Перегінний куби з нержавійки для самогонного апарату

Основою основ системи перегонки є куб для самогонного апарату. Від перегінній ємності, матеріалу і його покриття, з якого вона складається, залежить обсяг оброблюваного сировини, що безпосередньо відображається на результатах перегонки і обсягах готового алкогольного продукту. Придбати готовий куб або ємність для самогонного апарату – задоволення не з дешевих. Простіше і економічніше буде змайструвати його самостійно.

Принцип роботи перегінного куба

Перед тим, як приступати до складання перегінній системи або почати створювати ємність, бажано розібратися у функціях самого куба і його ролі в підсумковому вигляді апарату. Найчастіше досвідчені самогонники встановлюють на свої системи куби, верх яких схожий на купол. Що стосується ємнісного обсягу, то тут все цілком і повністю впирається у ваші особисті потреби і можливості. Зазвичай, обсяг підбирається так, щоб куб вміщував в себе мінімум 5 кілограм сировини, а в якості матеріалу, з якого складається сама ємність, використовується метал.

Кришка або верхня частина ємності повинна бути обладнана спеціальним пристосуванням, через яке після виходитиме пар. При кипінні сировини пар буде підніматися вгору і надходити в холодильник. Після пар сконденсіруется, звернувшись натуральним алкоголем. Відпрацьована брага, що залишилася в перегінній ємності, після видаляється через спеціальний клапан, розташований під кубом.

Чимало власників самогонних апаратів вважають за доцільне купувати готові перегінні ємності, що пов’язано з винятковою важливістю цієї деталі в готовому агрегаті. Такі зазвичай служать довше, але і обходяться дорожче. Самим надійним матеріалом для такого куба вважається нержавіюча сталь. Решта самогонники, що не проти власних «налаштувань», експериментів і оптимізації системи перегонки, вважають за краще виготовляти куби для самогонних апаратів своїми руками. Все, що потрібно для власноручного виготовлення ємності – це придбати необхідні матеріали і вміти справлятися з паяльником.

Як правильно підібрати матеріал для перегінного куба?

Ємністю для перегонки може служити різний посуд і тара. Її довговічність і ефективність буде прямо залежати від досвіду, знань і умінь винахідника або виробника.

Важливо розуміти, що якість спиртного напою полягає не тільки в його фортеці, але і безпосередньо залежить від наявності тих чи інших присмаків, які можуть з’явитися в процесі отримання напою. Скільки б експериментів не проводилося, ясно одне: не потрібно винаходити черговий велосипед. Нержавіюча сталь найкраще підходить для досягнення максимальної якості вихідного продукту. Вона добре витримує довгі навантаження високою температурою і не вступає у всілякі реакції з деякими продуктами, які можуть міститися в брагу. В перегінних кубах з нержавійки для самогонних апаратів виключена поява шкідливих і несприятливих для організму речовин, чого не скажеш про алюмінієвих ємностях.

Сталева ємність своїми руками

Існує кілька варіантів створення самогонного апарату власноруч. Найскладнішим буде використання листів нержавіючої сталі, які після кількох складних процесів і перетворяться в готову ємність для перегонки. Подібна збірка проходить в кілька етапів:

  • Спочатку необхідно підібрати відповідну сталь. В першу чергу варто приділяти увагу її товщині. 0.5 мм. буде ідеальним варіантом, більш товсті листи зіткнутися з проблемою «непохитності» без спеціального обладнання;
  • Тепер вирізаємо все ємнісні елементи. В першу чергу необхідно провести всі розрахунки, від яких і залежатиме розмір куба. Після перенести всі теоретичні виміри на метал. Не забувайте враховувати особливості куба, і оформити клапан для виведення відпрацьованого сировини. Різання варто здійснювати болгаркою або ножицями по металу. Труднощі можуть виникнути у тих, хто займається подібною роботою вперше. В інших випадках, робота досить проста;
  • Заварка. Найчастіше самостійно надійніше використовувати пайку, але якщо сталь дуже товста або є досвід роботи зі зварювальним апаратом, то практичніше буде використовувати такий тип з’єднання. На роль припою відмінно підійде олово. Якщо ви жодного разу не практикували подібне, то попередньо потрібно ознайомитися з технологією проведення робіт;
  • Кришка. Найпростіший варіант – використовувати кришку скороварки. Залишається тільки вирішити питання з її герметичністю і розмірами. Щоб уникнути зайвих витрат і робіт, краще підганяти діаметр ємності під наявну кришку ще на стадії вимірів;
  • Кріплення для герметизації кришки. Кращий варіант – сконструювати аналогічно закриття фляги. Будуть потрібні додаткові матеріали. Все повинно виконуватися з нержавіючої сталі;
  • Встановити температурний датчик.

Вся збірка при теоретичному вивченні здається досить простий, але на ділі, займає багато часу і вимагає певні вміння. Нерідко можна знайти професіоналів, що спеціалізуються на виготовленні сталевих ємностей. Але це обійдеться, знову ж таки, в кругленьку суму.

Дуже важливо, як можна точніше проводити розрахунки. Від них залежатиме обсяг і зайві витрати і витрати на купується матеріал. При конструюванні невеликих кубів процес перегонки може значно сповільнитися.

Інші методи конструювання перегінних кубів

Для приготування невеликих обсягів алкоголю є варіант використання простий скороварки максимально можливого обсягу. При відкручування спускного клапана, можна зробити перехід для подачі пари в холодильник. В такому випадку не варто турбуватися про герметичності, вона спочатку передбачається при виготовленні подібного роду посуду. Але навіть з гідною скороваркою не вийде об’ємний вихід готового алкоголю. Одна з альтернатив – використання фляги. Флягу варто підбирати так, щоб до її складу не входив алюміній.

Витончені самогонники використовують для перегонки нержавіючі каструлі, котрі піддаються попередніми видозмінам. Простіше кажучи, їх перебудовують під манер скороварок: забезпечують належну герметичність кришки і доповнюють її отвором для виведення пари.

Існує незліченна безліч саморобних конструкцій і адаптацій з виробництва самогонних апаратів, але не у всіх вийде повторити їх своїми руками. В такому випадку практичніше і економніше буде придбати готові варіанти самогонної системи, розроблені фахівцями в цій галузі. Іноді економія може виявитися досить умовною або відіб’ється на якості фінального продукту.

Не забувайте, що збірка куба або ємності для перегонки – це тільки половина справи. Остаточний варіант все самогонної системи повинен включати в себе охолоджувачі, сухопарнику, термометри, безліч сполучних елементів і додаткові елементи, необхідні для виготовлення не тільки самогону, а й інших міцних напоїв. При вивченні такої складної науки, як самогоноваріння, коли-небудь ви зможете виготовляти самостійно коньяк, віскі, джин і інші популярні алкогольні напої.