Подрібнювач для відходів для раковини: призначення, види, експлуатація

Приготування їжі на кухні пов’язане з утворення великої кількості різних відходів. Всі вони утилізуються у відро для сміття. Частина таких залишків нерідко викидається в унітаз, але це може призвести до утворення серйозних засмічень в каналізаційній системі. Нагромаджені за день харчові відходи необхідно виносити для утилізації в вуличні контейнери. Все це клопітно і незручно.

Діспоузер – спеціальний пристрій для подрібнення харчових відходів, що вбудовуються в раковину

Сьогодні проблема вирішується використанням спеціального обладнання, вбудованого в кухонну мийку. Подрібнювач харчових відходів для раковини переробляє залишки до стану, в якому вони можуть спокійно виводитися через систему каналізації.

Загальна інформація: призначення, види

Подрібнювач для раковини або діспоузер – кухонне електричне або механічне пристосування, яке дозволяє ефективно усувати різні види харчових відходів.

Насос подрібнювач – ще одне найменування розглянутого пристрою, яке може зустрічатися в побуті.

Які продукти можуть переробляти розглядається кухонне обладнання:

  • відварні або сирі овочі і коренеплоди;
  • фрукти;
  • кісточки, горіхова і яєчна шкаралупа, лушпиння від насіння;
  • дрібні кістки і інші побічні продукти від м’ясних і рибних продуктів;
  • макаронні вироби, крупи, тісто;
  • серветки, недопалки.

Які продукти і предмети не рекомендується кидати в подрібнювач відходів для раковини:

  • волокнисті речовини (деякі моделі «чутливі» до потрапляння бананової шкірки, лушпиння цибулі, трави);
  • яловичі або свинячі кістки великого розміру;
  • кукурудзяні качани;
  • нитки, волосся, шерсть, жили;
  • ганчірки, винні пробки, металеві предмети;
  • поліетиленові пакети;
  • будь-які вироби з гуми.

Все діспоузери для харчових відходів в залежності від рушійної сили діляться на дві великі групи:

  • електричні;
  • механічні (працюють під дією напору води).

Види відрізняються не тільки за джерелом отримання енергії, а й за принципом пристрою. Основними робочими деталями механічного подрібнювача є ножі. Під дією напору води леза, швидко обертаючись по осі, подрібнюють відходи. У електричного приладу робочу функцію виконують спеціальні молоточки.

Сьогодні ручні (механічні) пристосування, вмонтовані в мийку, використовуються вкрай рідко, тому розглянемо тільки електричний варіант. Прилади, що працюють від електричної мережі, здатні подрібнювати найрізноманітніші продукти, навіть з високою твердістю.

Електричні діспоузери діляться на два види за характером завантаження відходів:

  • з безперервним завантаженням;
  • з порціонним завантаженням.

У першому випадку завантаження виробляється в процесі роботи приладу. При використанні другого виду приладу спочатку в отвір опускаються відходи (за допомогою спеціального пристосування), а потім включається пристрій.

Пристрій електричного подрібнювача

Діспоузер має зовнішній вигляд металевого або пластикового контейнера з верхнім і бічним отвором і проводом для підключення до розетки. Пристрій складається з наступних деталей:

  1. Корпус.
  2. Індукційний двигун.
  3. Підшипники.
  4. Обертові кулачки (молоточки).
  5. Перемелюються камера, що має на внутрішній поверхні спеціальні шорсткі подрібнюючі елементи. Камера і елементи виготовлені з нержавіючої сталі.
  6. Шумоізолюючий екран і ізоляція навколо камери.
  7. Кріпильна система для фіксації до мийки.
  8. Додатковий шумоїзолірующий екран у верхнього вхідного отвору.
  9. Фланець.
  10. Верхній отвір для надходження відходів з мийки.
  11. Бічний отвір для введення перероблених відходів.

Схема пристрою електричного подрібнювача

Експлуатація, плюси і мінуси

Користуватися приладом досить просто:

  1. За крану пускається холодна вода і струмінь направляється в отвір.
  2. Чи включається прилад.
  3. В отвір скидаються овочеві шкурки або інші відходи.
  4. Через деякий час подрібнення завершено, можна вимикати воду з приладом або додавати нову партію відходів для переробки. Завершення процесу подрібнення зазвичай супроводжується різким зниженням шуму при роботі приладу.
  5. Після завершення використання подрібнювача, він відключається. Через вимкнений пристрій пропускається трохи води і кран закривається.

При завершенні подрібнення і переробки відходів рекомендується пропускати воду протягом 20-30 секунд. Після обробки м’ясних чи рибних відходів коштує в отвір залити засіб для чищення та пропустити воду протягом 60 секунд.

Щоб прилад не став джерелом неприємного запаху, через нього можна періодично пропускати лимон або його кірки. Вміщені відходи в подрібнювач потрібно переробляти відразу ж, не залишаючи «на майбутнє».

Для профілактики утворення засмічень в трубах і сифоні рекомендується проводити обробку спеціальним миючим засобом один раз в 2-3 місяці. Видалення жирових відкладень на стінках посприяє подрібнення кісточок або кавунових кірок з додаванням невеликої кількості соди.

Кухонний подрібнювач сміття має наступні переваги:

  1. Економія часу. Під час промивання продуктів або посуду не потрібно вичищати раковину від відходів.
  2. Зручність. Прибирання посуду відбувається швидко, не потрібно очищати її від відходів, а потім мити. Все відбувається паралельно.
  3. Відсутність неприємних запахів в сміттєвому відрі від продуктів.
  4. Зменшення кількості відходів, які виносяться в вуличні контейнери.
  5. Безшумність.

Діспоузер – пристрій, що володіє багатьма перевагами

У приладу є і свої недоліки:

  1. Дорожнеча.
  2. Займає багато місця під раковиною, а це місце зазвичай використовується для зберігання побутових дрібниць або сміттєвого відра.
  3. Дешеві моделі не можуть гарантувати високої якості очищення (не справляються з банановим або цибульними очищеннями).
  4. Особливе пристрій труб під раковиною з подрібнювачем (S-образна пастка для сміття змінюється на більш пряму) прискорює відведення подрібнених відходів. При зміні на пряму трубу збільшується швидкість утворення на стінках відкладень, які призводять до утворення засмічень.
  5. Імовірність поломки техніки.

Після установки приладу потрібно бути готовим до збільшення витрати води і електроенергії. Якщо споживання електрики буде підвищено незначно, то витрата рідини може підвищитися на 3-5%.

Монтаж: покрокова інструкція

Діспоузер найкраще встановлювати на мийку з двома чашами. Одна буде використовуватися для миття посуду і набору води, а друга для обробки овочів, фруктів і інших продуктів. Подрібнювач без проблем монтується і в класичну раковину, але в такому випадку знижується термін ефективної експлуатації измельчающего приладу.

Подрібнювач для мийки монтується на місце сифона. Оптимальне отвір раковини 89-90 мм. У разі необхідності можна пристосувати діспоузер і під отвір іншого діаметру, але це потребує великих трудовитрат.
При покупці до кожного приладу додається інструкція з вказівками з монтажу. При проведенні робіт по установці потрібно строго дотримуватися вказівок, які викладені в інструкції.

Перед початком монтажу знищує відходів потрібно підготувати робоче простір і інструмент. З-під мийки потрібно прибрати всі речі. Потрібно заздалегідь продумати, куди буде простягатися провід. Розетка повинна знаходитися на невеликій відстані. У разі відсутності такої можливості, можна використовувати різні подовжувачі, але це знизить зручність, безпека і зовнішній вигляд.

Найкраще встановити розетку на стіні поруч з передбачуваним розташуванням мийки. Вона повинна монтуватися в такому місці, де ймовірність попадання води в разі аварії (протікання сифона, змішувача і т. Д.) Буде мінімальною. Розетка повинна бути заземлена, вона повинна мати надійний ізолюючий корпус для захисту від вологи.

Діспоузер, вбудований в раковину з двома чашами (приклад готового монтажу)

Для роботи буде потрібно наступний інструмент:

  1. Безпосередньо сам діспоузер і всі супутні деталі.
  2. Шестигранник.
  3. Розвідний ключ.
  4. Викрутки.
  5. Ножівка.
  6. Силіконовий герметик.
  7. Рукавички.
  8. Ліхтарик.

Крім измельчающего пристрою, при монтажі потрібні:

  • з’єднувальні прокладки з силікону або гуми;
  • зручна кнопка для включення і виключення приладу;
  • кріпильний фланець спускного отвору для фіксації основного кріплення для приладу;
  • випускний відведення з нарізним сполученням;
  • кріпильні деталі для фіксації.

Діспоузер в комплектації обов’язково повинен мати електричний шнур і вмикач, що працює через кабель.

Перед початком проведення робіт по монтажу подрібнювача для побутових відходів потрібно відключити в приміщенні електрику і воду. Тільки після цього можна приступати до роботи.

Покрокові дії при монтажі кухонного подрібнювача:

  1. Проводиться демонтаж старого сифона з потрібною мийки (якщо раковина має дві чаші, сифон забирається з однієї).
  2. В отвір мийки вставляється фланець.
  3. За допомогою ключа до фланця за допомогою болтів фіксується кріплення.
  4. На кріплення монтується корпус подрібнювача. На стику розміщується прокладка, а фланець обробляється силіконовим герметиком.
  5. До вихідного отвору діспоузера кріпиться зливні каналізаційні труби або сифон. Якщо мийка складається з двох чаш, то може використовуватися один сифон. В такому випадку подрібнювач з’єднується з сифоном через трійник з допомогою прямої труби. При монтажі важливо розрахувати комплектацію і довжину деталей, щоб розміри були достатні.
  6. Прилад підключається до електромережі.
  7. Виводиться кабель до кнопки включення. Кнопка може бути вмонтована в мийку зовні або захована усередині мийного шафи (розміщена на стіні, поруч з розеткою).

Основні характеристики

На ефективність роботи подрібнювача впливають такі характеристики, на які потрібно звертати увагу при виборі моделі:

  1. Потужність. Вона варіюється у таких приладів в діапазоні від 350 до Потужність 700 Вт. Потужність в 550 Вт відмінно підійде для стандартної сім’ї з чотирьох осіб. Прилад з потужністю менше 500 Вт не зможе переробляти кістки, шкаралупу та інші тверді відходи.
  2. Режими роботи. Важливий режим – уповільнення роботи або виключення при попаданні в ємність металевого чи іншого, важко розтирають, предмета.
  3. Тип завантаження.
  4. Швидкість обертання робочих деталей. Оптимальні показники починаються від 1500 оборотів в хвилину.
  5. Розміри приладу. Розмірні характеристики безпосередньо впливають на продуктивність: чим більше ширина, тим більше відходів може переробити пристрій.
  6. Вага.
  7. Ємності, де відбувається подрібнення. Для будинку достатній обсяг в один літр.
  8. Ціна. Залежно від виробника і моделі може варіюватися від 8 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

При виборі подрібнювача слід звертати увагу на багато чинників

При виборі моделі подрібнювача, ціна не повинна бути визначальним фактором, так як дешеві моделі не зможуть забезпечити необхідний рівень переробки відходів при використанні раковини.

Краще купувати діспоузер з оптимальними технічними характеристиками. В такому випадку прилад буде ефективний і довго прослужить з користю, а не служитиме декоративною прикрасою простору під кухонною мийкою.

Важливими чинниками при визначенні необхідних параметрів подрібнювача (потужність, режими і т. Д.) Є кількість членів сім’ї та наявність дітей. Чим більше людей проживає в квартирі, тим потужнішим має бути прилад. Маленькі діти збільшують навантаження на прилад. Крім того, дитина не повинна мати доступ до простору під мийкою, де розташований діспоузер.