Як зберегти яблука до весни: 5 способів зберігання яблук

Будь садівник хоче зберегти свій урожай яблук до весни і зробити це не дуже складно. Необхідно тільки пам’ятати, що для успішного зберігання підходять не всі сорти яблук. Найбільш якісніше можна зберегти лише зимові, осінні сорти, як правило, зберігаються не так успішно.

Давайте розглянемо основні методи зберігання, які застосовуються тривалий час, випробувані і показали непогані результати.

Метод №1. Зберігання яблук в ящиках

Це найбільш поширений спосіб, який має безліч варіантів. Але спочатку необхідно правильно підібрати тару. Відмінним вибором буде покупка дерев’яних ящиків місткістю близько 20-25 кг, у яких є невеликі щілини – приблизно 5мм між дощечками. Дерев’яна тара з великим прорізами не підходить.

Здавалося б, що чим краще вентиляції, тим довше будуть зберігатися плоди, проте це не так. Яблука при зберіганні в ящиках, створюють свій мікроклімат, який забезпечує їх тривале збереження, тому розміри вентиляційних отворів дуже важливі.

Після придбання ящиків, необхідно їх попередньо підготувати для зберігання врожаю. Для цього ставимо тару на добре прогрівається сонцем місці (приблизно на 2-3 години). Активний ультрафіолет зробить її очищення від різних мікроорганізмів. Довший час тримати ящики на активному сонячному світлі не слід. Дерев’яні планки, з якої виготовлені ящики, можуть пересохнути, а в погребі чи підвалі неминуче почнуть поглинати вологу у плодів, поміщених в них.

Наступним етапом буде укладання в ящики яблук в два шари. Тут важливо плодоніжки плодів розташовувати так, щоб вони були спрямовані вниз, на дно тари. При цьому також необхідно стежити, щоб плодоніжки яблук верхнього ряду не були затиснуті плодами нижнього ряду.

Все, найбільш трудомісткі операції виконані. Тепер залишається вибрати присипку, засипати її в ящики і помістити яблука в підвал. Як присипки можна використовувати тирсу листяних порід деревини, які не складно дістати на пилорамі.

Не варто застосовувати стружку від хвойних порід, вона має стійкий запах смоли, який неодмінно вберуть яблука при тривалому зберіганні.

Непогана присипка виходить, якщо використовувати гречану лушпиння, але дістати її непросто. Можна також застосувати листя дуба або клена, адже знайти їх досить легко, але тільки такі листи повинні бути здоровими. На них повинні бути відсутніми плями і чорний наліт. Також можна вислати ящики листям лісового папороті (орляка). Кошти, виділені їм речовини непогано захищають яблука від гнилі.

Чудовою добавкою в ящики з урожаєм буде торф’яна крихта і росте в лісах мох сфагнум. Мох необхідно попередньо висушити. Торф’яну крихту обов’язково просіяти через дрібне металеве сито. Застосування цих природних антисептиків дає дивовижний результат! Яблука зберігаються дуже довго, зберігаючи свої смакові якості і відмінний зовнішній вигляд. Однак не у всіх садівників країни є можливість отримати ці консерванти.

А ось така рослина як меліса (лимонна) дістати не складно. Вона зустрічається досить часто. Застосування її в якості присипки також дає непоганий результат.
Промивання в розчині

Багато садівники, перед підготовкою яблук для успішного зберігання радять їх додатково промити. Для цього необхідно приготувати спиртовий розчин бджолиного прополісу. Отримати його нескладно. Необхідно взяти 100г цієї речовини і розчинити в 500 мл харчового зберігання спирту. Отриманого розчину достатньо для обробки 90 -140 кг яблук.

При відсутності даних компонентів можна використовувати також водний розчин йодинола (його легко придбати в аптечному кіоску). Час обробки плодів становить 10-20 хвилин.

Всі ці способи досить гарні, але не забувайте, що після промивання розчинами яблука необхідно ретельно висушити. І тільки сухі закладати на місце зберігання.

просочення

Щоб використовувати цей спосіб необхідно підготувати паперові серветки і звичайний вазелін. Потім кожне яблуко потрібно звернути в серветку, попередньо просочивши її вазеліном. Сто грамів вазеліну цілком достатньо для просочування 450 500 серветок. Спосіб відмінно підходить для плодів з не товстою, легко ранимою шкірою.

Метод №2. Зберігання в сухому піску

Готуємо дерев’яні ящики, підійдуть такі, в яких дощечки прибиті щільно, без всяких щілин між ними. Потім на дно підготовленої тари рівномірно насипаємо шар сухого піску. Товщина піщаного шару повинна бути невеликою приблизно (30-50 мм).

На утворену піщану подушку укладаємо яблука. Далі на них насипаємо такий же шар піску, контролюючи цей процес і не допускаючи при цьому, щоб плоди мали контакт один з одним. Потім ще один шар яблук. І знову шар піску. Ящики тримаємо в прохолодному місці: погребі, підвалі.

Метод №3. Зберігання яблук в мішках

Необхідно придбати поліетиленові мішки. Мішки повинні бути досить міцними. Потім слід укласти в них підготовлені яблука. Завантаження одного мішечка повинна складати приблизно 1,5-2 кг. Після цього потрібно залишити їх відкритими на 2-3 доби, щоб плоди пристосувалися до зміни умов, отпотелі.

Потім мішки слід ретельно обжати і витіснити все повітря, що знаходиться в них. Далі необхідно міцно зав’язати горловини, використовуючи капронову нитку (вона не гниє). Все, залишилося тільки укласти їх в льох на підготовлені полки, стелажі. При укладанні не слід допускати торкання мішечків один з одним.

Після 20-30 діб зберігання яблук, в мішках з’являється захисна газова оболонка, яка надійно охороняє яблука від псування.

Цей метод можна застосовувати для тривалого зберігання будь-яких сортів яблук, але абсолютно не підходить для «антонівки»! Цей сорт не допускає таких умов зберігання і починає дуже швидко псуватися.

Метод №4. Зберігання в землі

Цим методом варто скористатися, якщо у вас немає льоху або підвалу. На своїй ділянці, де є вільний шматочок землі необхідно лопатою викопати невелику яму. Її глибина повинна становити 40-50 см. На дно ями укласти ялинові або соснові гілки для захисту від гризунів.

Підготовлені яблука укласти в звичайні поліетиленові мішки і зав’язати їх. Потім опустити мішечки в яму і присипати їх землею, попередньо уклавши зверху і з боків густою лапник. Місце зберігання необхідно позначити, наприклад, вбивши в землю кілочок, щоб взимку швидко знайти свої яблучка. Зазвичай, при такому способі зберігання ви зможете зберегти свій урожай аж до настання весни.

Метод №5. монастирський

На відомому архіпелазі Ладозького озера монахи використовують старовинний рецепт зберігання яблук, який дозволяє зберігати ці корисні і смачні фрукти тривалий час, аж до настання літа наступного року!

Домогтися такого результату вони змогли, використовуючи бджолиний віск. Технологія зберігання проста! Зібравши урожай яблук, вони виробляли його сортування, а відібрані плоди опускали в розігрітий віск, потім піддавали сушці і укладали в бочки.

Після проведення цих операцій бочки опускалися для зберігання в воду. Яблука при таких умовах підготовки та зберігання завжди були свіжі і соковиті, ніби зірвані з гілки.

Цим методом можна скористатися і в наш час, якщо є поруч будь-якої водойму: річка або озеро. Хоча бочку можна опустити і в звичайний колодязь. Садівникам бажаючим спробувати цей спосіб необхідно тільки нагадати, що використовувати потрібно тільки бджолиний віск. Парафін і інші замінники не підійдуть!

Як зберегти яблука соковитими і свіжими до весни – поради експерта

Про портулак читайте тут.