Витяжка рециркуляційна для кухні: переваги, як вибрати і встановити

Мрія будь-якої господині – чиста кухня, без неприємних запахів, зайвої пароотделенія, жирних розлучень на стінах. У процесі приготування утворюється пара, специфічний запах продуктів згорання. Виникає питання: «Як зберегти чистоту повітря і його приток в процесі приготування їжі?» Відповідь проста – рециркуляційна витяжка для кухні. Рециркуляційні витяжки для кухонь користуються попитом на ринку побутової техніки, завдяки простоті при монтажі, легкої експлуатації, помірною ціною.

Рециркуляционная витяжка користується великим попитом серед споживачів

Режим рециркуляції в витяжці

Багато моделей такої побутової техніки можуть працювати в двох режимах: рециркуляції і відведення. Відвідної режим характеризується всмоктуванням повітря з кухні і виведенням його в атмосферу, через вентиляційну шахту. Робота витяжки в режимі рециркуляції характеризується фільтрацією повітря, завдяки спеціальним фільтрам (вугільному і проти жиру) і поверненням його в приміщення.

Конструкція рециркуляционной моделі оснащена двигуном, він створює крутний момент для вентилятора в витяжці. Завдяки мотору працюють очищаючі вузли, вентилятор створює тягу і притягує забруднене повітря. Режим роботи визначає подальший напрямок відпрацьованого повітря: в атмосферу (режим відведення) і назад в приміщення (режим рециркуляції).

Рециркуляція є максимально ефективною в режимі роботи обладнання в зимовий час, оскільки відбувається фільтрація і очищення повітря, без попадання холодного повітря ззовні. Модель рециркуляційна сприяє збереженню тепла в приміщенні.

Робота рециркуляционной витяжки

Переваги рециркуляционной витяжки

Модель з рециркуляцією має ряд переваг:

  • оптимізує процес очищення забрудненого повітря;
  • допомагає заощадити, оскільки коштує дешевше моделей з режимом відведення;
  • очищення повітря відбувається в самому апараті;
  • має два фільтри очищення (вугільний і жирової) застосування фільтрів не дозволяє жиру і кіптяви засмічувати мотор, продовжуючи термін служби витяжного пристрою;
  • очищення і приплив повітря здійснюється самостійно, режимом – рециркуляції;
  • відсутня необхідність наявності вентиляційної шахти;
  • простота установки і експлуатації;
  • легкість заміни очищувальних фільтрів;
  • відсутність необхідності провітрювання приміщення для припливу свіжого повітря.

Кухонні витяжки рециркуляційні зручні, прості при монтажі, але існує одна особливість – розміри витяжки повинні бути трохи більше розмірів кухонної плити, для збереження ефективності роботи витяжки. Площа поглинання пристроєм забрудненого повітря повинна перевищувати площу робочої поверхні.

Фільтри для рециркуляційних витяжок

Очищення повітря в рециркуляційних витяжках відбувається завдяки 2 фільтрам: жировому і вугільному. Фільтр жировий виконує функції накопичувача жирових частинок, які виділяються з парою в процесі приготування їжі. Існує кілька видів жіроулавлівающий фільтрів:

  • металеві (алюмінієві), такі фільтри або вузли багаторазового використання, вони складаються з тонких шарів перфорованого алюмінію;
  • акрилові фільтри, прості в експлуатації, очищати їх потрібно теплим мильним розчином;
  • паперові або бамбукові фільтри, одноразового застосування; заміні підлягають тоді, коли на їх поверхні стираються написи (значки).

Фільтр вугільний «захоплює» інші частинки, специфічний запах в тому числі. Фільтрація повітря завжди проходить два етапи очищення: великий (жировий фільтр) і невеликий (вугільний фільтр). Фільтр вугільний потребує періодичної заміни, його необхідно міняти не рідше одного разу протягом 3-4 місяців.

Жировий фільтр для витяжки не вимагає заміни

Жировий фільтр не вимагає заміни, його необхідно чистити або мити, в залежності від ступеня забруднення. Заміна вугільного фільтра проста і не вимагає втручання фахівця. Сучасні моделі рециркуляційних витяжок оснащені додатковими функціями, які спрощують процес приготування їжі, роблячи його максимально приємним. Перерахуємо деякі з них:

  • оснащена екраном на панелі управління, який допоможе вибрати дію і спостерігати за режимом роботи;
  • наявність вмонтованих електричного годинника;
  • наявність датчиків автоматичного включення і виключення;
  • можлива наявність індикаторів забруднення фільтрів;
  • автономний режим або період, дозволить встановити необхідний режим роботи, що не спостерігаючи за ним, автономний період забезпечує безпечну роботу пристрою.

Як правильно вибрати кухонну витяжку

Кухонні витяжки слід вибирати відповідно до наступних критеріїв:

  • дизайн витяжки повинен відповідати дизайну кухонних меблів;
  • розміри витяжки повинні підходити робочому простору (відповідність розмірів витяжки розмірами плити);
  • кількість вентиляторів у витяжці і їх потужність (підійдуть вентилятори, робота яких розрахована на 2-4 швидкості);
  • продуктивність пристрою визначається обсягом повітря в приміщенні, площа (кухні) потрібно помножити на висоту стелі, отриманий обсяг помножити на цифровий показник заміни повітря (від 5 до 11);
  • розміри пристрою впливають на рівень створюваного шуму, ніж габаритніший пристрій, тим більше від нього шуму.

Витяжка з плавним регулюванням потужності (1-5 швидкостей) вирішить проблему шумового дискомфорту під час роботи пристрою. Використовуючи витяжку не на повну потужність можна продовжити термін її служби. При виборі витяжки необхідно оцінити кухонні меблі і зробити відповідний вибір конструкційного типу витяжки. Основними типами є:

Мініатюрна витяжка – основний тип пристрою

  • купольна;
  • підвісна;
  • вмонтована (з рухомою нижньою панеллю);
  • острівна.

установка витяжки

Встановлювати рециркуляційні моделі досить просто, спочатку потрібно розмістити пристрій над плитою: сучасні витяжки спочатку оснащуються закріп. У навісну шафу – встановлюється плоска модель, дотримуючись всіх правил вилучення повітря. Як тільки пристрій закріплено, потрібно підвести електроенергію.

Якщо поруч з місцем монтажу обладнання немає розетки, то проблему можна вирішити іншим способом – докласти кабель необхідної довжини і приєднати проведення від комутаційної коробки (безпосередньо). Важливо пам’ятати про дотримання протипожежної безпеки при монтажі рециркуляційних витяжок. Потрібно дотримуватися основне правило установки: відстань між плитою (варильною поверхнею) і жировим фільтром має бути безпечним (достатнім), якщо відстань невелика, фільтр може спалахнути в процесі приготування їжі.

Важливо пам’ятати про те, що рециркуляционную витяжку найкраще кріпити до стелі, для створення острівної зони кухні.

Підведення електропроводки, в цьому випадку, буде зроблений з стельової зони. Основним правилом установки всіх вентиляційних пристроїв є – дотримання діючих правил протипожежної безпеки.