Як зробити малиновий лікер в домашніх умовах

Історію появи малинового лікеру пов’язують з ім’ям Людовіка XIV. Він гідно оцінив піднесений йому в замку Шамбор напій з малини і ожини. Лікер проводиться у Франції вже більше 300 років під різними торговими марками. Але самої легендарної продовжує залишатися Шамбор (Chambord).

Малина – ягода особлива, затребувана. На відміну від багатьох на урожай і специфічних на смак смород або горобини малині завжди знайдеться застосування: можна ласувати свіжими ягодами, можна варення зробити. Надлишків для виготовлення спиртних напоїв не залишається. Але малиновий лікер – це зовсім інша історія. Це той цар плодово-ягідних напоїв. Свіжий малиновий смак і неповторний лісовий аромат приховують будь-які нагадування про вміст алкоголю. Всього лише одна пляшка здатна внести довгими зимовими вечорами річну свіжість і ягідний вибух емоцій. Немає ніяких причин, що забороняють приготувати про запас кілька пляшечок чарівного малинового лікеру в домашніх умовах.

класичний рецепт

Цей рецепт малинового лікеру вдалий тим, що його можна використовувати у вигляді бази, доповнювати яку можна за своїм бажанням. Нові відтінки смаку можна створювати змінюючи алкогольну основу або додаючи спеціальні компоненти, наприклад, ваніль. Для бази нам буде потрібно:

  • малина (свіжа або заморожена) – 600-700 грам;
  • горілка, спирт, очищений самогон (міцністю 40 °) – 1 літр;
  • цукровий пісок – 400 грам;
  • вода – 200 мл;
  • цедра половини лимона.

Малину потрібно перетворити в пюре за допомогою блендера. З половини лимона акуратно зняти цедру, не зачепивши нижню білу шкірку. Її присутність додасть нашому лікеро гіркоту, якої тут не місце. Малину разом з лимонною цедрою заливаємо алкогольної основою і наполягаємо в темному місці протягом 1,5-2 місяців, періодично помішуючи. Готову настоянку проціджуємо через марлю від осаду, потім через фільтр. Фільтрацію можна повторити наскільки раз, поки не вийде повністю прозорий напій без найменших суспензій. З води і цукру варимо цукровий сироп і вводимо його в настоянку. Слід витримати приготований малиновий лікер мінімум тиждень. 2 стручка ванілі, додані на початковій стадії приготування, перетворять наш лікер в ванільно-малиновий.

малиновий джин

Малина і джин складають унікальну пару. Солодкість лісової малини доповнює ялинову терпкість джина. Щоб приготувати домашній можжевелово-малиновий коктейль нам буде потрібно:

  • малина (свіжа або заморожена) – 450 грам;
  • джин – 750 мл;
  • цукровий пісок – 450 грам.

Рецепт приготування до неподобства простий. Єдине, що нам потрібно – час і терпіння. Всі складові потрібно змішати в одній ємності і прибрати в темне прохолодне місце. Протягом першого місяця настоювання збовтувати ємність потрібно кожен день. Після повного розчинення цукру продовжуємо наполягати ще 2 місяці. Перемішувати можна не частіше разу на тиждень. Готовий напій потрібно процідити через ватно-марлевий фільтр, щоб домогтися його абсолютної прозорості.

Малиново-смородиновий лікер

Додавання червоної смородини допоможе посилити аромат і трохи пом’якшити смак, якщо 100% малиновий лікер здається занадто солодким. Буде потрібно:

  • малина (свіжа або заморожена) – 300 грам;
  • ягоди червоної смородини (свіжі або підморожені) – 300 грам;
  • горілка, спирт, очищений самогон (міцністю 40 °) – 500 мл;
  • цукровий пісок – 150 грам;
  • вода – 100 мл;
  • цедра одного лимона або лайма;
  • цедра одного апельсина;
  • кориця – 1 паличка;
  • ваніль – 2 стручки (або 2 ч. ложки ванільного цукру).

Цілі ягоди змішуємо з цедрою цитрусових і корицею і заливаємо підготовленим алкоголем. Наполягаємо в темному прохолодному місці не менше 1,5 місяців. В процесі настоювання раз в декілька днів помішувати ємність. Після проціджування і фільтрації до настою додаємо приготований цукровий сироп і ваніль. Ягідний лікер буде готовий до вживання через кілька днів.

Швидкий малиновий лікер

Лікер, приготований за цим рецептом, буде готовий вже через кілька годин. За насиченістю кольору і смаку він поступається попереднім варіантам, але це вимушений захід. Нам буде потрібно:

  • малина (свіжа або заморожена) – 1 кг;
  • горілка, спирт, очищений самогон (міцністю 40 °) – 1,3 літр;
  • цукровий пісок – 700 грам;
  • вода – 500 мл;
  • лимонна кислота – 6 грам;
  • ванільний цукор – 5 грам.

Спочатку потрібно приготувати малиново-цукровий сироп. Для цього ягоди опускаємо в теплу воду і проварюємо близько години. Потім витягуємо ягоди і в що залишився теплий сироп вводимо цукор. Кип’ятимо до його повного розчинення. Готовому сиропу даємо час охолонути. Після змішуємо його з лимонною кислотою, ванільним цукром і заливаємо алкоголем. Добре перемішану рідина прибираємо в холодильник на годину. Протягом 2-3 годин не забуваємо перемішувати кожні 30 хвилин. В результаті через 4 години у нас готовий полегшений лікер з малини.

Властивості малинового лікеру

Лікер, зроблений з малини, зберігає в собі всі корисні властивості малини (за умови, що не проводилася термічна обробка). Як простудного засоби анітрохи не гірше варення. Поспішаємо заспокоїти тих, хто побоюється зайвої солодощі ягід. Підвищення цукру в крові не відбувається завдяки хитрому механізму-нейтралізатору цукру всередині самої ягоди.

Єдиним серйозним недоліком є ??висока алергенність малини. Вживання як свіжої ягоди, так і лікеру з неї протипоказано при непереносимості.