Виноград “Ізабелла”: опис сорту, фото, особливості догляду

Таблиця характеристик «Ізабелли»

Загальні відомості про сорт
Основні характеристики
Опис грона винограду
Опис ягід винограду
хвороби
батьківська пара Vitis labrusca? Vitis vinifera
Автор сорту: американський садівник Гіббс
призначення: технічний
Час дозрівання: пізній
урожайність: висока
смак: гармонійний, з присмаком суниці
колір: темно – синій з восковим сірим нальотом
морозостійкість: до – 27 ° C
Вага грона: 130-250 м
Щільність грона: середня
Форма ягоди: кругла
вага ягоди 2-3 м
Стійкість до хвороб: Стійкий до грибкових хвороб (мільдью та оїдіум), а також до філоксери

Одним з найвідоміших сортів винограду, який можна зустріти на плантаціях США, Канади, Бразилії, Японії, Росії та інших країн Європи і Азії, є «Ізабелла». Настільки широкою популярністю він зобов’язаний своєю більш ніж 200-річної історії. Сорт винограду «Ізабелла» є столово – технічним. При цьому він прекрасно підходить для споживання в свіжому вигляді і витримує термічну обробку, при якій виходять варення і компоти. Особливого поширення і любов отримало легке десертне вино, яке виготовляється з винограду «Ізабелла». Мало хто культури можуть похвалитися тим, що їх експортують в більш ніж 150 країн. У нашій статті ви знайдете докладну інформацію про виноград «Ізабелла», опис сорту, основні характеристики, фото, відео та відгуки садівників.

Історична довідка

Більше двох століть тому американський садівник Гіббс схрестив культурний виноград Вітіс Лабруска і дикий Вітіс вініфера. Своєю назвою сорт зобов’язаний власнику земельних угідь Ізабеллу Гиббсу.

Подальші відкриття пов’язані з ім’ям селекціонера В. Прінса, який експериментальним шляхом відкрив виноград «Ізабелла рожева», відомий як «Лідія».

До кінця XIX століття сорт отримав повсюдне розвиток і став настільки популярним, що мати кущ винограду «Ізабелла» вважалося ознакою хорошого тону і даниною традиціям. Кожен виноградар прагнув обробляти його на своїй ділянці і виготовляти полюбилося багатьом вино.

Репутацію винограду зіпсувало виявлення у вині підвищеної концентрації метилового спирту в порівнянні з вином з чистих сортів. Це призвело до введення заборони на ввезення вина з винограду: «Ізабелла», «Лідія», і до великого знищення виноградників в Америці і Франції. Однак багато виноградарі досі вирощують сорт на своїх ділянках і насолоджуються його корисними властивостями.

опис

Сорт «Ізабелла» характеризується пізнім терміном дозрівання, який становить близько 155 – 185 днів. До збору врожаю приступають в кінці вересня – початку жовтня. Врожайність хороша і стабільна. З кожного гектара можна зібрати близько 70 ц, однак ці показники можуть варіюватися в залежності від кліматичних особливостей місцевості.

Кущі сильнорослі, лози швидко і добре ростуть. Рекомендується висаджувати їх на шпалери або опори. Виноградники застосовуються в ландшафтному дизайні для декорування ділянки і створення альтанок, арок та ін.

Морозостійкість висока, кущі здатні витримати мінусові температури до 27 градусів. Виноград «Ізабелла», посадка і догляд за яким простий, можна вирощувати в північних районах Америки, Канади та Сибіру. Велике поширення отримав виноград «Ізабелла» в Підмосков’ї, середніх і південних районах Росії. Залежно від клімату місцевості вкривати на зиму виноград не обов’язково.

Стійкість до грибкових захворювань, гнилі і шкідників висока. Однак кущі не люблять кислий грунт і бояться посухи.

Грона середні, циліндричні або конічні, вагою близько 130 – 250 р Іноді зустрічається виноград «Ізабелла великоплідна», вага кистей якої досягає до 2.5 кг. У більш поширеного сорту ягоди невеликі, овальні або круглі, вагою до 3 м «Ізабелла біла» має ягоди жовто – зеленого відтінку. У чорний винограду, який зустрічається частіше, ягоди темно – сині з восковим сірим нальотом. М’якоть щільна з товстою шкіркою. Смак солодкий суничний, ароматний. Рівень цукру становить 16 – 18%, кислотність – 6 – 8 г / л, а калорійність – 66 кал / 100 г.

Плоди добре переносять транспортування і зберігання. Однак у вина, виготовленого з винограду «Ізабелла», через 3 роки зберігання з’являється яскравий запах гнилі.

Якщо для посадки на своїй ділянці ви вибрали виноград «Ізабелла», користь і шкода якого описані нижче, врахуйте, що рослина любить вологу і вимогливо до грунтів.

користь

  • покращує кровообіг;
  • нормалізує тиск;
  • підвищує гемоглобін;
  • має антиоксидантну дію;
  • виводить токсини;
  • відновлює сили;
  • загоює рани і удари;
  • компрес з листя знімає жар і запалення;
  • відвар з листя бореться з ангіною.

шкода

  • може викликати алергічну реакцію;
  • підвищена кислотність призводить до порушення роботи шлунково – кишкової області;
  • високий вміст цукру небезпечно для діабетиків;
  • зайва калорійність.

посадка

Виноград «Ізабелла», корисні властивості якого описані вище, на своїй ділянці може виростити будь-який, навіть початківець садівник. Дотримання основних рекомендацій допоможе без зусиль впоратися з посадкою.

  • При виборі місця на ділянці необхідно придивитися до південної або західної сторони. При посадці біля стін будівель або забору, лоза отримає опору для розвитку, проте це може утруднити провітрювання кущів і привести до розвитку хвороб. Важливо вибрати найтепліше місце, для цього зверніть увагу на височини і пологі схили на вашій ділянці.
  • Вологолюбна рослина погано себе почуває на землі з високим рівнем грунтових вод. Підійде грунт з нейтральним рівнем кислотності. Необхідно підготувати грунт заздалегідь. У разі глинистого грунту – встановіть дренаж. При торф’яному складі додайте пісок. Піщану землю удобрити органічними добривами. Кислий грунт обробіть вапном.
  • Садити можна навесні або восени. При осінньої висадки перший урожай з’явиться вже через рік. Терміни можуть варіюватися в залежності від кліматичних умов місцевості.
  • Саджанці для посадки готують заздалегідь. При покупці звертайте увагу на саджанці першого сорту і елітні. У першого сорту є 4 корінця і 20 – тісантіметровий приріст. У елітних – 4 рівномірно розташованих кореня і 25 – тісантіметровий приріст. Перед висадкою у відкритий грунт саджанці потрібно вимочити протягом доби у воді і злегка вкоротити коріння, щоб вони легше і краще вкоренилися.
  • Щоб отримати на своїй ділянці «Ізабеллу», можна прищепити живець на розвинені коріння. Так він швидше приживеться і отримає імунітет від хвороб. Робити щеплення можна в кінці квітня – початку травня або на початку серпня при теплій погоді.
  • Викопайте ямки для посадки розмірами 80 х 80 х 80 см, глибиною до 30 см. Робити це потрібно на відстані 1.5 м одна від одної. У центрі встановіть кілочок, який послужить опорою для виноградної лози.
  • У самий низ ямки закладіть 10 – тісантіметровий дренажний шар з гравію або щебеню. Додайте 10 см землі. Засипте 3 відрами органічних добрив, лопатою золи, 100 г калійної солі і 300 г суперфосфату. Додайте землю і рясно полийте.
  • Близько кілочка сформуйте невеликий горбок і опустіть саджанець, розпрямивши корінці. Посипте землею і ущільните. Можна додати ще трохи органічних добрив.

догляд

Якщо вас цікавить, чи можна отримати хорошу врожайність без особливих зусиль, тоді врахуйте, що грамотний догляд за рослиною є запорукою якісного врожаю. Якщо робити всі необхідні процедури вчасно, можна уникнути багатьох проблем.

  • Періодично потрібно видаляти бур’яни, розпушувати грунт і стежити за станом грунту близько горбків з кущами.
  • У перші два роки життя важливо часто поливати виноградник. Для цього спорудити систему поливу.
  • Удобрювати грунт мінеральними добривами потрібно близько 3 разів на сезон. Органічні речовини додають раз в 2 -3 роки.
  • На другий рік з моменту посадки потрібно приступити до формуванню куща. У декоративних цілях встановіть опору в залежності від того, який ефект ви хочете отримати.
  • Визначити, чи потрібно вкривати Ізабеллу, вам допоможе аналіз кліматичних умов вашій місцевості. У північній і середній смузі процедура обов’язкова. В інших випадках, щоб виноградник перезимував, можна злегка накрити гілки хвоєю або плівкою.
  • До осінньої обрізку винограду Ізабелла приступають у вересні. При цьому пошкоджені і слабкі пасинки видаляються.
  • При весняної обрізування на кожній лозі залишають по 12 очок. За 7 днів до вступу рослини в фазу цвітіння, проводиться прищипування пасинків.

Вирощуючи «Ізабеллу», ви не тільки отримаєте смачні плоди, відмінне вино, а й прикрасите свою ділянку.

Відео про сорт