Як обладнати кузню у себе будинок

Займатися ковальським справою в квартирі досить важко, немає ніякої можливості обладнати майстерню. А ось для власників приватного сектора кузня будинку своїми руками цілком здійсненна.

Звичайно, обладнати такий цех металообробки можна за останнім словом техніки, але можна і без особливих витрат почати вивчати ковальське мистецтво у себе вдома або на дачі.

Як зробити кузню у себе на ділянці і що для цього потрібно?

Основні моменти облаштування кузні

Вирішивши облаштувати кузню, потрібно зайнятися пошуком інформації. У мережі дуже багато статей на цю тематику і відео. Найпростіші і примітивні майстерні з обробки металу ковальським способом можна побудувати за сущі копійки. Все залежить від планованого обсягу робіт і розмірів виробів.

Перший момент – це приміщення, де буде обладнана кузня в домашніх умовах. За правилами протипожежної безпеки, такі майстерні повинні розташовуватися на відстані від житлових та інших господарських будівель. Площа робочої кімнати не менше, ніж 16 квадратних метрів, а двері повинні відкриватися назовні.

Облаштовуючи таку закриту кузню будинку своїми руками, потрібно забезпечити достатню вентиляцію, бажано з примусовою витяжкою повітря, а також забезпечити пожежну безпеку.

Особливо важливо підійти до пристрою підлогового покриття майстерні. Матеріал повинен бути абсолютно не горючий. Раніше в кузнях підлога була просто земляний і утрамбований. Сьогодні це може бути бетон або інше подібне покриття.

Важливо турбуватиметься і шумоізоляцією, навряд чи оточуючі будуть в захваті від постійного шуму працюючого молота.

Однак, якщо немає відповідного приміщення, кузня в гаражі стане також непоганим варіантом. В принципі таку майстерню можна облаштувати і під відкритим небом, зробивши лише навіс від дощу.

Вирішивши питання з приміщенням для кузні, потрібно зайнятися її обладнанням та інструментами.

Обладнання та інструменти

Будь-яка ковальська майстерня, навіть повністю механізована, повинна володіти головним елементом ремесла – горном. Адже саме при підігріві сталь і залізо стають м’якими і пластичними, що робить їх податливими при обробці.

Пристрій ковальського горна досить просте – по суті, це піч в якій горить паливо. Але для підвищення температури горіння потрібно забезпечити додаткову подачу повітря. Раніше для цього використовували хутра, якими накачували кисень в осередок.

Найпростіший газовий міні горн для дрібних поковок можна виготовити навіть з консервної банки. Як це робиться показано на наданому відео:

Такий пристрій дозволить виготовляти ковані речі навіть в гаражі або сараї на дачі.

Головна умова при роботі ковальського горна – повинна бути забезпечена достатня температура розігріву. Найкраще мати твердопаливний вогнище, що працює на горінні вугілля. Також непоганий варіант – газовий кузнецкий горн.

Важливо потурбуватися якісної витяжкою, яка буде видаляти продукти горіння палива!

Друге пристосування для кузні – наявність ковадла. Це «робочий стіл» будь-якого коваля. Ковадла бувають різних розмірів і габаритів.

Але для повноцінної кування потрібно додатково наявність отворів в поверхні і можливості закріплення додаткового обладнання (наприклад, обжімок і гладилки). Також для гнучкі елементів на ковадлі присутній ріг округлої форми. Його використовують як своєрідну оправлення. Однак, підійде і саморобна ковадло з масивного шматка металу, наприклад, рейки.

Після цього потрібно потурбуватися і придбати ковальський інструмент.

  • Ручник.
  • Кувалди.
  • Кліщі.
  • Лещата.
  • Обтискача і гладилки.
  • Зубила.
  • Воротки.

Ручники – це невеликі молоти, якими робить основну роботу майстер. Вага їх коливається від 500 грам до двох кілограм. Сам молоток насаджують на дерев’яну рукоять, зазвичай виготовлену з горобини (згладжує віддачу при ударі).

Кувалда призначається для грубої роботи, наприклад, обтискача габаритних і масивних заготовок. Її вага становить 2-8 кілограм, рукоятка, як і у ручника, дерев’яна.

Кліщі потрібні для маніпуляцій з розігрітими металевими елементами під час кування. Вони повинні бути досить довгими, а також міцними. Захоплення обов’язково сильний, щоб деталь не вислизала при кожному ударі і русі.

Лещата, можуть підійти і слюсарні. Досить часто лещата змонтовані на ковадлі, для більш зручної роботи. Головне, щоб вони забезпечували надійне кріплення деталей при куванні.

Обтискача і прасувальну – це спеціальні пристосування, які при ручному куванні монтують на ковадло. Їх завдання на кшталт заводського штампу – надати потрібну форму заготівлі та згладити її лицьові частини.

Воротки оперують, якщо потрібно скручувати металеві деталі, а зубилами рубають метал. Також для холодної обробки можна змонтувати ручний верстат, де буде зручніше крутити і згинати метал.

Втім, в сучасній майстерні рубка цілком замінюється різкою з використанням болгарки. Те ж стосується і різних пробійників. Їх цілком можна замінити свердлильним верстатом або навіть електричним дрилем.

Однак, навіть наявність простого пристосування цілком може замінити електричні верстати для кування своїми руками.

Якщо ви плануєте займатися куванням на більш серйозному рівні, то потрібно і відповідне обладнання.

Механізація домашньої кузні

Сучасні верстати набагато спрощують і прискорюють робочий процес. Облаштовуючи більш досконалу кузню своїми руками у себе вдома, можна встановити таке обладнання.

  • Механічний молот.
  • Механічний або гідравлічний (електрогідравлічний) прес.
  • Верстат для різання заготовок.
  • Формувальний верстат.

Механічні молоти здатні набагато швидше провести ковку заготовки. Це спростить обробку, а також допоможе прискорити обробку за період одного нагріву.

Преси можна використовувати для холодного кування і гарячого кування. Таке обладнання здатне швидко надати потрібну форму розігрітій болванці. Які по потужності верстати вибрати буде залежати від оброблюваних деталей. Для невеликих виробів буде досить ручного преса, зробленого самостійно.

Різання металу краще також здійснювати за рахунок відрізного кола, яким маніпулюють встановленої на ньому рукояткою. Станина такого верстата забезпечує надійне закріплення заготовки.

Формувальний верстат використовують для кручення заготовок і додання виробу форм завивки.

Також непоганим рішенням буде встановити в домашній кузні свердлильний верстат і гриндер. Ці пристосування значно спростять багато операцій.

Свердлильний верстат зможе набагато швидше зробити отвір в поверхні виробу. Причому зробивши це більш точно і акуратно.

На стрічковому шліфувальному апараті можна як згладжувати і шліфувати поверхні, так і надавати кінцеву форму невеликим поковки.

І, звичайно ж, наявність болгарки дозволить підступитися практично до будь-якої заготівлі під будь-яким кутом. Також цей інструмент незамінний при шліфуванні зварних швів та інших важкодоступних поверхонь.

Наявність механізованого обладнання дозволить займатися куванням на професійному рівні і значно спростить весь процес роботи. Також можна зробити і саморобний верстат для кування, наприклад, як показано в наданому відео:

А що ви можете додати до матеріалу цієї статті? Якщо у вас є своя кузня, поділіться своїм досвідом її облаштування. Які інструменти та обладнання Ви вважаєте найбільш потрібними? Візьміть участь в обговоренні матеріалу і поділіться своїм досвідом.