Ягоди винограду чорніють: чому темніють плоди і що робити

Виноград – рослина, до якого необхідно особливо ставитися в плані обробки і вирощування. На даний момент існує більш ніж достатньо гібридних форм, стійких до більшості захворювань. Але стійкість і клімат не завжди сумісні. Тому обробка всіх форм і видів винограду не буде зайвою, оскільки все частіше виноградарі почали скаржитися на те, що ягоди винограду чорніють. Такий факт дуже засмучує, але для свого ж спокою профілактику захворювань необхідно забезпечити. У чому ж причина почорніння? На жаль, тільки грибкові хвороби пошкоджують таким чином ягоди і весь кущ.


Виноград – рослина, до якого необхідно особливо ставитися в плані обробки і вирощування

Що це за хвороби

У винограду як і у людей захворювання винограду можуть бути двох видів:

  1. Занесені інфекцією. Передаються від рослини до рослини. До таких відносять вірусні, грибкові та бактеріальні. Передаються будь-яким способом: від інвентарю (наприклад, садові ножиці) до одягу на людині. Гриб може потрапити на виноград через шерсть тварини і навіть від принесеного листочка. Після потрапляння інфекції на чагарник, відбувається повне виснаження всієї лози. Наслідки: зниження врожаю, повне всихання або відмирання рослини.
  2. До другого виду відносяться хвороби неінфекційного характеру. До таких факторів належать природні умови і забрудненість навколишнього середовища (недалеко знаходяться підприємства), неблагополучна грунт і недостатньо хороший догляд (відсутність підгодівлі). Наслідки: виснаження ґрунту, недорозвинення чагарнику і ягід.

Як в першому, так і в другому випадку свої виноградні кущі можна захистити. Тільки два неінфекційних фактора не можна змінити: природні катаклізми і розташування підприємств несе шкоди взагалі всього живого своїми викидами в атмосферу. Все інше буде залежати тільки від здатності господаря виноградника своєчасно вносити добрива, робити підгодовування і обробку своїх улюбленців.

З якими хворобами найчастіше стикаються

Не можна сказати, що з приходом тепла виноград активно починає хворіти. Але існує ряд хвороб, які так чи інакше намагаються зашкодити щороку листя і плоди соковитого фрукта.


Борошниста роса може бути помилковою і справжньою

Уже через час легкий вітерець переносить грибки на сусідні рослини, і захворювання починає досить швидко поширюватися по всьому саду або городу. Потрапляючи на неушкоджені рослини, з’являються плями. Вони блищать в перші кілька днів, а потім так само як і перший хворий кущ починає покриватися нальотом, схожим на борошно. Після закінчення декількох днів він сіріє, потім плавно перевтілюється в бурий відтінок або коричневий. Що ж відбувається з листям і ягодами? Вони припиняють свій розвиток. Стає сухим і обсипаються. Якщо оїдіум вразив ще на ранніх стадіях чагарник, то виноградники повністю опаде, і на гронах нічого не залишиться, а грибок продовжить далі поїдати ваш кущ. За умови, що плоди були великими, і вони заразилися оїдіумом, то крім нальоту відбувається оголення насіння. З’являються не тільки плями, а просто западини через те, що плоди почали гнити. Пагонів це теж торкнеться: вони стають бурими, а рости припиняють.

Боротися з таким захворюванням буде набагато простіше, якщо воно на початковій стадії. Багато що залежить від періодів обробки, при якій використовуються фунгіциди. Перше обприскування повинно відбутися ще до того, як розпустилися бруньки. Друга буде поєднана: проти оїдіуму та мілдью. Захворювання намагається зашкодити виноград тільки в періоди цвітіння, зав’язі і дозрівання. Для кращого захисту фахівці рекомендують в розчин для обробки додати сірку і деревну золу.

Щоб захворювання прогресувало досить усього допустити кілька помилок:

  • НЕ проріджувати;
  • посадити в місці, де мало сонячного світла або постійна тінь від дерев;
  • мало повітря для провітрювання.

Щоб це виключити дотримуйтесь правил прополки і проріджування чагарників.

Перейдемо до ознайомлення з помилковою росою – мілдью. Те, що є слово «помилкова» багатьох призводить до омани, вважаючи, що шкоди особливого не буде. Насправді, мілдью є одним з найнебезпечніших захворювань виноградної лози. Як і справжня роса, помилкова присутній у всіх районах з будь-яким кліматом. Хвороба починається тільки з зеленого листя. Першими ознаками стануть плями жовтого кольору. Вони можуть бути будь-якого розміру. Аж до того, що ушкоджують повністю лист.

Сирість сприяє розвитку захворювання і на тильній стороні з’являється білуватий пушок. Всі листи з хворобливими симптомами опаде. На пагонах помилкова роса зовсім по-іншому себе проявляє: поява бурих плям. Що ж стосується грон з ягодами, то тут все просто: почорніння, всихання та опадання.


Розвитку помилкової роси сприяє вогкість

Боротися можна тільки за допомогою фунгіцидів. Проводять її відповідно до часовими інтервалами (не більше 15 днів), але перша ставитися до періоду цвітіння. Використовувані фунгіциди: бордоською рідиною, хлорокис міді та інші. Ці два рекомендовані усіма садівниками і перевірені неодноразово в різних кліматичних умовах. Завжди дають позитивний результат, більш ніж ефективні.

Слід враховувати кілька факторів: для обробки вибирайте похмурий день, температура повітря повинна бути менше 30 градусів.

Третім захворюванням, яке зустрічається частіше за всіх інших, є антракноз, в народі його називають виноградної вітрянкою, так як схожий з віспою. По всьому чагарнику (листя, ягоди і паростки) покриваються плямами, які в процесі розвитку антракноза плями зливаються і з’являються дірочки. За кольором вони червоно-бурі, а по колу йде брудно-біла облямівка. Спочатку плями, вдавлені і червонуваті, але потім змінюють колір на брудно-рожевий, а облямівка стає коричневою. Треба відзначити, що при захворюванні опадають НЕ ягоди, а сама гроно з плодами, які до цього часу повністю почорніли. Якщо чагарник не вилікувати, то в зимовий період він гине. Антракноз діє на лозу згубно. Захворювання послаблює імунну систему винограду, тому лоза слабшає, стає дуже крихкою. Для лікування використовують: обрізку всіх хворих ділянок, обробку здорових паростків, винос зараженої листя і обрізаних відростків, які слід обов’язково спалити.

Хвороби, при яких ягоди можуть почорніти

Продовжимо знайомство з захворюваннями, при яких ягоди чорніють, але з ними стикаються набагато рідше, ніж з трьома попередніми.

Гниль біла і сіра. Теж з різновиду грибкових хвороб. Гниль сіра зустрічається тільки у винограду – новобранці. Розвиток отримує тільки під час поганої погоди. Найчастіше в осінній і весняний періоди, коли дощі і тумани звичайна справа. Весь чагарник покривається нальотом, який брудно-сірий. Незабаром нирки або пагони відімруть, якщо не почати реанімацію. Сприяють посиленню сірої гнилі погане провітрювання, через що на внутрішній частині куща з’являються плями бурого кольору. Саме ці плями можуть проникнути вглиб відростка або молодого втечі і вбити його зсередини. Єдине, що добре, що вже при стійкій сонячно погоді гниль зникає самостійно, якщо тільки не почала пошкоджувати кущ зсередини.

Найгірше, якщо сіра гниль вразила виноград під час дозрівання. Виноградні грона стають мокнучими, змінюють колір і починається процес гниття. Зараження плодів відбувається по ланцюжку: від однієї до іншої.


Зараження плодів відбувається по ланцюжку

Для ураження білою гниллю досить пройти сильному дощу з градом або підвищитися температурі повітря до +50 на сонці (рослина отримує опіки). Схожа з сірою гниллю за початковими стадіями.

Для лікування і профілактичних заходів існує ряд спеціальних фунгіцидів. Якщо ж ви помітили захворювання на ранніх стадіях можна використовувати содовий розчин або розчин зеленого мила.

  1. Якщо на ягодах або листочках винограду з’явилися плями оливкового кольору, поступово темніють і перетворюються в чорні, то виноградний кущ захворів церкоспорозом. Дана хвороба призводить до осипання листя і плодів. Щоб інфекція не поширювалася далі необхідно провести обрізку і добре обробити грунт. Хвороба буває рідко, так як зазвичай фунгіциди, які використовуються для профілактики мілдью, нейтралізують розвиток церкоспорозу.
  2. Ескоріоз або чорна плямистість розвивається спочатку в междоузлиях, але потім переходять на відростки і листя. Для боротьби з хворобою необхідно обробити бордоською рідиною і прибрати всі пошкоджені пагони з листям. Перед укриттям на зиму не можна залишати під кущем, опале листя або ягоди, так ви тільки допоможете захворювання залишитися на чагарнику ще на один рік.

Для захисту свого чагарнику, навіть якщо його вигляд вважається стійким до безлічі хвороб, досвідчені садівники рекомендують регулярно проводити обробку виноградної лози в комплексі. Тільки завдяки регулярному огляду і якісному догляду за рослиною можна зберегти його здоровий вигляд і чудовий урожай. Щоб відхід був простіше можна використовувати індивідуальний календар, в якому садівник відзначить заздалегідь всі необхідні процедури.