Вуса винограду є видозміненими пагонами: роль в розвитку

Будь-яка рослина характеризується складною будовою, внутрішньою структурою і робочим механізмом. Усередині нього в постійному режимі функціонують процеси життєдіяльності, що сприяють росту і розвитку рослини. Кожна частина рослини виконує важливу функцію. Так і у випадку з виноградом. Говорячи про даній культурі, відразу згадуються великі і апетитні грона з красивими широкими листям. Однак у рослини існують і такі важливі органи як вусики. Багато обивателів і непрофесіонали в виноградному справі вважають вуса винограду незначним відростком. Однак досвідчені виноградарі дотримуються іншої думки.


Багато хто вважає вуса винограду незначним відростком

Що це таке?

Вусики винограду є пагони, видозмінені за своїми структурними характеристиками. Основними функціями втечі є розвиток і здатність куща плодоносити. У свою чергу, вуса відповідають за зчеплення і розподіл куща по:

  • опорних елементів;
  • рослинам, що ростуть по сусідству;
  • перешкодам, що заважає повноцінному росту винограду.


Вусики надійно прикріплюються до необхідних споруд

Як відомо, виноград за своїми зовнішніми параметрами нагадує ліану. При цьому він має жорсткими гілками, які в процесі виростання не здатні оповити стійки, внаслідок чого йому доводиться кріпитися до них за допомогою вусиків. Завдяки своїй чіпкості, вусики надійно прикріплюються до необхідних споруд, запобігаючи падінню гілок винограду на землю, що відбувається в процесі подовження і розростання рослини.

Формування вусів винограду відбувається в нирках, а їх розвиток направлено в протилежну сторону від листя. Надалі на гілках відбувається їх чітку побудову. Завдяки послідовному розміщенню вусів і листя, а також їх протилежного розміщення відносно один одного, виключено їх заплутування в конструкціях.

Видаляти чи не видаляти?

Існують досить розхожі думки щодо доцільності обрізання вусиків. Деякі виноградарі переконані в обрізанні відростків, які ще не встигли прикріпитися. Такий підхід обумовлюється рівномірним розміщенням винограду, а також запобіганням його збивання в грудки, що відбувається при заплутуванні гілок. Для цього і необхідно видалення елементів, що поглинають важливі поживні речовини.

лікарське застосування

Вуса винограду мають ряд лікарських властивостей:


  1. Вуса винограду мають ряд лікарських властивостей

    Якщо використовувати видозмінені пагони з метою приготування настою, то можна домогтися складу, здатного надавати зміцнює і тонізуючу вплив. Регулярне застосування настою благотворно позначається на сечостатевій системі, запобігаючи і лікуючи неприємні хвороби. Наприклад, сприяючи виведенню великих каменів з нирок

  2. Також вуса винограду активно використовуються в сфері косметології. Вони застосовуються в якості масок для обличчя і тіла. Відвар використовується з метою миття волосся, додання їм гладкості та шовковистості.
  3. Відваром також можна розбавляти чай, який спровокує підвищення імунних сил організму, що дозволить протистояти різним інфекційних збудників і негативному впливу ззовні. Більш того, у чайного напою відмінні смакові характеристики.
  4. Різні засоби, приготовані з вусів винограду, ефективно борються з сольовими відкладеннями. Головною їхньою гідністю є натуральність, екологічність, висока ступінь ефективності без шкоди для здоров’я.

Незважаючи на всі згадані вище переваги і властивості виноградних вусиків, існує наукове обгрунтування їх негативного впливу на всю культуру. Так, було встановлено, що вуса виконують доброчинну функцію тільки на етапі раннього розвитку винограду. На цій стадії вони сприяють активному росту і правильному формуванню куща. Однак в подальшому дані частини рослини здатні чинити деструктивний вплив. Наприклад, вони загальмовують процес формування суцвіття, знижуючи його фізіологічну активність. При цьому існує і зворотний зв’язок: на пагонах, на яких відзначається перевантаженість суцвіттями, відбувається зниження активного росту вусиків.

Такі відростки винограду є досить живучими, і деякі виноградарі, які бажають позбутися них, використовують розчин гібереліну, який руйнівно впливає на структуру вусики, що з часом призводить до його самостійного відмирання.