Як правильно пити лікер і чим розбавляти?

Однозначну відповідь на питання, як правильно пити лікер, дати складно. Ця група об’єднує дуже різні напої, які неможливо підвести під одну риску. Виділимо кілька способів, які характерні для тих чи інших видів.

основи основ

Лікери вкрай рідко супроводжують обід або вечерю. Вони або передують, або закінчують трапезу. Гіркі трав’яні види, які відносять до БІТТЕРИ і часто порівнюють з настоянками подають як аперитив. Ефірні масла в складі трав розпалюють апетит і готують шлунок. Як приклад можна привести Кампари (Campari), Чинар (Cynar), Бехеровка (Becherovka).

Основну масу лікерів, особливо десертні і кремові залишають на дижестив. Їх завдання доповнити десерт або кава і допомогти переварити з’їдене. Через високу солодощі такі вони можуть зіпсувати апетит, є випити перед їжею. Найпопулярніші в цій якості Егермейстер (Jagermeister), Бейліс (Baileys), Вана Таллінн (Vana Tallinn), Шеріданс (Sheridan’s), Бенедіктін (Benedictine).

Скласти класифікацію багатоликих і таких несхожих один на одного лікерів досить важко. Параметрів для порівняння багато. Ми зупинимося на фортеці. З цієї точки зору виділяють кремові види з фортецею 15-25 °, десертні – 25-30 ° і міцні – вище 30 °.

Лікер: з чим пити?

В чистому вигляді

Лікери допустимо пити в чистому вигляді. Це не найпоширеніший спосіб, але він теж має право на існування. Через великий солодощі та вираженості смаку лікери вживають малими порціями. Для цього використовується спеціальна лікерне чарка, так само відома як поні або кордіал. Її обсяг становить 25-50 мл.

Спосіб вживання: розтягувати задоволення або випити одним ковтком, залежить від виду і фортеці. Міцні різновиди прийнято пити швидко, навіть залпом. З десертними і кремовими так не зробиш. Їх потягують по немногу, смакуючи і насолоджуючись.

Температура подачі напою теж залежить від його виду. Міцні охолоджують, а деякі навіть підморожують. Кремові подають кімнатної температури. Емульсійні лікери просто помутнеют під впливом холоду.

З льодом

Варіантів, ніж можна розбавити лікер, існує багато. Один з найбільш універсальних – це лід. Його можна додати як в десертні лікери, пом’якшивши їх солодкість, так і в міцні, знизивши градус. Для подачі з льодом краще використовувати келихи тумблер, олд фешн. Такий спосіб підійде для горіхового Франжеліко (Frangelicо), цитрусових Гранд Марні (Grand Marnier) і Мандарин Наполеон (Mandarine Napoleon), кремові Бейліс (Baileys) і Кероланс (Carolans).

розбавлені

Хоч як би був хороший лікер в чистому вигляді, частіше його все-таки розбавляють. Це потрібно щоб знизити міцність і солодкість, видозмінити смак, збільшити обсяг і довше потягувати напій. Вибір пари для дуету досить широкий. Спиратися потрібно на свій смак, кожен сам має право вирішити, як пити лікер. Хоча загальні рекомендації по сумісності є.

Елітні класичні марки розбавляють водою, щоб мінімальним чином впливати на кінцевий смак. Лікери, побудовані на одному смаку прийнято цим же смаком і доповнювати: Бейліс – молоком, Калуа (Kahlua) – кава, Кюрасао (Curasao) і Куантро (Cointreau) – цитрусовими соками, Черрі бренді (Cherry Brandy) – вишневим соком і так далі.

Категорично не рекомендується розводити кремові і десертні лікери, що містять молоко або вершки, кислими і цитрусовими соками. Це призведе до згортання молочного білка і випадання творожистого осаду. Будуть втрачені як смакові якості, так і естетичну насолоду.

У поєднанні з іншим алкоголем

Список того, що розбавляють лікер, продовжують міцні спиртні напої. В такому дуеті міцний алкоголь надає градус, а лікер – характерний смак і солодкість. За класичним каноном і елементарній логіці з чим можна пити лікер, як ні з його основою. Кілька прикладів для наочності. Бейліс виготовляється з віскі і вершків – розбавляється віскі. На коньяку наполягають і виробляють Амаретто (Amaretto), Гранд Марні і Адвокат – поєднуються з різними бренді. Спиртові Кюрасао і Куантро – з горілкою.

У коктейлях

Ось ми і дісталися до самого популярного і затребуваного способу застосування. За самим середнім підрахунками, лікери входять до складу більш, ніж 40% існуючих коктейлів. Міцні види здатні стати міцних алкогольних основою міксу, замінивши собою менш виражені горілку або віскі. Також лікери часто зустрічаються в одному коктейлів. Мабуть, бармени діяли за принципом: з чим п’ють лікер, як і з собі подібним.

  • Кампари – Гарібальді, Оранж біттер, Негроні;
  • Гальяно (Galliano) – Гальяно хот шот, Ягідний Версаль;
  • Самбука (Sambuca) – Хіросіма, Стратосфера, Хмари, Слизький сосок;
  • Куантро – Біла леді, Маргарита, Космополитан, Лонг Айленд, У-52;
  • Егермейстер – Міраж, Кукумбер, Егермонстр;
  • Блю Кюрасао (Blue Curasao) – Медуза, Май Тай, Карибське диво, Блакитні Гаваї;
  • Амаретто – Палаючий Генрі, Хрещений батько, Бубль-гум.

Вершковим креми і плодово-ягідні лікери перетворюють коктейль повноцінний десерт.

  • Адвокат – Кава по-алжирських, Касабланка, Рожеві черевики;
  • Малібу – Піна Колада, Кокосовий поцілунок, Блакитні Гаваї;
  • Моцарт (Mozart) – Єралаш, Сахара, Олександр;
  • Калуа – Чорний росіянин, Білий російський, Матадор, Сайдкар;
  • Бейліс – В-52, Хіросіма, М’ятний поцілунок, Медуза.

У будь-якому випадку, з чим би ви не пили лікер, головне робити це з задоволенням. А способів, як ви бачите, придумано багато. Ефектні та яскраві коктейлі підійдуть для вечірки і дискотеки. Охолоджуючий тумблер з льодом освіжить в жаркий день. Міцний алкогольний дует допоможе зігрітися прохолодним ввечері.

https://text.ru/spelling/591dab9e1cb0c