мікотоксинів в кормах і зерні бути не повинно!

Доброго времени суток, птахівники. Контамінація кормів мікотоксинами в нашому матеріалі. Проблема забруднення кормів мікотоксинами особливо актуальна для птахівництва, так як саме тут основу кормів становить зерно – основне джерело мікотоксинів в кормах і зерні.

Сьогодні відомо, що економічні втрати через контамінації мікотоксинами становлять мільйон доларів еже придатно. Найбільші збитки через контамінації мікроскопічними пліснявими грибами терплять виробники зерна і тваринники, а також і виробники кормів та продуктів харчування.

Небезпека мікотоксинів в кормах і зерні

У сучасному птахівництві гострі спалахи микотоксикозов – явище рідкісне. Але слід пам’ятати, що навіть найнижчі рівні мікроскопічних пліснявих грибів в кормах викликають зниження продуктивності тварин і підвищують їх сприйнятливість до інфекційних хвороб.

Прояви микотоксикозов на біохімічному рівні варіюють від оксидативного стресу до апоптозу. Ці невиявлені проблеми можуть дорого коштувати птахівникам, якщо вчасно не знайти їм рішення. Завдання профілактики мікотоксикозів ускладнює ряд проблем:

  • низькі дози мікотоксинів в кормах і зерні залишаються виявленими, але їх вплив на імунну систему може бути вирішальним;
  • в природних умовах зустрічаються комбінації мікроскопічних пліснявих грибів, які часто діють в синергизме;
  • безпечної дози мікотоксинів не існує – в стресових умовах сучасного птахівництва низькі рівні мікотоксинів в кормах і зерні можуть бути вирішальними факторами в зниженні продуктивних і репродуктивних якостей;
  • більшість мікроскопічних пліснявих грибів термостабільним і не змінюються в процесі приготування кормів.

профілактика мікотоксикозів

Питання запобігання негативного впливу мікроскопічних пліснявих грибів на тварин і птицю сьогодні вивчається дуже інтенсивно в зв’язку з частими випадками контамінації кормів.

Найпростішим і найбільш правильним підходом є використання адсорбентів мікотоксинів, вони адсорбують мікотоксини в кишечнику, надають запобігає дію на всмоктування в організм шкідливих речовин.

Сьогодні на ринку широко представлені адсорбенти мікотоксинів як неорганічної природи (цеоліти, бентоніти, активоване вугілля і т.д.), так і органічні, отримані з клітинної стінки дріжджів (модифіковані глюкоманнан).

Головне питання, яке хвилює виробників кормів, тваринників і птахівників: «Який же адсорбент мікотоксинів в кормах і зерні є найбільш ефективним?»

«Ідеальний» сорбент повинен відповідати наступним вимогам:

  1. Пов’язувати широкий спектр мікотоксинів;
  2. Низька доза додавання в корм;
  3. Швидка і одноманітна дисперсія в кормі під час змішування;
  4. Термостабільність під час гранулювання або пресування і зберігання;
  5. Чи не повинен пов’язувати вітаміни, мінерали та інші поживні речовини;
  6. Висока стабільність при широкому діапазоні рН;
  7. Біодоступність після виведення.

Тривалі дослідження процесу адсорбції мікотоксинів привели до розробки ефективного природного адсорбенту з низьким рівнем додавання в раціони – модифіковані глюкоманнан, отримані з клітинної стінки дріжджів Saccharomyces cerevisiae1026 (Микосорб, Alltech Inc., США).

природні адсорбенти

Вчені різних країн підтвердили ефективність модифікованих глюкоманнанов проти широкого спектра мікроскопічних пліснявих грибів. Результати засновані на тестах in vitro і дослідах, проведених на птахах, свинях і коровах (Smith et al; Devegowda et al; Swamy et al., 2002). Пориста структура модифікованих глюкоманнанов має велику зв’язує поверхню при найнижчому рівні включення в корм.

В експериментах було встановлено, що додавання Мікосорб запобігало зниження концентрації природних антиоксидантів (вітаміну Е, А, С, каротиноїдів) в жовтку яєць і тканинах перепелів, а також знижувало чутливість тканин до перекисного окислення ліпідів.

Використання модифікованих глюкоманнанов при експериментальному аурофузарінотоксікозе перепелів (Dvorska et al., 2003) і Т 2 токсикозі курчат знижувало негативний вплив мікотоксинів на організм курей несучок та іншої птиці.

У дослідах канадських вчених було показано вплив Мікосорб на продуктивність бройлерів при згодовуванні кормів, забруднений нихфузаріотоксінамі. Додавання модіціфірованних глюкоманнанов дозволило підвищити живу масу, конверсію корму, рівень протеїну в сироватці крові, знизити масу печінки.

Висновки: Згодовування контаминированного мікроскопічними пліснявими грибами корму птиці призводить до зниження продуктивності і життєздатності, а також до збільшення відходу птиці.

Для профілактики прояви негативного впливу на курей несучок та бройлерів мікотоксинів необхідно постійно проводити аналіз корму на контамінацію мікотоксинами. А також доцільно додавати в раціони адсорбенти мікроскопічних пліснявих грибів.

Підписуйтесь на оновлення нашого сайту та читайте курячі новини першими! Діліться корисним матеріалом з однодумцями в інтернеті і соціальних мережах.

Удачі всім і процвітання!