Мед. Корисні і лікувальні властивості

Незважаючи на високу репутацію меду, він категорично протипоказаний немовлятам

У грецькій міфології немовля Зевс вижив в печері, де його ховали від кровожерного батька, завдяки годували його медом бджолам. На знак подяки він обдарував цих комах високорозвиненим розумом.

Навіть зараз, коли цукру кругом скільки завгодно, ми ставимося до меду по-особливому. Він не тільки солодше рафінаду, а й має чудову в’язкою консистенцією, як ніби цей продукт спеціально призначений для намазування на хліб, кекси і печиво.

Мед містить 13-20% води, 75-80% вуглеводів (глюкоза, фруктоза, сахароза), сліди мінеральних речовин і вітамінів групи В, а також Е, К, С, але в принципі він не поживніший, ніж звичайний цукор. Однак деякі властивості він від нього все ж відрізняється. Дослідження показують, що мед своїми корисними і лікувальними властивостями допомагає від запору, прискорює загоєння ран і захищає від інфекції. Деякі називають його несправедливо забутим ліками.

медовий пластир

Побачивши банку з медом у валізі доктора, ви, ймовірно, вирішите, що він не встиг пообідати. Однак лікарі застосовують цей засіб тисячоліттями. До Другої світової війни мед широко використовували при пошкодженнях шкіри.

З появою в 1940-х роках антибіотиків цей антисептик поступився їм своє місце в аптечках, залишившись лише на кухні, але зараз, схоже, він збирається взяти реванш. Якщо сучасні ліки погано справляються з шкірними ранами, лікарі все частіше застосовують мед.

Він містить три дуже корисних в таких ситуаціях інгредієнта. Цукор витягує з рани воду, ускладнюючи життя бактеріям. Крім того, мед часто багатий перекисом водню – тієї самої шипучкой, якій дезінфікують подряпини і садна. Нарешті, іноді він містить прополіс (бджолиний клей) – складне за складом речовина з бактерицидними властивостями.

У лабораторному експерименті медом були змащені культури семи бактерій, часто інфікують рани. Він убив всіх.

Використання меду як внутрішній засіб

Мед здатний не тільки перемогти інфекцію зовні вашого тіла, але і нанести їй удар зсередини.

Наприклад, Манукова мед, який бджоли роблять в Новій Зеландії з нектару місцевого чагарника лептоспермума метловідного, мабуть, вбиває бактерію, що викликає виразку шлунка. В одному дослідженні язвенникам давали по столовій ложці цього меду чотири рази на день. Він полегшив симптоматику у всіх пацієнтів.

Перспективний мед і при лікуванні проносу. Це розлад особливо небезпечно у дітей – їм загрожує зневоднення організму. Для компенсації втрат рідини і поживних речовин лікарі традиційно призначають «регідратуючу» питво – воду з цукром і солями. Однак розчин меду, ймовірно, ефективніше, оскільки вбиває бактерій (наприклад, сальмонел), які порушують травлення.

 Вчені з Натальского університету в ПАР, даючи одним дітям з проносом, викликаним бактеріальною інфекцією, звичайний регідрагаціонний розчин, а іншим – медовий, виявили, що в другому випадку одужання настає майже вдвічі швидше.

Мед допомагає і від запору. Мед дуже багатий фруктозою, яка часто не встигає всмоктатися і потрапляє в товсту кишку. Там її зброджують бактерії. Цей процес сприяє заповненню кишечника водою – вона тисне на його стінки і в результаті діє як об’ємне проносне. Мед – майже чемпіон за змістом фруктози.

Господині на замітку

Хоча в більшості страв цукор і мед взаємозамінні, іноді варто робити поправку на їх відмінності.

  1. Мед солодший: 1 стакан його замінить 1,25 склянки цукру. При цьому на чверть склянки треба зменшити кількість рідини в рецепті.
  2. Використовуючи мед у випічці, додавайте щіпку харчової соди. Це нейтралізує його кислотність і допоможе тесту піднятися. (Якщо в рецепт входить сметана або кисле молоко, можна обійтися без соди.)
  3. Використовуючи мед замість цукру в варення або сиропі, злегка збільште температуру варіння, щоб випарувалося більше рідини.

Сорти меду сильно розрізняються, і їх важливо правильно підбирати з урахуванням бажаного ефекту. Наприклад, що відноситься до найцінніших сортам липовий мед прозорий володіє чудовою ароматом і чудовим смаком. Він незамінний при застудах; вересковий мед приємно гірчить і допомагає тим, у кого в печінці чи нирках каміння; гречаний мед підвищує рівень заліза в крові, а каштановим медом можна навіть обробляти рани, тому що у нього відмінні антисептичні властивості.

Протипоказання при вживанні меду

Незважаючи на високу репутацію меду, він категорично протипоказаний немовлятам, тому що може містити спори бактерії Clostridium botulinum, яка викликає смертельно небезпечний ботулізм. У кишечнику дорослих і почали ходити дітей вони не розвиваються, проте у найменших можуть прорости. Це загрожує у них серйозним харчовим отруєнням – ботулізм новонароджених.

Для страховки не варто давати меду дитині, поки їй не виповниться рік.

Максимум користі від меду

Купуйте сирої. Висока температура, яка використовується іноді для обробки меду, руйнує деякі його захисні речовини. Антибактеріальні властивості найбільш виражені у сирого меду.

Не бійтеся кристалів. Свіжий мед після відкачки з сот зазвичай рідкий. Це його нормальний стан. Більша чи менша в’язкість меду залежить в основному від температури навколишнього повітря.

Закристалізувався мед, так званий «сів», утворюється природним шляхом з рідкого меду при охолодженні останнього. Багато любителів цього продукту віддають перевагу саме «сів» мед, оскільки його легше намазати на хліб, крекер або булочку. До того ‘ж цілющі властивості меду при кристалізації не втрачаються.