Листя шипшини

Шипшина – це надзвичайно корисна рослина, яке з успіхом вирощується вітчизняними садівниками і просто власниками приватних будинків на своїй присадибній ділянці. У лікувальних цілях використовуються не тільки невеликі за своїм розміром плоди, але також листя шипшини, які володіють численними корисними властивостями.

З листя цієї рослини заварюють живильний чай, який відмінно допомагає впоратися з різними захворюваннями або ж готують всілякі настоянки. Про користь і протипоказання до використання листочків шипшини ми розповімо в цій статті.

різновиди шипшини

На сьогоднішній день існує близько п’яти сотень різних сортів шипшини, які можуть бути вічнозеленими, наполовину листопадними або ж зеленими в літній період. Листочки шипшини на пагонах розташовуються попарно і в залежності від конкретного виду можуть бути длінночерешковимі або ж з хлопцями прилистниками.

Довжина листя в залежності від конкретної різновиди шипшини може коливатися від 4 до 12 сантиметрів. Густота листя залежить не тільки від конкретного різновиду шипшини, але і від його ступеня одомашнених. Так, наприклад, у диких різновидів на кожній гілочці буває до 9 листочків, тоді як у культурних сортів їх кількість зазвичай не перевищує п’ять – шість.

Форма листя у шипшини

листя рослини

Зовнішній вигляд і форма листя, а також їх корисні властивості, безпосередньо залежать від конкретного виду рослин. Тому кущ може мати еліптичні або округлі за своєю формою листя. Підстава може бути округленим або сердцеобразную. Також прийнято розрізняти листя в залежності від їх кольору. Більшість сортів зелені, але є також різновиди з сизої і червонуватою листям.

У окремих різновидів на листочках є численні складки, тому ці сорти прийнято називати зморшкуватими. Стан зеленої маси і корисні властивості у цієї рослини багато в чому залежить від забезпечення правильного догляду рослин. Так, наприклад, на зовнішній вигляд листя впливає температура, вологість повітря, ступінь освітленості і вмісту вуглекислого газу, який необхідний для рослин.

Корисні властивості

Багатьом з нас відомі лікувальні та корисні властивості і користь плодів шипшини, Однак мало хто знає про те, що листя цієї рослини також надзвичайно корисні. У них міститься у великій кількості вітамін C, катехіни, різні дубильні речовини, флавоноїди, фенолкарбоновая кислота та інші корисні речовини. У окремих видів цієї рослини в листі також містяться сапоніни, різні каротиноїди і полісахариди. Також відзначимо зміст в іржавому червоному сорті шипшини ефірного масла, частка якого становить 55%.

Листочки шипшини застосовуються при наступних проблемах:

  • атеросклерозі,
  • При порушенні травлення,
  • При кольках і проносі,
  • При виразці дванадцятипалої кишки і проблеми зі шлунком,
  • При зниженій або підвищеній кислотності і при гастриті,
  • Як сечогінний засіб.

Сьогодні, на основі листя шипшини, виготовляються різні лікарські засоби, які ефективні при лікуванні численних захворювань. Також відзначимо використання шипшини в косметичних цілях. На основі листя цієї рослини виготовляють різні креми та мазі, які покращують стан шкіри.

Збір і зберігання

Збір листя шипшини зазвичай проводять одночасно з цвітінням рослин. А ось збирати їх влітку або ж восени під час збирання основного урожай не рекомендується, так як вміст корисних мікроелементів в листі, а слідчо і корисні властивості в цей час істотно зменшуються. Не рекомендується виконувати збір листя рано вранці або ж після дощу. Волога незмінно призводить до появи цвілі, що не дозволяє в подальшому використовувати в медичних цілях зібране листя цієї рослини.

Сушити зібрані листя необхідно на папері або рушник, де їх розкладають тонким шаром. Після того як сушка буде завершена, необхідно перекласти їх в щільно закриту скляну або металеву банку. Термін зберігання, без втрати корисних властивостей, при якісній сушці може становити близько 2 років.

Як використовувати листя шипшини

Існують десятки (якщо не сотні) різних рецептів з використанням висушеного листя шипшини. Завдяки великому вмісту вітаміну C їх можна використовувати для приготування чайного напою, який є відмінним профілактичним засобом проти грипу або інших вірусних захворювань.

Чай із шипшини

Чай з листя шипшини або настій відмінно допомагають при високій температурі, позбавляють від діареї і проблем зі шлунком. Жінки можуть використовувати настій з висушених або свіжих листя шипшини при менструальних болях. Також добре відомі сечогінні засоби шипшини, що дозволяє його застосовувати при інтоксикації і проблеми з нирками.

Листя можна заварювати як чай, для чого одну чайну ложку збору заливають склянкою окропу. Після чого наполягають близько 10 хвилин, проціджують і п’ють разом з медом.

Пам’ятайте, що використовувати такий чай (настій) необхідно відразу ж після його приготування. В іншому випадку напій втрачає частину своїх корисних властивостей.

В кавказької кухні листочки шипшини використовуються в якості приправи для різних м’ясних страв. Також можна готувати смачні і надзвичайно корисні весняні салати зі свіжої зелені шипшини.

Настій із шипшини

У народній медицині великою популярністю користується настій із шипшини, який має лікувальні властивості і допомагає від різних хвороб. Для приготування такого настою вам потрібно 1 столова ложка висушених листочків шипшини, яка заливається півтора склянками крутого окропу. Після цього під кришкою настоюється протягом 3 годин і приймається отриманий розчин за 15 хвилин до їжі по дві столові ложки. Настій є відмінним профілактичним засобом проти різноманітних вірусних захворювань.

Необхідно пам’ятати про протипоказання цієї рослини. Так, наприклад протипоказані вони при гострих захворюваннях шлунка і індивідуальної нестерпності. В окремих випадках листя шипшини протипоказані при проблемах зі згортанням крові.

Ферментовані листочки шипшини

Великою популярністю сьогодні користується чай, приготований з ферментованих листочків шипшини. Ви з легкістю зможете знайти в продажу такі ферментовані збори цієї рослини, вони використовуються для приготування ароматних і надзвичайно корисних напоїв. Виготовляють трав’яні збори спеціальним чином, що дозволяє повністю зберегти всі смакові якості.

чай

Самостійно виконати таку ферментацію трохи важко, так як необхідно забезпечити не тільки достатній обсяг використовуваної ферментованої маси, але і оптимальні показники вологості та температури. Саме тому більшість з нас вважають за краще не самостійно займатися ферментацією, а купувати вже готові трав’яні збори на основі цієї рослини.

Використовуємо пелюсточки шипшини

Пелюстки шипшини завдяки вмісту різних мікроелементів і вітамінів широко використовуються в народній медицині. Свіжі або ж висушені пелюстки можуть використовуватися при авітамінозі, для відновлення після тривалих хвороб. Відзначимо також чудовий протиглистовий ефект, тому на основі пелюсток шипшини виконуються різноманітні протівогельмінтниє кошти. Трав’яні збори, до складу яких входять пелюстки, застосовуються при таких захворюваннях:

  • грипі,
  • Астмі та бронхіті,
  • Ослабленому імунітеті,
  • гіпертонії,
  • стоматиті,
  • Запаленні печінки,
  • алергії,
  • Геморої.

пелюстки

Заготівля пелюсток не представляє особливої ??складності. Їх необхідно якісно висушити, після чого подрібнити і пересипати в скляні герметично закриваються банки. В подальшому на основі подрібнених пелюсток готують ароматний чай і міцну настоянку.

висновок

Листя і пелюстки містять численні вітаміни і мають виражений лікувальний ефект. З висушених або свіжих листя можна заварювати ароматний і корисний чай, який відмінно допомагає при різних захворюваннях.