Ріпа: користь для чоловіків, жінок і дітей, а також основні її рановідності

Ріпа – це рослина з сімейства капустяних або хрестоцвітих. Існує два основних види ріпи: культурна і кормова. Звичайно, в їжу вживають їстівний овоч, який має вигляд товстого, потужного кореня округлої форми. Його стебло високий із зеленим листям. Батьківщиною цього коренеплоду є Близький Схід.

Користь ріпи для людини

Ріпа є справжньою знахідкою для тих, хто хоче підвищити свій імунітет, щоб позбутися від хвороб і вірусів. Вона насичує організм повним списком макроелементів і мікроелементів, містить жирні кислоти і вітаміни А, В, РР, аскорбінову кислоту. Саме тому користь ріпи для людини величезна. А ще в її складі є лінолева і ліноленова, а також фолієва кислоти.

Завдяки такому набору корисних речовин відбувається поліпшення роботи мозку, упорядкування нейронів, активізуються клітини нервової системи, зміцнюються судини. Крім цього, користь ріпи для організму полягає в тому, що вона є відмінним дієтичним продуктом і сприяє зниженню ваги. Також почитайте статтю про користь і шкода насіння гарбуза.

Користь ріпи для чоловіків

Багато чоловіків навіть не припускають, що для підняття лібідо і поліпшення ерекції можна використовувати звичайну ріпку, адже в її складі є вітамін В, який нормалізує гормональну систему чоловіки. Ще користь сирої ріпи полягає в тому, що вона містить глюкорафанін, який є профілактичним засобом від розвитку онкологічних захворювань і діабету. До того ж дані недуги тільки погіршують потенцію.

Проте користь ріпи для чоловіків полягає ще в тому, що вона допомагає пережити психоемоційні розлади, які призводять до імпотенції. Коренеплід має протизапальну і сечогінний ефект, що допомагає при лікуванні простатиту. Користь ріпки полягає і в тому, що вона підсилює кровообіг, тому кров приливає до статевих органів і викликає ерекцію.

Користь ріпи для жінок

Ріпа корисна для кожної людини, однак жінкам вона необхідна, особливо в літньому віці. Наприклад, коренеплід вважається дієтичним продуктом, так як його калорійність становить 27 одиниць, вона покращує обмін речовин і нормалізує роботу кишечника. Крім цього, користь соку ріпи неоціненна, так як його склад сприятливо впливає на стан нігтів, волосся та шкіри. Ріпка виводить з організму шлаки, покращує роботу кишечника, допомагає боротися з вуграми і прищами.

Особливо помітна користь ріпи для жінок, так як знижує емоційні перепади, заспокоює нерви, що дуже важливо під час клімаксу. Ще корисно їсти коренеплід в вареному вигляді, причому всі корисні речовини чудово зберігаються у неї навіть після термообробки. Щодо того, яка користь і шкоду вареної ріпи, то тут більше плюсів, мінуси практично відсутні. Для приготування ріпки потрібно взяти горщик з водою і помістити туди порізану ріпу. Всі ставлять в духовку на маленький вогонь.

Користь ріпи для дітей

Починати вводити в раціон дитини ріпу можна з шести місяців життя. У цей час він знайомиться з твердою їжею і оцінить смакові якості коренеплоду. До того ж, незалежно від того, якого сорту ріпа користь її величезна, адже в складі є багато мінералів і вітамінів, необхідних для повноцінного розвитку і зростання дитини.

Крім цього, в складі коренеплоду присутні вуглеводи, які запобігають бродіння в кишечнику дитини і запори. Плід нормалізує роботу травної системи малюка і поєднується з будь-якою їжею. Ще користь ріпи для дітей полягає в тому, що вона зміцнює імунну систему, допомагає засвоюватися залозу, яке є в багатьох продуктах харчування. Це має дуже важливе значення, так як залізо допомагає мозку малюка швидше розвиватися.

Користь бадилля ріпи

Крім самих плодів, дуже корисна гичка ріпки, так як має в складі багато сірки, заліза і кальцію, якого менше в молоці.

А ще зелень ріпи дає відмінний сечогінний ефект, допомагає в боротьбі з недокрів’ям, артритом, корисна при хворобах печінки, очей, жовчного міхура, інфекціях або при інших шкірних хворобах. Якщо періодично їсти цей коренеплід, то на шкірі не буде гнійників і прищів.

Крім цього, користь бадилля ріпи полягає в тому, що з неї готують соки, для цього плід віджимають разом з листям. Зазвичай отриманий сік розводять соками овочів і трав, щоб отримати смачний і корисний напій. Наприклад, якщо приготувати суміш соку кульбаби, ріпи та моркви, то подібний напій допомагає зміцнити зуби і кістки, стає профілактикою від безсоння і нервових розладів. Сік коренеплоду допомагає розчиняти камені в нирках, попереджає карієс зубів і запобігає розвитку остеопорозу у літніх людей.

Шкода соку з ріпи

Всі продукти мають набір корисних і шкідливих властивостей. Наприклад, ріпа протипоказання має, якщо у людини розвинений коліт, гастрит, є виразки, а також проблеми з нирками, кишечником і печінкою. А ще є обмеження по прийому ріпки, якщо є розлади нервової системи. Якщо людина сидить на жорсткій дієті, то в раціон він повинен додавати продукт потроху, так як потрібно поспостерігати за реакцією організму. Якщо ж зважати на даний нюанс, то в животі з’явиться сильне газоутворення, він вздуется.

Їсти коренеплід бажано в відварному вигляді або пропареному, що допоможе уникнути бурхливої ??реакції організму на новий продукт. Потрібно знати, що шкода соку з ріпи буде при захворюваннях щитовидної залози, так як вона може погіршити ситуацію. Забороняється в їжу використовувати ріпку, якщо є індивідуальна непереносимість на даний продукт. Тому перед тим, як почати їсти ріпу і пити її сік, необхідно проконсультуватися зі своїм лікарем.

Калорійність ріпи і її харчова цінність

За показниками харчової цінності даний коренеплід стоїть на одному щаблі з картоплею. В її складі присутній дуже багато білків і вуглеводів рослинного походження. Тому блюдом з ріпи і картоплі можна швидко вгамувати голод. Однак картопля містить дуже багато крохмалю і вуглеводів, які забезпечують ситність, але дуже повільно перетравлюються в шлунку. До того ж картопля сприяє набору зайвої ваги.

Що стосується ріпи, то вона містить набагато менше вуглеводів, ніж картопля, тому не позначається на фігурі. За показниками калорійність ріпи становить всього 32 ккал. Єдиний істотний недолік коренеплоду – це специфічний запах, який не всім подобається, проте для здоров’я його можна потерпіти. Час приготування ріпи більш тривалий, ніж у картоплі.

Склад ріпи: вітаміни і корисні елементи

У кожному продукті рослинного походження присутні корисні компоненти, даний коренеплід не є винятком. Якщо уважніше вивчити її хімічний склад, то можна побачити наявність таких важливих для людського організму вітамінів, як А, С, Е, а також вітаміни групи В, РР, бета-каротин. При цьому склад ріпи має максимальну кількість вітаміну С, якого немає навіть у цитрусових.

Овоч в своєму складі має такі жирні кислоти, як олеїнова, лінолева, ліноленова і пальмітинова, а також найголовнішу кислоту – фолієву. Ще в ріпі багато дисахаридов і моносахаридів, ефірних масел та інших компонентів, які роблять її найкращим дієтичним продуктом. Унікальні властивості ріпи укладають в тому, що вона допомагає очищати кров, розчиняти камені в сечовому міхурі і нирках.

До складу ріпки входить магній, який дає вагому користь організму, наприклад, накопичується кальцій, їжа краще засвоюється. Такий ефект дуже важливий в літньому віці, коли починаються проблеми з кістками і суглобами.

Ще одним важливим елементом в складі коренеплоду залишається калій, адже він разом з натрієм покращує роботу нервової системи, регулює водний баланс в організмі і стабілізує роботу серця.

Різновиди і сорти коренеплоду

Якщо подивитися сучасну ботанічну класифікацію, то все гібриди та сорти ріпки діляться на п’ять підвидів – це китайський, європейський, індоафріканскій, малоазиатский і японський. Всього ці підвиди включають в себе близько 38 сортів, однак більша їх частина входить в європейську групу, тому вони вирощуються в середній смузі. Сюди увійшли коренеплоди білого кольору сортів Волинська, Міланська біла, норфольского, шеститижневого і інші, а також плоди жовтого кольору з сортів: Травнева жовта, Золота куля, Борт-фельтская і інші. За формою ріпа буває подовженою, плоскою або округлої. Для приготування в їжу зазвичай використовують округлу і плоску ріпку, а ось подовжена – це кормової сорт, який тут вирощували для худоби.

Чорна ріпа

Серед безлічі видів і сортів відразу виділяється чорний коренеплід, який залишається найбільш корисним. У його складі присутній дуже багато мінералів і вітамінів, тому чорна ріпа відновлює порушений обмін речовин і сприяє схудненню при надмірній масі тіла. А ще вона зміцнює імунітет і вважається найефективнішим природним антибіотиком.

Коренеплід позитивно впливає на травлення, виводить з організму токсини і зайву рідину. Він розчиняє в жовчному міхурі шлаки і солі в судинах, в результаті відбувається повне очищення організму. Крім цього, чорна ріпка запобігає розвитку шкідливих грибків і бактерій в організмі людини, стає профілактичним засобом проти атеросклерозу і допомагає зміцнити волосся.

ріпа дайкон

Дайкон – це японська, китайська біла редиска, що входять в одне різновид звичайної редьки. Вона відноситься до сімейства Капустяні і відрізняється чудовими смаковими якостями. Відмінною рисою цього різновиду вважається відсутність гіркоти, яка є у інших сортів. Крім цього, ріпа дайкон має особливий аромат, схожий на редис. М’якоть плодів хрустка, з приємним смаком. Листя овоча теж вживають в їжу, наприклад, для приготування салатів, однак не можуть довго зберігатися, тому їх їдять у свіжому вигляді.

ріпа зелена

За своїми лікувальними властивостями зелений овоч поступається тільки чорному увазі. Якщо постійно їсти даний коренеплід, то в організмі відбудуться істотні зміни. Наприклад, вітамін В1 покращує роботу нервової і ендокринної системи, нормалізує роботу кишечника, а ще ріпа зелена нормалізує рівень холестерину в крові і стає відмінною профілактикою від атеросклерозу. Так як коренеплід містить багато калію, то здатний нормалізувати тиск, покращує роботу серцево-судинної системи. Всім людям необхідна ріпа для здоров’я серця, тому страви з неї повинні стояти на кожному столі.

жовта ріпа

Жовта ріпа має потовщений корінь і овальну форму, її м’якоть дуже соковита, смачна, білого або жовтого кольору. Даний коренеплід вважається лікувальним, так як є профілактичним продуктом від атеросклерозу і захворювань печінки. А ще вона активізує роботу кишечника, тому може вживатися при запорах.

Якщо порівняти, які користь і шкода жовтої ріпи для здоров’я, то плід має більше плюсів. У його складі дуже багато вітамінів РР, В, каротину, що не зрівняється з іншими корисними продуктами. І це дуже важливо для кожної людини, адже в результаті нестачі вітамінів групи В відбувається швидке старіння організму, на голові з’являються сиве волосся, починається облисіння. Тому, якщо регулярно їсти цей корисний овоч, то стан здоров’я помітно покращиться. Ще в жовтій ріпі є багато вітаміну С, який бореться з простудними захворюваннями і не дає їм утриматися в організмі. Читайте статтю: Сік гарбуза – користь і шкода при лікуванні і профілактики захворювань.