплив на психіку. Воно допомагає сконцентруватися, додає впевненості, а також покращує настрій.

висновок

Як Ви бачите, корисних властивостей у лимона безліч. Він робить позитивний вплив на імунітет, кров’яний тиск, травлення, психіку, стан шкіри. При цьому калорійність його зовсім невелика. Тому питання їсти лимон на дієті, чи ні, не виникає.

Зрозуміло, у фрукта є і свої протипоказання: захворювання шлунка, годування грудьми і індивідуальна непереносимість. Однак якщо до Вас вони не відносяться, сміливо балуйте себе цими ласощами.