Пшоно – зерно для жінок. Корисні властивості

Півсклянки пшоняної каші – це майже 53 мг магнію, т. Е. 13% його добової норми

Вo багатьох регіонах світу просо – злак, що дає поживні, що нагадують жовтий бісер зернятка з ніжним смаком, – головна їжа вже близько 6000 років. В Ефіопії, наприклад, їдять пшоняну кашу. А в Індії печуть просяні коржі.

Пшоно дуже поживно. Пшоно багате магнієм, який своїми корисними властивостями, крім усього іншого, ймовірно, полегшує жінкам передменструальний дискомфорт. Крім того, в пшоні більше білка, ніж в будь-якому іншому зерні. Це повинно особливо подобатися тим, хто намагається утримуватися від м’яса. Нарешті, як і інші зернові, пшоно – це джерело клітковини, хоча багато його і втрачається в процесі отримання крупи. Проте за цим показником воно не поступається вареному коричневого рису.

щомісячне полегшення

Магній – один з найбільш багатогранних регуляторів фізіологічних процесів. Він нормалізує частоту серцевих скорочень і стан нервів, а крім того, зміцнює кістки. Більш того, він, мабуть, полегшує горезвісний передменструальний синдром (ПМС).

Дослідження показують, що сильно виражений ПМС часто спостерігається при низькому рівні магнію. Можливо, слабкий дефіцит цього металу привертає, принаймні деяких жінок, до передменструального дискомфорту.

Півсклянки пшоняної каші – це майже 53 мг магнію, т. Е. 13% його добової норми. Їжте її і інші багаті їм продукти (наприклад, тофу, авокадо, шпинат, банани, арахісове масло) – і менше будете страждати від дратівливості, туги та інших щомісячних емоційних перевантажень.

Господині на замітку

На відміну від коричневого рису пшоно вариться швидко і легко стає таким, яким побажаєш.

Візьміть на склянку крупи 2,5-3 склянки води, доведіть до кипіння, накрийте кришкою і варіть до м’якості, зазвичай близько півгодини. Пшоняну кашу готують без вигадок, проте ось кілька порад любителям особливих смакових відчуттів.

  • Варіть її не в воді, а в яблучному соку – каша вийде солодше.
  • Якщо хочете кашу розсипчасту, як плов, варіть, не перемішуючи, приблизно 20 хвилин.
  • Якщо хочете розмазню, варіть довше, часто перемішуючи, щоб крупа сильніше просочилася водою.

Пшоно корисно для відновлення

Ми постійно витрачаємо білок на зростання і відновлення тканин. Відповідно він особливо необхідний в молодості і при травмах, включаючи опіки та хірургічні операції. Адже при дефіциті харчового білка рани заживають погано.

Півсклянки пшона містять близько 4 г білка – більше 8% СН. У такій же кількості лущення рису його всього 2,5 м

Головний білковий продукт – м’ясо, але воно багате шкідливими для судин насиченими жирами і холестерином. Стакан пшоняної каші, даючи приблизно стільки ж білка, скільки 30 г м’яса, є його пісної, вільної від холестерину альтернативою.

Максимум користі від пшона

Купуйте незбиране. Хоча подрібнене пшоно вариться швидше цільного, при подрібненні зерен втрачається частина поживних речовин. Так що краще постояти зайві хвилини біля плити.

Борошно. Частково замінюючи пшоняної борошном пшеничну і кукурудзяну, ви істотно збагатите свій раціон білком і магнієм. Однак в ній мало клейковини – білка, який надає дріжджовий випічці пористу структуру і пишність. Тому пшоняну борошно краще використовувати для коржів, печива і один їх страв, які не потребують дріжджів.

Зберігайте з розумом. Пшоно досить швидко прогоркает, втрачаючи як приємний смак, так і частина поживних речовин. Тримайте його герметично упакованим в сухому прохолодному місці.