Виноград синій сорти: назви і опису особливостей кожного сорту

На картинах, з давніх-давен, було прийнято зображати виноград саме синього кольору. Це робилося не просто так. Адже саме синій виноград є універсальним плодом, придатним як для вживання в їжу, так і для виготовлення напоїв. Напої з темних синіх сортів винограду виходять красивих рубінових відтінків, бувають наділені соковитим ароматом і багатою смаковою палітрою.


Напої з синього винограду виходять красивих рубінових відтінків

Призначення у плодів радує різноманітністю. Вирощування даного винограду можливо не тільки в теплих, вологих, родючих краях, але і в місцевостях, спочатку непридатних для обробітку цієї культури.

  1. Столові сорти:
  • Наталія

Сорт винограду столового призначення. Дозрівання відбувається в ранні терміни. Являє собою однорічна рослина. Плоди бувають готові до збору в першій частині серпня. Врожаї завжди високі, без несподіваних «перебоїв». Ягоди у сорту винограду «Наталія» темно-синього відтінку. Вони зібрані в грона вагою до 900 грам. Ягоди мають форму круглу, іноді трохи овальну, важать 6-7 грам, великі. Смак у винограду «Наталя» солодкий, але простий. Солодкість сорти 16-18%. Кислотність становить близько 7 грамів на кубічний дециметр плодової маси. Рослина сильноросла, стійке до захворювань і заморозків. Кущі не бояться заморозків до -22 градусів. Транспортабельність винограду цього сорту висока.

  • Восторг Чорний (Чорний барон)

Виноград ранній, столового сорту. Дозрівання плодів відбувається в середині серпня. Плодоношення відбувається на другий рік. Сильноросле рослина. Грона цього винограду великі, вагою близько 750 грам, але досягають в окремих випадках двох-двох з половиною кілограм. Грона мають конічну форму. Ягоди великі, круглої форми, темно-сині, з м’ясистою солодкою м’якоттю. Вміст цукру у винограді близько 17%. Шкурка винограду щільна і хрустка при укусі. Кущі винограду «Восторг чорний» можуть витримати заморозки до -25 градусів. Має хорошу стійкість до багатьох захворювань, за винятком ураження сірою гниллю, до якої має схильність.

  • Вікінг


Привабливий виноград Вікінг незвичайною формою ягід

Привабливий виноград синій сорти «Вікінг» незвичайною формою ягід. Радує їх швидким дозріванням, відмінним смаком і іншими цінними якостями. Терміни дозрівання цього винограду дуже ранні. Вегетаційний період триває близько 100 днів. Сильноросле рослина дає масу грон вагою до 800 грам. Плоди в гронах великі, темно-синього кольору. Соскоподібні, витягнуті в довжину виноградини даного сорту виглядають дуже ефектно. Смак ягід дуже солодкий з легкою кислинкою. Соковиті ягоди мають цікавим, багатим смаком. Шкірку ягід при надкусиваніі практично не відчувають. Ягоди цього гібрида здатні довго зберігатися як на кущах, так і при транспортуванні. Рослина стійко до хвороб і заморозків до -21 градуса. Дуже популярний сорт.

  • синій туман

Сорт столовий, ранній. Терміни дозрівання припадають на першу половину серпня. Кущі відрізняються потужним зростанням і стійкістю до грибкових уражень. Грона формуються великі, вагою півкілограма. Сині ягоди відрізняються солодким, гармонійним смаком. Вміст цукру в них становить 15-18%. Форма округла. Важить виноградина близько 5 грам. Кущі здатні витримувати холоду до -22 градусів.

  • Кодрянка

Популярний сорт серед садівників багатьох країн. Ця назва постійно «на слуху». «Кодрянка» є основою для селекційного виведення багатьох гібридних форм винограду. Невибаглива, витривала рослина, що дає плоди з відмінним смаком і привабливою формою. Виноград сорту «Кодрянка» здатний пристосовуватися до несприятливих умов, таким, як грунт. Навіть на не цілком родючих ґрунтах ця рослина дає хороші, стабільні врожаї. Терміни дозрівання у цього сорту винограду радують своєю швидкістю. У перших числах серпня можна збирати урожай. Грона винограду великі. Важать близько 600 грам. Ягоди витягнутої форми і вагою до 16 грам, солодкого смаку. М’якоть ягід соковита, щільна. Рослина має гарну стійкість до заморозків (до -22 градусів) і хвороб. Однак, цей сорт найбільше схильний до появи в гронах дрібних ягід. Відбувається це через низький запилення суцвіть. Досвідчені садівники в таких випадках використовують хитрий хід, проводячи обробку рослин особливими фитогормонами, що провокують зростання великих ягід без насіння.

  • Естер


Ягоди у винограду Естер досить великих розмірів, вагою близько 4 грам

Чудовий гібрид, виведений давно і незаслужено забутий. Дозрівання лози відбувається в дуже ранні терміни. На сильних, завжди добре розвинених пагонах зріють середнього розміру грона, вагою досягають 500 грам. Ягоди у винограду сорту «Естер» досить великих розмірів, вагою близько 4 грамів, круглої форми, темного синього кольору. Ягоди у даного сорту покриті тонкою шкіркою, а всередині щільні, хрусткі. Смакові якості добрі, гармонійні. Солодкість ягід робить «Естер» придатним і для виготовлення напоїв і для вживання в їжу. Сорт дуже витривалий, що робить його дуже перспективним для культивування в неблагополучних регіонах. Витримує посуху і низькі температури до -25 градусів.

  1. Безнасінні сорти:

Виноград, що дає свої сині плоди без насіння, садівники отримують штучно. Це не якийсь певний сорт, а варіація врожаю. При відсутності запилення зав’язі, необхідно провести обробку препаратами, в основі яких містяться фітогормони гібереліни. Особливо помітний ефект від впливу фітогормонів на винограді сорту «Кодрянка».

  1. Винні сорти:
  • Хасанський солодкий

Сверхранний гібрид. Витривалий і соковитий сорт винограду. Виведений він спеціально для вирощування в місцевостях, кліматично непридатних для культивування винограду. Сорт має велику кількість переваг. Кущі відрізняються потужним зростанням. За вегетативний рік вони виростають на 5 метрів. Сильні пагони дають високі, стабільні врожаї. Єдиним порівняльним недоліком винограду сорту «Хасанський солодкий» є вид плодів. Ягоди винограду мають невеликі розміри. Маленькі (всього 1-1,5 сантиметра) темно-сині майже чорні, ягоди круглої форми зібрані в невеликі грона, розміром до 12 сантиметрів. Смакові якості добрі, але краще застосування такого винограду – соки і вина. М’якоть соковита, вихід чистого соку становить 75% від усього обсягу ягідної маси. Вміст цукрів у ній досягає 26%, що робить цей сорт добре придатним для бродіння напоїв. Вміст вітаміну С в соку надзвичайно високо, що робить сорт вкрай цінним для територій, бідних місцевими фруктами та овочами. Посадки винограду «Хасанський солодкий» добре зимують, витримуючи морози до -35 градусів. В укритті на зиму такий сорт не потребує.

  1. Технічні сорти – використовуються лише для приготування напоїв (через не дуже привабливого вигляду плодів):
  • магія

Плодоношення середнє і раннє. Збір урожаю починається в середині вересня. Грона у винограду «Магія» невеликі, конічної форми. Ягоди синього кольору дрібні, важать менше 2 грам, мають круглу форму. Незважаючи на непривабливий вигляд, ягоди мають приємний смак. Вони соковиті і м’ясисті. Сік прозорий, солодкий. Вміст цукрів більше 23%. Живці добре вкорінюються і ростуть.


Незважаючи на непривабливий вигляд, ягоди мають приємний смак

Зареєстрована стійкість до низьких температур до -23 градусів. Рослина дуже стійко до хвороб. Єдина хвороба, проти якої у нього немає протидії – філоксера. Сорт може бути успішно використаний для приготування вин.

  • Португізер

Виноград, що іменується також «португалці», теплолюбний і зріє в середні терміни тільки за умови стабільних температур в зоні його вирощування. Рослина розвивається із середньою силою. Чи не висловлює особливої ??вимогливості до грунтів. Грона конічної форми важать небагато, всього близько 150 грам. На них формуються круглі і злегка овальні ягоди темно-синього кольору, з невеликим восковим нальотом. Виноградини зовні покриті тонкою, крихкою шкіркою. Усередині ягоди дуже соковиті, з непомітним м’якоттю. Сахара досягає в ягодах цього сорту 19%. Сорт має схильність до ураження сірою гниллю. До решти ж захворювань сорт «Португізер» несприйнятливий. Соковиті ягоди йдуть на приготування легких світлих вин, що володіють приємним смаком.