Мед каштановий: корисні властивості та протипоказання

Каштановий мед – один з малознайомих сортів цього продукту, проте, володіє цілим рядом корисних властивостей, а протипоказання до застосування практично немає. Давайте ж розглянемо як застосовувати мед з каштана?

Каштан – рослина-медонос з високою продуктивністю, виходець з того ж сімейства, що дуб і бук. Мед з нього надзвичайно ароматний. Гурмани можуть звернути увагу на ледь помітну гірчинку і в’яжучий відчуття, але ті, хто знають цілющі властивості каштанового меду, вважають цей нюанс його індивідуальною особливістю. Пряний, з відтінком диму і шкіри – поєднання вишукане і загадкове, з довгим післясмаком. Немає двох однакових його партій. На колір і запах впливають різні фактори – вид бджіл, клімат і погода в момент збору пилку. Чим темніше колір, тим більш виражений аромат і гіркий смак продукту.

Корисні властивості

Як інші продукти бджільництва, мед каштановий має корисні властивості і категоричні протипоказання. Головна особливість – здатність боротися з хвороботворними бактеріями, він пригнічує такі патогенні бактерії: Erwinia carotovora, Aeromonas hydrophila, Yersinia, що викликають ентероколіт.

Продукт – справжній природний антибіотик, поряд з лісовими видами – сосновим і ялиновим; застосування його для пов’язок і компресів прискорить загоєння порізів, саден. Завдяки цілющому впливу каштанового меду, затягуються довго не загоюються рани, швидше регенерується обпалена шкіра. Здатність зменшувати біль пояснюється наявністю в меді алкалоїдів хіноліну. Концентрація цієї речовини в каштановому нектарі виключно висока.

Вживаючи цей продукт, можна погасити вогнище запалення в організмі: очистити нирки, зцілити органи дихання, оздоровити сечостатеву систему. Власноруч приготовлені ліки на основі каштанового меду будуть корисні для чоловіків, які хворіють на простатит, жінкам, чию вагітність затьмарив цистит або нефрит, всім, у кого ангіна, бронхіт, бронхіальна астма.

Потрапляючи в травну систему, мед заліковує виразкову слизову, запалений кишечник, покращує апетит, допомагає детоксикації печінки, очищенню жовчного міхура. При цьому, чутлива слизова оболонка не буде відчувати дискомфорту, а травлення не порушується, адже у лікувального нектару низька кислотність.

Коли необхідно наповнити чоловічий раціон високоенергетичними продуктами, посилити харчування, каштановий мед – один з основних інгредієнтів. Завдяки вмісту природного цукру, він тонізує організм, зменшує прояви втоми, апатії. Дуже корисний прийом продукту для посилення імунітету, в період відновлення після хвороби.

склад

Формула каштанового меду пояснює його лікувальні властивості, вона гармонійно поєднує вітаміни і мікроелементи, корисно впливають на організм:

  • мобілізують захисні сили організму;
  • оптимізують роботу центральної нервової системи, роблять міцними і еластичними стінки судин;
  • роблять кров рідшою, усувають прояви тромбозу і варикозного розширення вен, очищають лімфатичну і кровоносну систему;
  • за допомогою поліпшення стану кровоносної системи позитивно впливають на роботу серця, нормалізують тиск; прийом продукту дозволяє тим, у кого гіпертонія, краще себе відчути.

Серед важливих для здоров’я компонентів йод, мідь, залізо і марганець, дубильні речовини. З’єднання ацетофенон, що входить до складу, надає нектару аромат мімози. Вологість продукту – 16-17%.

Як визначити підробку?

Тільки натуральний продукт характерний корисними властивостями. Каштановий мед має коричневий колір (від жовтувато-коричневого до майже чорного), рідку консистенцію, довго не піддається кристалізації через високий вміст фруктози. Смак унікальний – злегка терпкий через наявність танінів. Цей гіркуватий присмак оцінять ті, хто любить не дуже солодкі ласощі.

У рідкому стані свіжий продукт може зберігатися всю зиму, і тільки до весни з’являться перші кристали. Якщо зберігати цей мед при кімнатній температурі, то рідким він буде протягом року. Зберігатися цілющу ласощі має при кімнатній температурі, в захищеному від яскравого сонця місці. Як і інші сорти, нагрівати його вище 60 градусів не рекомендується.

Зустрівши цей лікарський препарат на прилавку, треба знати, як визначити підробку. Маючи намір придбати, потрібно звернути увагу на колір, відсутність кристалів цукру, солодкий аромат з легкою ноткою каштановою гіркуватості. У меду, розбавленому коричневим цукровим сиропом, аромат виражений слабо, позбавлений кольорових відтінків. Відомий ще один з видів шахрайства: за каштановий видається темний гречаний мед, який не має в букеті особливої ??гіркоти.

Продавці справжнього каштанового меду знають йому ціну, так як нектару, зібраного виключно з квіток каштана, не так вже й багато. Тому, хто знає, чим корисний продукт з бджолиних сот, потрібно обов’язково скористатися нагодою, і купити саме цей різновид.

Коли і як застосовувати?

  1. Сильний стрес, хвилювання, тривога – привід для прийому чайної ложки меду з каштана. З його допомогою безпечно лікуються і психічні розлади – істерії, неврози.
  2. На пошкоджену шкіру (опік, поріз, садно) зробити медову пов’язку. Це запобіжить інфікування, прискорить утворення нового епітелію.
  3. Теплий медовий напій з лимоном полегшує стан при першении в горлі, болі при ковтанні, кашлі, гнійному отиті, синуситі.
  4. Є відмінним профілактичним і лікувальним засобом при захворюваннях органів травлення. Покращує апетит, сприяє відтоку жовчі, загоює виразки, сприяє активізації травлення при атонії кишечника. Нітрат NO3 сприяє гастропротекторних властивості нектару. У темних сортах цієї речовини більше, ніж у світлих.
  5. Ті, хто вживає невелику дозу каштанового меду щодня, зміцнюють судини, серце, нормалізують тиск. Темні види продукту добре покращують кровообіг, дуже корисні при анемії, для профілактики розширення вен і геморою, для ліквідації набряків.
  6. Можна лікувати сечокам’яну хворобу, застійні явища в печінці, простатит.
  7. Поряд з іншими темними сортами, є антиоксидантом, може застосовуватися для профілактики раку завдяки наявності компонента Apalbumine 1 – компонента маточного молочка, що має імуностимулюючі властивості. Каштановий мед має найвищу концентрацію Apalbumine 1, випереджаючи одуванчіковий, ріпаковий, акацієвий і липовий види.

Відео: про каштановому меді з вуст пасічника Ю.Гагаріна.

Протипоказання

У апіпродуктів є користь і шкода. Поряд з іншими продуктами бджільництва, даний вид меду – сильний алерген. При індивідуальній непереносимості від лікування їм доведеться відмовитися.

Перед тим, як приймати каштановий мед, повинні отримати консультацію свого лікаря і хворі на діабет.

якість покупки

Щоб купити хороший лікувальний продукт, потрібно вибирати той, що має документи, що підтверджують високу якість і походження.

Каштани для отримання гіркуватого лікувального меду культивують в США, Європі, країнах Азії. На початку минулого століття великим виробником меду з каштановою пилку були США, але дерева в цій країні виявилися чутливі до шкідливого впливу грибка Cryphonectria parasitica.К 1940 році в Америці їх майже не залишилося.

Сьогодні італійські бджолярі славляться своїм каштановим медом. В Італії щорічно проводяться свята, присвячені цьому красивому дереву, де одним з головних частувань є чарівний каштановий мед.

Використовують його традиційно – у вигляді ласощів і кулінарного інгредієнта, або в якості зовнішнього і внутрішнього лікарського засобу для лікування різних недуг. Для підсолоджування продукт не годиться, але дуже хороший для ароматизації випічки, наприклад, пряників.

Любителі вишуканої кухні рекомендують спробувати мед з гірчинкою в дуеті з витриманим сиром, свіжими грушами, йогуртом, додавати його в чорний чай з молоком. Європейці люблять каштановий нектар, у Франції цей вид вважається основним і найулюбленішим. Без нього не обходиться класичний сніданок в Італії: там пропонують свіжий хліб з ароматним вершковим маслом і вишуканим каштановим медом.