Як зберігати продукти на дачі без холодильника – кращі, перевірені способи зберігання продуктів

Влітку багато відпочивають на дачі. Одна з найчастіших проблем, з якою стикаються дачники – зберігання продуктів. Де знайти для них холод? Адже далеко не на кожній дільниці проведено електрику для холодильника, і не у кожного є льох. Чи така страшна життя без холодильника, як здається на перший погляд? Звичайно ж ні.

Як зберігати продукти на дачі без холодильника

молоко

Щоб цей продукт не скис, його слід перелити в банку і поставити в таз з прохолодною водою. Накривається горлечко вологим рушником (можна використовувати тканину), при цьому кінців тканини слід бути опущеними в рідину. Волога буде випаровуватися з серветки. В процесі випаровування вона вбирає тепло повітря, ємності.

А холодна водичка з тазу поступово підніматиметься по тканині, тим самим охолоджуючи банку з молоком. Цей спосіб підходить для зберігання сметани та інших кисломолочних продуктів. Якщо почав закисати майонез, в нього необхідно додати ложечку холодної води.

Сири і масла

Ділять вершкове масло на 100-грамові порції. Кожен шматочок загортають в пергаментний папір і кладуть в сольовий склад (1 ст. Ложка солі + 200 мл води). Замінювати воду слід не рідше 1 разу за добу. Започаткований шматок масла намагайтеся з’їдати максимум за два дні.

Сир зберігають в папері з пергаменту на протязі. Аналогічно його можливо звернути в несильно змочену в сольовому розчині лляну тканину. Ні в якому разі не застосовуйте для зберігання поліетиленові пакети. У них формуються відмінні умови для розмноження бактерій і утворення цвілі.

Як зберігати яйця без холодильника

Щоб якомога довше зберігати продукт належить відбирати найсвіжіші яйця. Змастіть шкаралупу жиром або рослинним маслом, потім загорніть яйця в паперові серветки і покладіть в кошик. Замість паперу можна використовувати сіно або просто присипати яйця лушпинням, що залишилася, після закінчення обмолоту зерна. В даному положенні і в прохолодному місці яйця зможуть зберігатися кілька місяців.

Ще один метод. на пару секунд помістити яйця в окріп, далі відразу ж в прохолодну воду. Після закінчення цього шкаралупу протирають, а яйця поміщають в суху банку. Так яйця пролежать приблизно тиждень.

Існує цікавий спосіб перевірити, наскільки свіжі яйця. Для цього яйце слід опустити в воду. Якщо воно опускається на дно і там залишається, значить, воно свіже і яйцю не більш п’яти днів. Якщо краєчок яйця злегка починає підніматися з дна, йому не більше тижня. Лише коли яйце краєчком доторкається до дна, воно вже двотижневого терміну давності. А ось якщо яйце не лежить на дні, а спливає як поплавок, отже, воно зіпсовано і вже не придатне в їжу.

Зелень, фрукти, овочі

Дані продукти бояться вологи, в зв’язку з цим зберігати їх слід немитими і в сухому місці. Бажано кожен плід необхідно обгорнути в папір або тонку бавовняну тканину.

А ось огірки, навпаки, слід хвостиками поставити в прохолодну воду. Цвітна капуста найкращим чином зберігається в темряві, а перець в провітрюваних плетених кошиках. Банани біля основи обертають плівкою.

Зелень зберігають в сухий прикритої каструльці або в зав’язаному поліетиленовому мішку.

риба

Свіжу рибу чистять, обробляють, загортають у листя кропиви і викладають на піддон. У тіні риба зможе зберегтися свіжої не більше доби.

Деякі використовують інший спосіб. Зсередини і зовні рибу посипають сіллю, далі обертають ганчірочкою, змоченою в злегка підсолодженому оцті (пів чайної ложечки цукру на склянку оцту). В даному виді риба залишається свіжою два дні.

М’ясо – як зберігати на дачі?

М’ясо слід зберігати цільним шматком. Так воно буде менше псуватися, особливо якщо на його поверхні сформувалася скоринка, яка стримує розмноження мікробів і захищає продукт від бруду.

Також перед зберіганням м’ясо не слід мити, інакше воно дасть сік і стане відмінним живильним середовищем для бактерій. Якщо шматок м’яса необхідно зберегти до наступного дня, достатньо буде його присипати сіллю, покласти в суху каструльку і прикрити кришкою.

Якщо потрібно зберегти м’ясо на кілька днів, можна скористатися наступними способами:

  • Обгорніть м’ясо в тканину, змочену в оцті. Далі загорніть шматок в щільний папір і перекладіть в прохолодне місце.
  • Листочки кропиви або хрону обдайте холодною кип’яченою водою, просушіть і обкласти ними шматок м’ясо. Зверху все оберніть в щільний папір і помістіть в добре провітрюється прохолодне місце.
  • Натріть на тертці свіжі корені хрону. На пару кіло м’яса знадобиться один корінь середнього розміру. Нанесіть на м’ясо гостру кашку і оберніть його в щільний папір.
  • Наріжте в каструльку з водою морква, цибуля і петрушку, додайте трохи гвоздики або чорного перцю. Необхідно довести суміш до кипіння і дати їй цілком і повністю охолонути. У рівних частинах змішайте відвар з оцтом. Помістіть м’ясо в емальовану каструлю, залийте приготовленим маринадом і прикрийте кришкою. М’ясо простоїть мінімум дві доби.
  • Шматок телятини або яловичини потрібно доверху залити свіжою кислим молоком, і помістити в прохолодне місце. Зберігається м’ясо мінімум пару днів.

А ось зберегти печінку, мізки, нирки та інші субпродукти без холодильника не вдасться. У них занадто швидко розвиваються бактерії. При кімнатній температурі аналогічно швидко псуються сосиски, сардельки та ковбаса варена.

Інша річ копченості. Вони можуть повисіти в тканому мішечку на протязі цілих три доби. Аналогічно копченості кілька днів можна зберігати в дерев’яному ящику, присипані житнім борошном грубуватого помелу. Таким же чином зберігають сало. Правда, перш ніж покласти його в ящик з борошном переконайтеся, що воно добре Просолов (а ще краще посоліть його зверху крупною сіллю).

Якщо копчена ковбаса почала покриватися цвіллю, запобігти цьому процесу допоможе ганчірочка, змочена в соняшниковій олії. Просто протріть їй ковбасу.

Крім всіх перерахованих рекомендацій корисним стане дідівський спосіб зберігання продуктів в відрі, в колодязі.

Існує ще один простий і зручний спосіб спорудити невеликий льох з бочки. Пристрій являє собою бочку з пластика, по вінця укопану в землю. Розташовувати міні-льох слід в тіні. Бажано, щоб місце було сухим і знаходилося далеко від компосту, туалету та сараю.

Спочатку викопується яма за розміром бочки з запасом в 30 см в глибину і з боків. Дно на 20 см засипають піском, утрамбовують. Залишилося встановити бочку і заповнити зазори піском. Завдяки піщаній подушці бочка не постраждає від морозів в зимовий час і ґрунтом не виштовхне її навесні на поверхню.

Подбайте про наявність кришки. Адже на запах до вашого погребу рушать гризуни і комахи. До того ж кришка захистить продукти від дощу. Продукти в такий льох опускають у полотняних мішечках з пришитими мотузками. Таким чином їх легше діставати і занурювати назад.

Як виявилося, продукти можуть залишатися тривалий час свіжими і без холодильника. Люди століттями обходилися без цього чуда техніки і йшли на всілякі хитрощі, що подовжують життя їжі. Потрібно тільки згадати ці забуті способи.

Як на Русі продукти зберігали? Холодильників то не було

Як правильно підібрати квіти для клумби читайте тут.